În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 18 octombrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 18 octombrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în
Calendar ortodox 18 octombrie 2022 - Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Citeste si: Sfatul zilei de marți, 18 octombrie. Află ce zodie trebuie să fie mai deschisă
Citeste si: Zodiac 18 octombrie 2022. Află ce zodie este foarte nesigură pe ea
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei. Acesta era medic, iar prin intermediul profesiei sale, l-a întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei, acolo unde îngrijea bolnavii. Astfel, datorită credinței sale puternice, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca se află printre cei 70 de Apostoli.
Acesta, alături de Sfântul Apostol Cleopa, L-au văzut pe Domnul înviat, când se aflau pe drumul spre Emaus. Astfel, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a întors la Antiohia, pentru a-l ajuta pe Sfântul Apostol Pavel să dea vestea Evangheliei Domnului, după Pogorârea Sfântului Duh.
Printre faptele sale pe care le-a săvârșit de-a lungul vieții, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a scris o Evanghelie (cu 33 de parabole, în care simbolul este un taur, ceea ce reprezintă rangul său preoțesc și jertfa față de Mântuitorul Hristos), dar și cartea Faptele Apostolilor.
După ce a avut loc martiriul Sfântului Apostol Pavel, acesta a fost cel care a predicat Evanghelia în mai multe zone, printre care se află și Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia, ceea ce l-a făcut să devină totodată și patronul iconografiei creștine, ocupându-se de pictarea primelor icoane ale Maicii Domnului, dar și datorită faptului că L-a purtat în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, fiind spânzurat de un măslin, de niște păgâni din cetatea Tebei, Boetia. Sfintele sale moaște au fost aduse în Biserica Sfinților Apostoli.
Rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca - 18 octombrie 2022
Citeste si: Zodiac chinezesc 18 octombrie 2022. Află ce zodie se simte împlinită
Calendar creştin ortodox 18 octombrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cel Tăiat pe cea Netăiată...
“Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelepciunii Celei Preaînalte, Înţelepte Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osârdie, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnului să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai strălucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Chipul zămislirii celei Negrăite şi Dumnezeieşti, ale celei Curate, cu totul lăudate l-ai arătat, Apostole Luca; cum că Duhul cel Preasfânt arătat a venit peste Dânsa şi cuvântul a umbrit-o; căruia cu un glas să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Catavasia:
“Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.”
Calendar ortodox 2022 octombrie
Citeste si: HOROSCOP 2023. Descoperă ce zodie are un an prosper pe toate planurile
1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului;Sf. Ap. Anania;Sf. Cuv. Roman Melodul;†) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani; (Nu se fac nunți)
2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian;Sf. Mc. Iustina fecioara; Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor);
3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul;Sf. Mc. Teoctist;
4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei;
5 M Sf. Mc. Haritina;†) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu;( Post. Nu se fac nunți)
6 J Sf. Ap. Toma;Sf. Mc. Erotiida;
7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah;Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie; (Post. Nu se fac nunți)
8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia;
9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu;Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia; Duminica a XXI-a după Rusalii (Pilda semănătorului);
10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia;Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.;Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei;
12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic;Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei;( Post. Nu se fac nunți)
13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași;Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie;
14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași;Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia;
16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul;
Duminica a XX-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Învierea fiului văduvei din Nain; Rugăciunea lui Iisus);
17 L Sf. Prooroc Oseea;Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;
18 M Sf. Ap. și Ev. Luca;Sf. Mc. Marin cel Bătrân;
19 M Sf. Prooroc Ioil;Sf. Mc. Uar;Sf. Cleopatra;Sf. Cuv. Ioan de la Rila;;( Post. Nu se fac nunți)
20 J Sf. M. Mc. Artemie;Sf. Gherasim din Chefalonia;
21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie;Sf. Mc. Oprea;Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel;Sf. Cuv. Ilarion cel Mare; (Post. Nu se fac nunți)
22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei;Sf. 7 tineri din Efes;;
23 D Sf. Mc. Iacov, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului;Sf. Cuv. Macarie Romanul;
Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
24 L Sf. M. Mc. Areta;Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;
25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie;Sf. Tavita;
26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală;Sf. Mc. Nestor;
28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești;Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi;Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;;( Post. Nu se fac nunți)
29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana;Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa;
30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia;Sf. Ap. Cleopa;
Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr);
31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis;Sf. Mc. Epimah;
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.