Calendar ortodox 1 decembrie 2022. "Sfinte Prorocule Naum, bucurându-ne, fericim darul cel Dumnezeiesc al minţii tale, celei primite de la Dum­nezeu!"

calendar ortodox 1 decembrie 2022
Calendar ortodox 1 decembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 1 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 1 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.

 

Calendar ortodox 1 decembrie 2022 -  Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul

Citește și: Zodiac 1 decembrie 2022. Află ce zodie este mai îndrăgostită ca niciodată

ce sarbatoare este pe 1 decembrie 2022
Calendar ortodox 1 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Sfatul zilei din 1 decembrie. O zodie va avea parte de clipe de pasiune

Sfântul Proroc Naum (însemnând odihnă sau mângâiere) s-a născut în Elcheseea, făcând parte din neamul lui Simeon.

Acesta este cel care a trăit cu aproximativ 460 de ani, înainte de Hristos, dar și cel care le-a dat de veste ninivitenilor (care se pocăiseră în urma propovăduirii lui Iona), în ceea ce privește cetatea lor, care avea să nu mai existe.

Astfel, la scurt timp s-a și adeverit vestea dată de Sfântul Proroc Naum, iar cetatea Ninive a fost scufundată în urma unui cutremur. Cu toate acestea, după o viață dedicată credinței în Hristos, Sfântul Proroc Naum a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 45 de ani.

În ceea ce-l privește pe Cuviosul Filaret Milostivul, se pare că acesta a trăit spre anul 780, atunci când domneau împărații Constantin și Irina, născându-se în satul Amnia. Atunci când vine vorba despre căsătorie, Cuviosul Filaret Milostivul a fost căsătorit cu soția sa, pe nume Teozva și a avut trei copii, un băiat (Ioan) și două fiice (Ipatia și Evantia). În plus, acesta, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, avea și multe cirezi de vite, holde și țarini, din urma cărora obținea roade fel de fel.

Cu toate acestea, într-una din zile, Cuviosul Filaret Milostivul și-a pus câteva semne de întrebare: „ oare doar pentru aceasta am primit eu din mâna Domnului niște bunătăți ca acestea, ca singur eu să mă hrănesc cu dânsele și să le cheltuiesc spre îndulcirea și plăcerea pântecelui meu? Eu nu voi împărți aceste bogății mari, care-mi sunt date de la Dumnezeu: săracilor, văduvelor, sărmanilor, scăpătaților și străinilor, pe care Domnul, la înfricoșata Sa judecată înaintea oamenilor și a îngerilor, nu se va rușina a-i numi pe dânșii frați, zicând: De vreme ce ați făcut unuia dintre acești

frați mai mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut? Apoi ce folos voi avea din averea aceasta, dacă o voi ține cu zgârcenie, în ziua judecății, care va fi fără milă pentru cei ce n-au făcut milostenie? Au doar, în veacul ce va să vie, vor fi mie acestea mâncare și băutură fără de moarte? Oare hainele mele cele scumpe îmi vor fi mie îmbrăcăminte a nestricăciunii? Nicidecum. ”.

Astfel, Cuviosul Filaret Milostivul a început să-i ajute pe cei care se aflau la nevoie, i-a hrănit pe cei flămânzi, pe cei însetați, i-a îmbrăcat pe cei fără haine și nenumărate alte astfel de fapte bune. În ciuda acestui fapt, odată cu trecerea timpului, se pare că Dumnezeu a îngăduit celui rău, să-l sărăcească de toate aceste “puteri”. Zis și făcut! Cuviosul Filaret Milostivul a devenit atât de sărac, încât nu mai avea nimic.

Cu toate acestea, nimic nu l-a determinat să întoarcă spatele lui Dumnezeu, iar atunci când a simțit că i se apropie sfârșitul, Cuviosul Filaret Milostivul și-a chemat toate rudele, pentru a le prezice ce urma să se întâmple cu fiecare, sfătuindu-le și de bine: „ Să nu uitați, fiilor și rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetați pe cei bolnavi și pe cei din închisori! Să apărați pe văduve și pe orfani! Să nu poftiți lucrurile altora! Să nu lipsiți de la slujbele și liturghiile Bisericii! Și ca să spun pe scurt, să nu încetați de a face ceea ce m-ați văzut pe mine făcând. ”.

Imediat după ce s-a întâmplat acest aspect, Cuviosul Filaret Milostivul s-a rugat pentru ei și a trecut la cele veșnice. Atunci a fost momentul în care multe persoane în nevoie, au venit și au transmis următoarele: „ O, Doamne Dumnezeule, pentru ce ne-ai lipsit pe noi de un părinte ca acesta, hrănitorul nostru? Căci cine după dânsul ne va hrăni pe noi flămânzii și ne va îmbrăca pe noi și cine va mai primi pe cei străini în casa sa? Cine va îngriji pe frații noștri cei morți și aruncați pe ulițe și-i va da îngropării? Mai bine ar fi fost să murim noi toți înainte, decât să ne lipsim de făcătorul nostru de bine.".

 

Rugăciune către Sfântul Proroc Naum - 1 decembrie 2022

calendar ortodox noiembrie azi
Calendar ortodox 1 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Horoscop Pești Decembrie 2022. Nativii Pești vor avea o perioadă bună în dragoste

Calendar creştin ortodox 1 decembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

“Pe cal şi pe călăreţ în Marea Roşie i-a surpat Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ puternic şi pe Israel l-a izbăvit, pe cel ce cânta cântarea de biruinţă.

Stih: Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Prorocule Naum, de Dumnezeu insu­flate, bucurându-ne, fericim darul cel Dumnezeiesc al minţii tale, celei primite de la Dum­nezeu şi luminate de harul Lui; o, de Dumnezeu insuflate!

Stih: Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Organ atins de Pana Duhului te-ai arătat, lăudând pe Dum­nezeu Cel Plin de râvnă şi spu­nând tuturor că judecata Lui este nepărtinitoare, vrednicule de laudă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preabinecuvântată, Fecioară Preacurată, izbăveşte pe cei ce te laudă pe tine cu credinţă şi cu dragoste, ca pe o Cinstită Maică a lui Dumnezeu, poto­lind neîmblânzita sălbăticie a primejdiilor.”

 

Calendar ortodox 2022 decembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 1 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop Vărsător Decembrie 2022. Nativii Vărsător vor avea parte de o lună dificilă din cauza sănătății

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)

3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)

15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ.( Post. Nu se fac nunți)

17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei (Post. Nu se fac nunți)

20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle( Post. Nu se fac nunți)

22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)

26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)

27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)

28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)

29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)

30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)

31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Sfatul zilei din 1 decembrie. O zodie va avea parte de clipe de pasiune

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies