Călătorie culinară în inima Maramureșului. Descoperă 3 delicii tradiționale de neuitat

bucataria maramureseana
3 delicii tradiționale de neuitat

Bucătăria tradițională este una greu de ignorat. Insă știați care sunt doar 3 dintre deliciile tradiționale ale zonei maramureșului? 

Aflați din rândurile următoare care este mai exact istoria culinară a Maramureșului. În plus, descoperiți și 3 rețete tradiționale pe care le puteți pregăti în scurt timp și cu siguranță vă vor încânta cu gustul lor. 

 

Istoria culinară a Maramureșului 

În ceea ce privește istoria culinară a Maramureșului, așa cum există și alte astfel de atracții turistice absolut minunate, exact și aici regăsim nenumărate mâncăruri tradiționale, preparate chiar cu multă vreme în urmă.

Astfel, în zilele noastre, turiștii români dar și cei străini, sunt din ce în ce mai dornici să descopere patrimoniul cultural al acestei zone, aici unde localnicii păstrează tradițiile și obiceiurile de demult, chiar și în ceea ce privește arta culinară. Cu alte cuvinte, aici se obișnuiește să se consume preparate realizate din ingrediente obținute chiar în gospodăriile locale, conform tradițiilor vechi, între care se află și colțunașii cu legume, gomboții, supa cu porumb și cașcaval și nu numai. 

Atunci când vine vorba despre colțunașii cu legume, acest preparat reprezintă o variantă foarte accesibilă atunci când ne dorim să luăm o gustare, în Maramureș fiind un preparat regăsit în mai toate gospodăriile, fiind foarte ușor de preparat, aluatul fiind compus din făină, unt și oțet, umplutura fiind realizată din morcov, cartofi și țelină. Pe de altă parte, gomboții reprezintă un desert specific din Maramureș, care de fapt în esența lor, sunt niște găluște cu prune.

Aluatul este preparat din cartofi, ouă și făină, iar bineînțeles că umplutura este formată din prune proaspete, fără sâmburi, desert care se dă apoi prin zahăr, pesmet și scorțișoară. Nu trebuie să uităm nici de supa cu porumb și cașcaval, care este de fapt o supă cremă absolut delicioasă, fiind un aliment de bază din Maramureș, preparat din porumb, cașcaval, usturoi, ceapă verde și uscată, cartofi, pătrunjel verde, chimen, zeama de la legume, smântână, dar și unt. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citește și: Pizza turcească cu carne de vită. O adevărată delicatesă!

delicii traditionale maramures
3 delicii tradiționale de neuitat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ștrudel cu mere. Mult mai bun ca cel de la patiserie!

 

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Găluștele cu prune 

Ingrediente  

  •  800 g de cartofi 
  • 200 g de făină 
  • 3 ouă 
  • 100 g de griș 
  • Sare 
  • 200 g de pesmet
  • 100 g de zahăr 
  • 100 g de unt 
  • 10 prune 

Mod de preparare  

  1. In primul și în primul rând, tot ce trebuie să faceți pentru această delicioasă rețetă de găluște cu prune, este să începeți prin a prepara prunele. Acestea trebuie spălate bine și șterse, pentru ca ulterior să le tăiem în jumătăți și să scăpăm de sâmburi. Toate se pun într-o farfurie și le pudrăm cu două-trei linguri de zahăr. 
  2. Acum ne ocupăm și de cartofi, pe care îi vom spăla foarte bine și ii punem la fiert întregi, fără să-i curățăm și fără să îi tăiem, aceștia se fierb la foc mic.
    Odată ce aceștia au fiert îi vom scoate din apă și îi va lăsa deoparte să se răcească. 
  3. În acest timp putea să topim și untul într-o tigaie de dimensiuni mai mari separat, la foc mic, în care ulterior adăugăm și pesmetul pe care îl vom rumenii timp de câteva minute. În momentul în care observăm că are o culoare aurie vom stinge focul și vom adăuga și zahărul, și amestecăm cele 2 ingrediente iar ulterior le lăsăm deoparte să se răcească complet. După ce s-au răcit vom curăța și cartofii și vom da printr-o răzătoare cu găuri mici iar în compoziție vom adăuga și ouăle, sare, după gust, făină, griș și amestecăm toate ingredientele până obținem un aluat lipicios, dar omogen.  
  4. Acum vom avea nevoie de o altă oala de dimensiuni mai mari în care am adăugat apă și o punem la fiert, iar mai apoi vom adăuga și o lingură de ulei și sare, după gust. Începem să formăm și găluștele noastre, rupem bucățele din aluat, le aplatizăm ușor, punem în centrul fiecăruia câte 1/2 de prună sau câte o prună întreagă, în funcție de preferințe, apoi închidem aluatul într-o formă de gălușcă si le așezăm rând pe rând pe un platou, pe care l-am udat cu apă, procesul se repetă până când am terminat toate găluștele de format. Ulterior vom pune toate găluștele în oală la fiert, câte trei-patru deodată, și vom aștepta până când acestea se vor ridica singure la suprafață. Imediat apoi le vom scoate cu o paletă cu găuri și le vom pune direct în tigaia în care am pus pesmetul, le rotim pe toate părțile pentru a se înveli perfect în acesta, le lăsăm puțin să se răcească iar rețeta de astăzi este gata de servit. 

