În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 12 noiembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 12 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna noiembrie.
Calendar ortodox 12 noiembrie 2022 - Sfântul Atanasie Todoran
Citește și: Sfatul zilei din 12 noiembrie 2022. O zodie își va schimba locul de muncă
Citește și: Zodiac 12 noiembrie 2022. Află ce zodie trece printr-o perioadă dificilă
Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit pe data de 12 noiembrie, canonizarea sa fiind hotărâtă tocmai în perioada 22-24 octombrie 2007, iar proclamarea oficială având avut loc tocmai pe data de 11 mai 2008, în urma deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe.
Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu și a făcut parte dintr-o familie de așa numiți “țărani liberi”. Încă din perioada tinereții, acesta a făcut parte dintr-un regiment, la care i se tot amâna eliberarea, însă odată ce a dezertat, Sfântul Atanasie Todoran s-a întors acasă. Cu toate acestea, se pare că acesta nu a fost cu adevărat liber, pentru că pe urmele sale erau oamenii împărăției.
Acesta este și motivul pentru care s-a refugiat în Munții Tiblesului.În ciuda acestui fapt, Sfântul Atanasie Todoran a fost închis timp de câțiva ani de zile, pentru vechea dezertare, în Turnul Dogarilor. După ce a fost eliberat, acesta s-a întors la Bichigiu.
Odată cu trecerea timpului, în anii 1761-1762, Sfântul Atanasie Todoran a negociat cu guvernul din Viena, cerând ca prin înființarea regimentului de graniță, romanii să nu fie obligați să-și lepede credința.
Cu toate acestea, la scurt timp, Sfântul Atanasie Todoran a realizat faptul că nu s-a ținut cont de dorința acestora și a început să se opună.În ciuda acestui fapt, la data de 10 mai 1763, la Salva, a fost organizată sfințirea drapelelor de luptă, dar și depunerea jurământului de către 9 companii ale Regimentului de graniță. La acea vreme, Generalul Bukow a venit să primească acest jurământ și să sfințească steagul.
În urma celor spuse, soldații au fost cei care au trecut de partea Sfântului Atanasie Todoran, iar în semn de protest, și-au aruncat armele jos, urmând ca vinovații să fie pedepsiți. Astfel, la data de 12 noiembrie 1763, în exact același loc, au fost executați cei vinovați de respectiva revoltă.
Astfel, Sfântul Atanasie Todoran s-a stins din viață fiind frânt cu roata de sus în jos, iar capul fiindu-i legat de o roată.
Rugăciune către Sfântul Atanasie Todoran - 12 noiembrie 2022
Citeste si: Horoscop Chinezesc CAL 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
Calendar creştin ortodox 12 noiembrie 2022- sărbătoare cu cruce neagră
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon cel ce se purta...
“Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Laudă aducând Sfântului Atanasie, ca şi cum aş lăuda fapta cea bună, lauda mea o îndrept mai ales către Dumnezeu, de la Care se dă oamenilor harul faptelor bune, cel vrednic de laudă, al cărui chip şi pecete însufleţită a fost Sfântul Ierarh Atanasie.
Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
De Dumnezeiasca înţelepciune fiind plin, fericite şi mai mult decât soarele cu viaţa de înger strălucind, cuvioase, ai covârşit Legile laudelor noastre. Ci, primeşte, părinte, să te lăudăm după cuviinţă.
Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cântare vrednică de strălucita ta pomenire îşi aducem ţie; dar nepricepându-ne a-ţi aduce şi mai multe cântări vrednice de tine, Sfinte Atanasie, cerem să ni se dea iertare, prin tine şi harul mântuirii.
Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Zburdările poftelor trupeşti cu putere potolindu-le, din tinereţile tale minte de bătrân şi cumpănită ai câştigat, Sfinte Atanasie Preafericite. Căci cu dragostea de înţelepciune, toate simţirile ţi-ai orânduit.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Lucruri preamărite s-au grăit despre tine în neamuri şi neamuri, Ceea ce pe Dumnezeu Cuvântul în pântece ai încăput şi Curată ai rămas, de Dumnezeu Născătoare, Marie. Pentru acesta toţi te cinstim pe tine, Ocrotitoarea noastră cea după Dumnezeu.”
Calendar ortodox 2022 noiembrie
Citeste si: Horoscop Chinezesc ȘARPE 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist; (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama;( Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;( Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;
11 V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului; (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.; (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei; (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;( Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;( Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.