Calendar ortodox 18 decembrie 2022. "Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale!"

calendar ortodox 18 decembrie 2022
Calendar ortodox 18 decembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 18 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 18 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.

 

Calendar ortodox 18 decembrie 2022 -  Cuviosul Daniil Sihastru

Citește și: Zodiac 18 Decembrie 2022. Află ce zodie va deveni nostalgică!

calendar ortodox decembrie azi
Calendar ortodox 18 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Sfatul zilei din 18 decembrie 2022. O zodie ar trebui să fie cu ochii în patru

Sfântul Daniil Sihastrul  (Daniil Schimonahul sau Daniil cel Nou) s-a născut într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, la începutul secolului al XV-lea.

În ciuda faptului că în prezent este cunoscut sub numele de Daniil, acesta a primit la botez, numele de Dumitru, iar abia prin călugărie a ajuns la numele de David. Ulterior, în momentul în care a primit marea schimă, a preluat și numele de Daniil.

Sfântul Daniil Sihastrul a intrat în monahism, la Schitul Sfântul Lavrentie, acolo unde a ales să se retragă pe o stâncă de pe malul pârâului Viteul.

Se pare că acesta a fost cel care, conform tradiției, i-ar fi prezis Sfântului Ștefan cel Mare că va urma să urce pe tronul Moldovei. Tot acesta fiind cel care l-a îndemnat pe Ștefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor și să zidească Mănăstirea Putna.

În ciuda nenumăratelor sale fapte bune, realizate de-a lungul vieții sale, se pare că nu se cunoaște data trecerii sale la cele veșnice.

Cu toate acestea, se pare că Sfântul Daniil Sihastrul  a fost înmormântat în Mănăstirea Voroneț.

Conform tradiției, se spune că un deget al Sfântul Daniil Sihastrul, ferecat în argint și împodobit cu 11 mărgăritare și un granat, s-ar afla la mănăstirea Putna, ceea ce denotă faptul că sfintele moaște ale lui Daniil Sihastrul au fost expuse în mănăstire. În plus, se spun că ar fi degetul arătător de la mâna dreaptă a acestuia, cu care i-ar fi arătat voievodului locul în care să ridice mănăstirea.

 

Rugăciune către Cuviosul Daniil Sihastru - 18 decembrie 2022

ce sarbatoare este pe 18 decembrie 2022
Calendar ortodox 18 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Horoscop CAPRICORN pentru anul 2023. Planul personal va merge mai bine ca niciodată!

Calendar creştin ortodox 18 decembrie 2022- sărbătoare cu cruce neagră

„Viață îngerească ai petrecut pe pământ, Sfinte Daniil, chip și pildă făcându-te ucenicilor tai.

Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil, de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugarilor. Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, taberele diavolilor le-ai îndepărtat, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără prihană ai urmat. Îndrăznire având către Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre. Împlinind voia lui Dumnezeu pe pământ şi încingându-te cu armele Duhului, Cuvioase, ai biruit toate ispitele diavolului, care neîncetat dau război sufletelor noastre.
Având multă râvnă dumnezeiască, din tinereţe ai părăsit casa părintească şi ai îmbrăţişat viaţa călugărească, nevoindu-te în ascultare, curăţie şi sărăcie de bună voie, împodobindu-ţi sufletul cu fapte bune. Ucenic al Sfântului Leontie de la Rădăuţi fiind, nevoinţelor lui ai urmat, Cuvioase Părinte Daniil, înmulţindu-ţi ostenelile şi silindu-ţi firea, prin harul lui Dumnezeu, pentru a dobândi cele veşnice. În suspinuri ziua şi noaptea ai petrecut, Cuvioase, gândind la ceasul cel înfricoşător al Judecăţii; cu postul şi cu privegherea trupul ţi l-ai vestejit şi, prin smerenia ta, ai surpat viclenia diavolului. Sfintele tale moaşte de la Voroneţ s-au făcut izvor nesecat de vindecări celor credincioşi şi ocrotire de multe primejdii, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu. De Dumnezeu cinstitorule Sfinte Părinte Daniil, tu, precum zice proorocul, cu lacrimi ai udat pământul şi n-ai dat somn ochilor tăi, nici genelor tale dormitare, arătând dorul inimii înflăcărate către Hristos, pe care L-ai iubit din copilărie. Drept aceea te-ai făcut pildă călugărilor şi ai săvârşit tot felul de fapte bune. Deci, mult lăudate părinte, cu rugăciunile tale, cere de la Dumnezeu să dea lumii pace, Bisericii unire şi nouă mare milă. Amin!”

 

Calendar ortodox 2022 decembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 18 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop FECIOARĂ pentru anul 2023. Va fi cel care te va salva de la multe situații neplăcute!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)

3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie( Post. Nu se fac nunți)

15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)

17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei (Post. Nu se fac nunți)

20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle( Post. Nu se fac nunți)

22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)

26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)

27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)

28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)

29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)

30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)

31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Sfatul zilei din 18 decembrie 2022. O zodie ar trebui să fie cu ochii în patru

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies