Calendar ortodox 15 decembrie 2022. "Sfinte Sfinţite Mucenice Elefterie, eliberează-mă acum cu luminoasele tale rugăciuni!"

calendar ortodox 15 decembrie 2022
Calendar ortodox 15 decembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 15 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 15 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.

 

Calendar ortodox 15 decembrie 2022 -  Sfântul Mucenic Elefterie

Citește și: Zodiac 15 decembrie 2022. Află ce zodie ar trebui să ia lucrurile treptat

ce sarbatoare este pe 15 decembrie 2022
Calendar ortodox 15 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Sfatul zilei din 15 decembrie. O zodie ar trebui să nu mai înțepe în mod subtil

Sfântul Mucenic Elefterie  s-a născut într-o familie de nobili creștini, în Roma. Cu toate acestea, încă de când avea o vârstă foarte fragedă, acesta a rămas fără tată, urmând să fie crescut doar de către mama sa, Antia.

În ciuda acestui fapt, mama sa, i-a încredințat creșterea și educația fiului său, lui Anichit, care era la acea vreme, Episcopul Romei.

Deși nu a crescut nici lângă mama sa, se pare că Episcopul Anichit a văzut în fiul său, marile daruri ale lui Dumnezeu, motiv pentru care l-a făcut diacon, la vârsta de 15 ani, preot la vârsta de 18 ani și episcop al Iliricului la vârsta de 20 de ani.

Atunci a fost perioada în care Sfântul Mucenic Elefterie a reușit să atragă nenumărate persoane către credința lui Hristos.

Deși era mai mult decât putea face cineva la o astfel de vârstă, se pare că împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix să îl aresteze pe Sfântul Mucenic Elefterie, pentru a-l aduce la Roma. În momentul în care a sosit la destinația unde se afla acesta, Albania, l-a văzut slujind, ceea ce l-a determinat pe comandantul Felix să se schimbe și să treacă la creștinism, primind botezul din partea Sfântului Mucenic Elefterie, ulterior plecând cu acesta la Roma.

Când a ajuns înaintea împăratului,  Sfântul Mucenic Elefterie  a mărturisit faptul că Hristos este Dumnezeul tuturor, ceea ce l-a determinat pe acesta să îl supună la nenumărate torturi, printre care se află și faptul că au avut loc biciuiri, arderi pe pat de fier, aruncări în smoală clocotită, dar și arderi în cuptor de foc. În ciuda celor întâmplate, Sfântul Mucenic Elefterie a reușit să treacă peste toate, doar prin puterea lui Hristos.

Datorită acestui aspect, chiar și eparhul de la Roma, Caribus, a mărturisit că și el este creștin, fiind torturat și trecând la cele veșnice prin decapitare, alături de Fericitul Felix. Astfel, Sfântul Mucenic Elefterie a trecut și el la cele veșnice, atunci când călăii imperiali i-au tăiat și cinstitul său cap. Mama sa, Antia, a fost ucisă și ea cu sabia, când își îmbrățișa fiul.

În prezent, sfintele lor moaște se află la Valona, Albania, iar câteva părticele din moaștele Sfântului Mucenic Elefterie se află la biserica “Sfântul Elefterie”, din București.

 

Rugăciune către Sfântul Mucenic Elefterie - 15 decembrie 2022

calendar ortodox decembrie azi
Calendar ortodox 15 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Horoscop GEMENI pentru anul 2023. Nativii zodiei Gemeni vor avea un an cu multe provocări!

Calendar creştin ortodox 15 decembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul:

“Cântare de biruinţă să cântăm toţi lui Dumnezeu, Cel Ce a făcut uimi­toare minuni cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind eu robit de negurile patimilor, eliberează-mă acum cu luminoasele tale rugăciuni, Sfinte Mucenice Elefterie, ca să te laud, cu cântări Dumnezeieşti, ca pe un rob al lui Hristos.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucit-ai, preasfinţite, cu preacuratele lumini ale nevoinţelor, vopsituţi-ai cu sânge sfinţitul tău veşmânt şi prin Duhul te-ai făcut asemenea luminii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Elefteriei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lipindu-te de Dumnezeu cu preacuratul cuget, din tinereţe depărtatu-ţi-ai sufletul de gândul cel trupesc şi te-ai îm­bogăţit din destul cu har de minuni.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Ca un Scaun în chipul focului porţi pe Ziditorul, ca o Cămară Însufleţită şi ca o Cămară plină de desfătare încapi pe Împăratul, făcându-Se precum suntem noi, fără schimbare şi fără amestecare.”

 

Calendar ortodox 2022 decembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 15 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: HOROSCOP pentru anul 2023. Pentru nativii unei zodii, anul 2023 ar putea începe cu cheltuieli!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)

3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie( Post. Nu se fac nunți)

15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)

17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei (Post. Nu se fac nunți)

20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle( Post. Nu se fac nunți)

22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)

26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)

27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)

28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)

29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)

30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)

31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Sfatul zilei din 15 decembrie. O zodie ar trebui să nu mai înțepe în mod subtil

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies