Calendar ortodox 1 august 2022. “O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului"

calendar crestin ortodox 1 august 2022
Calendar crestin 1 august 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 1 august 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 1 august 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna iulie.

 

Calendar ortodox 1 august 2022 -  Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului; Scoaterea Sfintei Cruci

Citeste si: Vești minunate pentru această zodie! Îngerii îi vor proteja pe nativi toată luna august

calendar crestin ortodox azi
Calendar crestin 1 august 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Horoscop 1 august 2022. Află ce zodie se frământă prea mult

Postului Adormirii Maicii Domnului își are originea bine împământenită, încă din secolul al V-lea, perioadă în care s-a dezvoltat și cultul Maicii Domnului.

Deși în prezent, acest post se ține începând de pe data de 1 august și se termină pe data de 15 august, lucrurile nu au stat la fel în urmă cu mulți ani de zile.

Astfel încât, la început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era de o zi pentru cei din Antiohia (6 august), de opt zile, pentru cei de la Ierusalim, iar anumiți creștini alegeau să postească toată luna august sau toată luna septembrie.

În sec. al XII-lea a fost fixată și uniformizată data și durata postului, la sinodul local din Constantinopol, care era condus la acea vreme, de către patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.

Atunci când vine vorba despre Scoaterea Sfintei Cruci, aceasta a avut loc din dorința ortodocșilor greci și ruși, care au dorit prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii față de bulgari și grecii față de sarazini. Astfel, pe data de 1 august, la Constantinopol, s-a scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, care a fost dus din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia.

Astfel, până pe data de 15 august, se făceau tot felul de procesiuni pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli.

 

Rugăciune către Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului; Scoaterea Sfintei Cruci - 1 august 2022

Citeste si: Horoscop chinezesc 1 august 2022. Mistreţul poate semna un contract important!

ce sarbatoare este pe 1 august 2022
Calendar crestin 1 august 2022[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: De ce nu este bine să speli în zilele de sărbătoare

Calendar creştin ortodox 1 august 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune;

asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Calendar ortodox 2022 august

calendar crestin ortodox august azi
Calendar crestin 1 august 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar ortodox 28 iulie 2022. Ce sărbătoare este joi?

1 L Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei  (Dezlegare la ulei şi vin)

2 M Aducerea moaştelor Sf. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare  (Post)

3 M Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic ( Post)

4 J Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil; Aducerea moaştelor Sf. Cuv. Mc. Evdochia  (Post)

5 V Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Ier. Fabian, episcopul Romei  (Post)

6 S (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la peşte)

7 D †) Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Irina împarateasa  (Dezlegare la ulei şi vin)

8 L Sf. Emilian Mărt. Ep. Cizicului; Sf. Miron, Ep. Cretei  (Post)

9 M † Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos; Sf. Mc. Antonin  (Post)

10 M Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Sf. Sfințit Mc. Sixt, Ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit  (Post)

11 J †) Sf. Nifon, Patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid.( Post)

12 V Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil şi Capiton; Sf. Cuv. Palamon  (Post)

13 S Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei  (Odovania Praznicului Schimbării la Față a Domnului)  (Dezlegare la ulei şi vin)

14 D Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia  (Prohodul Maicii Domnului)  (Dezlegare la ulei şi vin)

15 L (†) Adormirea Maicii Domnului

16 M Sf. Mahramă a Domnului; †) Sf. Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

17 M Sf. Sfințit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs ( Post)

18 J Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon

19 V Sf. Mc. Andrei Stratilat; Sf. Cuv. Timotei, Agapie şi Tecla  (Post)

20 S Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor şi Teoharie

21 D Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. şi Venust

22 L Sf. Mc. Agatonic, Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin şi Severian

23 M Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum  (Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului)

24 M Sf. Sfințitț Mc. Eutihie şi Cosma Etolul; Sf. Mc. Tation ( Post)

25 J Aducerea moaştelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit

26 V Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soția sa; Sf. Mc. Atic  (Post)

27 S Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei

28 D Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia; Sf. Mc. Diomid; Sf. Ana Proorocița, fiica lui Fanuel

29 L †) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Teodora  (Dezlegare la ulei şi vin)

30 M †) Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sf. Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului; Sf. Ier. Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patr. Constantinopolului

31 M Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sf. Mc. Andrei, Iraclie, Faust şi Mina  (Post)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Vești minunate pentru această zodie! Îngerii îi vor proteja pe nativi toată luna august

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies