Sfântul Andrei reprezintă una dintre marile sărbători din calendarul ortodox. În fiecare an, credincioșii din țara noastră îl cinstesc așa cum se cuvine pe cel care este considerat ”ocrotitorul României”.
Luna noiembrie și implicit toamna se încheie cu o mare sărbătoare. Creștinii îl sărbătoresc în ultima zi a lunii pe Sfântul Apostol Andrei. În România, această zi a fost decretată sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că nu se lucrează.
Sfântul Andrei, Ocrotitorul României
În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Andrei. Chiar dacă această zi cade întotdeauna în timpul Postului Crăciunului, este dezlegare la pește, fiind o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendar.
În anul 1995, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca ziua de 30 noiembrie să aibă cruce roșie și mai mult, doi ani mai târziu, Sfântul Andrei a fost declarat drept ”Ocrotitorul României”. În plus, începând din anul 2012, 30 noiembrie a devenit sărbătoare legală, astfel că angajații au liber. Cei care nu-și pot lua liber în respectiva zi trebuie să fie recompensați financiar.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia și pe teritoriul țării noastre, iar în Constanța, mai exact în localitatea Ion Corvin, se află și peștera în care se crede că a trăit Apostolul. Acolo există acum o biserică, unde se poate vedea un pat scobit în piatră. În 2018 a fost adusă în România și mâna Sfântului Andrei.
Și pentru că acest sfânt este considerat extrem de important pentru toți românii, există o rugăciune specială care trebuie rostită în această zi. Iată care este aceasta:
”Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrajmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre”.
Cine a fost Sfântul Andrei
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, în nordul Țării Sfinte, într-o familie de pescari. Acesta era fratele lui Simon Petru. Înainte de a deveni unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, Sfântul Andrei i-a fost ucenic lui Ioan Botezătorul.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
Întâlnirea dintre Sfântul Andrei și Iisus este relatată de către Sfântul Evanghelist Matei: ”Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon, ce se numește Petru, și pe Andrei, fratele lui, care
Sfântul Apostol Andrei este considerat și ”cel dintâi chemat”. A fost primul care a propovăduit Evanghelia printre geto-daci, mai exact în Scitia, Pont și Tracia. Acesta a trecut la cele sfinte la Patras, ca martir.
Se întâmpla pe vremea împăratului Nero, dar nu se știe cu exactitate anul în care Sfântul Andrei a murit.Începând cu anul 357, moaștele Sfântului Andrei au fost aduse în Biserica Sfinților Apostoli, din Constantinopol. În anul 1462, capul Sfântului Andrei a ajuns la Roma, după care la Catedrala din Patras.