mancare maramures
3 delicii tradiționale de neuitat[Sursa foto: freepik]

Colțunași cu legume  

Ingrediente  

  • 500 g de făină 
  • 300 g de unt 
  • 250 g de morcovi 
  • 200 g de țelina 
  • 200 g de cartofi 
  • oțet 

Mod de preparare  

  1. În primul și în primul rând, tot ce trebuie să faceți pentru această delicioasă rețetă de colțunași cu legume, este să începeți prin a prepara aluatul. Așadar, vom începe prin a frământa untul cu făina, pentru ca ulterior peste aceste 2 ingrediente să adăugăm și 5-6 linguri de apă, o lingură de oțet și sare, după gust. Toate aceste ingrediente se vor frământa împreună până când vom obține aluatul dorit pe care îl vom pune în frigider timp de jumătate de zi. Astfel, acesta va fi scos din frigider cu 30 de minute înainte ca totul să fie gata. 
  2. Așadar, în continuare trebuie să ne ocupăm și de legume, mai exact le vom lua pe toate rând pe rând si le vom tăia în cubulețe cât mai mărunte cu putință, pentru ca ulterior să le punem într-o oală în care am adăugat deja apă, sare și piper negru măcinat, la fiert. 
  3. Între timp ne vom ocupa și de aluat, îl vom scoate din frigider și îl vom întinde cu ajutorul unui sucitor, iar ulterior îl vom tăia în formă de cercuri, care ulterior se vor umple cu legumele noastre fierte. Odată ce legumele au fiert, le vom lua cu o lingură dimensiuni mai mari și le vom așeza în mijlocul fiecărui cerc în parte de aluat, pentru ca ulterior să le împăturim pe jumătate și să le lipim fie cu apă, fie cu albuș de ou, pentru ca ulterior să le crestăm cu ajutorul unei furculițe. 
  4. Colțunașii cu legume se vor prăji într-o tigaie de dimensiuni mai mare în care am adăugat ulei și am așteptat să se încingă până în momentul în care vor căpăta o culoare aurie. Procesul se repetă cu fiecare colțunaș în parte, până când toată compoziția este terminată. După acest pas, rețeta de astăzi este gata de servit. 

judetul maamures
3 delicii tradiționale de neuitat[Sursa foto: freepik]

Supă cu cașcaval și porumb 

Ingrediente  

  •  500 g de porumb 
  • 300 g de cașcaval 
  • 3 cepe 
  • 2 legături de ceapă verde 
  • 3 căței de usturoi 
  • 300 g de cartofi 
  • 2 legături și jumătate de pătrunjel proaspăt 
  • un pachet de unt 
  • 2 pahare de smântână 
  • Chimen 
  • supă de legume 

Mod de preparare  

  1. In primul și în primul rând, tot ce trebuie să facem pentru acest delicioasă rețetă de supă cu porumb și cașcaval, este o aducem o oală de dimensiuni mai mari. În aceasta vom adăuga unt, vom aștepta să se topească, pentru ca ulterior să adăugăm peste acesta și ceapa uscată, pe care am tăiat-o mărunt, și bulbii de ceapă verde, partea albă, tot tăiată mărunt, dar și usturoiul pe care l-am tocat cât mai mărunt cu putință. Așteptăm ca toate acestea să devină transparente pentru ca ulterior să adăugăm și supa fierbinte de legume alături de chimen. Apoi adaugă și porumbul alături de cartofi pe care i-am tăiat în prealabil cuburi, conținut care se lasă la fiert timp de aproximativ 20 de minute. 
  2. După acest interval de timp vom transfera tot preparatul într-un vas, cartofii și 200 g de porumb, scoși din oală se vor pisa și se vor amesteca cu cașcavalul ras în prealabil, dar și cu smântâna. Mai așteptam ca supa din oală să dea în clocot iar apoi adăugăm piureul pe care l-am obținut din cașcaval, porumb, cartofi și smântână, conținut pe care îl vom mai lăsa pe foc timp de aproximativ 5 minute amestecând continuu. Se condimentează cu sare și piper negru măcinat după gust, iar apoi rețeta de astăzi este gata de servit cu cașcaval ras deasupra, în funcție de preferințe. 

retete din maramures
3 delicii tradiționale de neuitat[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cheesecake cu căpșune. Un desert răcoros, bun indiferent de sezon!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies