Cafeaua poate preveni obezitatea, potrivit unui studiu care a identificat un compus chimic din aceasta bautura ce poate ajuta la combaterea unora dintre consecintele cresterii in greutate.
Cercetatorii de la University of Georgia, Statele Unite, au descoperit ca acidul clorogenic, care se gaseste in cafea, a redus semnificativ rezistenta la insulina si acumularea de grasimi in ficatul soarecilor hraniti cu alimente bogate in grasimi, scrie MEDIAFAX.
Cobaii au avut, timp de 15 saptamâni, o dieta foarte bogata in grasimi, perioada in care cercetatorii le-au administrat, prin injectii, o solutie care continea acid clorogenic, de doua ori pe saptamâna.
Savantii au descoperit ca acidul clorogenic a fost eficient nu numai in prevenirea cresterii in greutate, ci a ajutat si la mentinerea unui nivel normal al glicemiei si a unei stari bune a sanatatii ficatului.
" Studii anterioare au aratat ca printre beneficiile consumului de cafea se numara scaderea riscului de instalare a unor boli cronice ca diabetul de tip II si afectiunile cardiovasculare. Cercetarea noastra merge mai departe, cautând sa identifice beneficiile asociate acestui compus chimic (acid clorogenic, n.r.) care se gaseste din abundenta in cafea, dar si in fructe si legume ca merele, perele, rosiile si coacazele", a declarat Yongjie Ma de la University of Georgia.
"Acidul clorogenic este un antioxidant puternic care reduce inflamatiile. Multe dovezi arata ca bolile legate de obezitate sunt cauzate de inflamarea cronica, deci daca putem controla acest aspect, putem reduce unele dintre efectele negative ale câstigarii excesive in greutate", a mai spus Yongjie Ma.
Cercetatorii spun insa ca acidul clorogenic nu este un tratament pentru obezitate. O dieta sanatoasa si un program de exercitii fizice ramân cea mai buna metoda de a reduce riscurile asociate obezitatii.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro