În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 17 noiembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 17 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna noiembrie.
Calendar ortodox 17 noiembrie 2022 - Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia
Citește și: Zodiac 17 noiembrie 2022. Află ce zodie încearcă să mențină armonia în familie
Citește și: Sfatul zilei din 17 noiembrie. O zodie trebuie să își asculte propria intuiție
Sfântul Grigorie Taumaturgul (făcătorul de minuni) a trăit în perioada domniei împăratului Aurelian și s-a născut într-o familie de păgâni, din Nicsar.
Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, acesta ajunge să fie ucenicul lui Origen, astfel, convertindu-se la creștinism și schimbându-și totodată și numele. Sfântul Grigorie Taumaturgul primise numele de Teodor, însă la botez l-a schimbat în Grigorie.
După o vreme, acesta este numit episcop al Neocezareei Pontului, putând astfel să lupte împotriva ereziilor (sabelianismul și triteismul), dar și să participe la sinodul de la Antiohia din anul 265.
Odată cu episcopia sa, Sfântul Grigorie Taumaturgul a reușit să convertească la creștinism, absolut toți locuitorii din Neocezareea, ținând cont de faptul că înainte, erau doar 17 creștini.Astfel, datorită faptelor sale bune, săvârșite de-a lungul acestei perioade și nu numai, Dumnezeu a fost Cel care l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie Taumaturgul cu darul facerii de minuni, astfel primind și numele de Taumaturgul.
Deși nu se cunoaște exact anul (270 sau 271) în care Sfântul Grigorie Taumaturgul a trecut la cele veșnice, se spune că în acel moment, acesta a rostit
cuvintele: „Slavă lui Dumnezeu că numai 17 creștini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredincioși rămân, câți credincioși am aflat întâi!“.Astăzi, Sfântului Grigorie Taumaturgul îi sunt atribuite următoarele lucrări: “Cuvânt de mulțumire către Origen sau Panegiric”, “Simbolul de credință”, “Despre nepătimirea și pătimirea lui Dumnezeu” și “Epistola canonică”.
Rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul- 17 noiembrie 2022
Citește și: Horoscop Chinezesc COCOȘ 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
Calendar creştin ortodox 17 noiembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
“Pe Faraon cel ce era purtat în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând; în chipul Crucii lovind şi despărţind marea, pe Israel cel fugărit, mergător pedestru l-a arătat, pe cel ce
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Arată întru mine, Părinte Grigorie şi acum luminat lucrarea cea Dumnezeiască a minunilor, scăpându-mă din adâncul greşelilor mele, fericite şi cu strălucirea ta luminează-mă, ca după vrednicie să te laud.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un sârguitor şi înţelegător şi înţelept, ai ales mai bine cinstea sufletului, decât desfătările trupului, fericite, culegând cu iubire de osteneală dogmele înţelepciunii, prin care acela se hrăneşte, apropiindu-se de Dumnezeu, Sfinte Grigorie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Văzând şarpele cel cumplit, Sfinte Grigorie, că ai soră curăţia ca pe un ajutor bun, a întărâtat asupra ta pe zavistnici, pe care i-ai ruşinat, părinte, cu îndelungă răbdare, vindecând pe femeia care era cuprinsă de patimi.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pe pământ străin petrecând, cuvioase, tuturor te-ai arătat cucernic pentru virtute, bun credincios şi iubitor de Dumnezeu, luând har de la Dumnezeu de a face minuni, prin care eşti cunoscut, că ai strălucit în lume ca un soare, de Dumnezeu grăitorule.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din rădăcină împărătească ai odrăslit, Curată şi ai născut, în chip mai presus de gând şi de cuget, pe Împăratul Hristos, pe Cuvântul lui Dumnezeu, Întrupat din Curate sângiurile tale în două Firi şi într-un Ipostas.”
Calendar ortodox 2022 noiembrie
Citește și: Horoscop Chinezesc CAPRĂ 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist; (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama;( Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;( Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;
11 V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului; (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.; (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei; (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;( Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;( Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.