Cafeaua si ceaiul sunt pline de toxine, cum de nu ne otravim cu ele?

Cafeaua si ceaiul sunt pline de toxine, cum de nu ne otravim cu ele?
Cafeaua si ceaiul sunt pline de toxine, cum de nu ne otravim cu ele?

Iata cum se apara corpul nostru de efectele nocive ale acestora!

Un compus prezent in saliva umana, impreuna cu anumite proteine din sange si muschi, apara organismul uman de efectele toxinelor puternice prezente in ceai, cafea si „fumul lichid”, o aroma sintetica folosita la prepararea afumaturilor.

Aceste substante, dintr-o clasa numita PLP (pyrogallol-like polyphenols), pot deteriora materialul genetic, rupand lanturile de ADN, au aratat anul trecut cercetatorii de la Kimmel Cancer Center, din cadrul Universitatii Johns Hopkins, SUA. Impactul lor era atat de puternic, incat cercetatori au tras concluzia ca exista un mecanism de protectie prin care organismul uman se apara de aceste efecte nocive si care ne permite sa

consumam asemenea alimente si  aditivi alimentari fara a suferi tulburari grave.

Anul acesta, intr-un nou studiu, publicat in Food and Chemical Toxicology, aceiasi cercetatori au studiat mecanismele prin care corpul uman se apara de aceste efecte ale PLP.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Specialistii au descoperit ca apararea organismului de aceste toxine se realizeaza cu ajutorul mai multor compusi:
•    o enzima din saliva, numita alfa-amilaza
•    o proteina din sange, numita albumina
•    o proteina musculara,

mioglobina

Toate protejeaza ADN-ul de vatamarile induse de ceai, cafea si PLP izolati.

Cercetatorii au evaluat gradul de deteriorare a ADN pe baza nivelului inalt de activitate a unei gene numite p53, implicata in repararea ADN-ului afectat.

Si unele medicamente utilizate in chimioterapia cancerului deterioreaza ADN-ul celular, dar mecanismele naturale ale organismului uman nu protejeaza si impotriva efectelor nocive ale acestor medicamente, ceea ce sugereaza ca  apararea impotriva PLP a evoluat de-a lungul timpului, ca raspuns la efectele toxice ale unor plante care fac parte de multa vreme din alimentatia oamenilor.

Surprinzator e faptul ca, dupa o perioada de expunere la aceste toxine, celulele par sa nu mai aiba nevoie de acest mecanism de protectie, ci sa-si dezvolte un sistem propriu de rezistenta la toxine, chiar in absenta amilazei salivare, a mioglobinei sau a albuminei.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies