În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 21 noiembrie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 21 noiembrie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.
Calendar ortodox 21 noiembrie 2023 - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Prăznuirea intrării în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii, are loc pe data de 21 noiembrie.
Această sărbătoare marcată cu cruce roșie, comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, zi în care biserica a rânduit să fie dezlegare la pește.
Atunci când vine vorba despre cine a fost persoana care a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, se pare că este vorba despre Arhiereul Zaharia.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sfânta Sfintelor reprezintă locul cel mai sfânt din Templu, acolo unde are voie să intre o singură dată pe an, doar arhiereul. Astfel, Fecioara Maria a stat timp de 12 ani în Templu.
Prin urmare, atunci când vine vorba despre data de 21 noiembrie, aceasta reprezintă totodată și data în care a avut loc sfințirea unei biserici cu acest hram în 543, fiind vorba despre biserica ridicată de
Rugăciune de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie 2023
Calendar creştin ortodox 21 noiembrie 2023- sărbătoare cu cruce roșie
Condacul 1
“Pe cea mai aleasă din toate neamurile, pe Sfânta Pruncă ce se aduce astăzi de Sfinţii săi Părinţi în Biserica Domnului şi se aşază în Sfânta Sfintelor, spre sălăşluirea Împăratului tuturor, cu cântări de laudă şi cu mulţime de făclii să o întâmpinăm. Iar tu care ai milostivire nemărginită, slobozeşte-ne din toate nevoile pe noi, care îţi cântăm: Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!”
Icosul 1
“Îngerii lui Dumnezeu o înconjoară cu credinţa, iar credincioşii o fericesc pururea şi cu bucurie cântă laudele acestea: Bucură-te, Sfântă Pruncă, ce astăzi eşti adusă în Sfânta Sfintelor; Bucură-te, că Sfinţii tăi Părinţi astăzi împlinesc făgăduinţa; Bucură-te, că ai fost binecuvântată de marele arhiereu Zaharia; Bucură-te, că el te-a aşezat în Sfânta Sfintelor; Bucură-te, că Sfântul Zaharia, apărând cinstea ta, de evrei a fost omorât; Bucură-te, jertfă bineprimită de Dumnezeu; Bucură-te, că în Sfânta Sfintelor se pregăteşte azi sălăşluirea ta; Bucură-te, că tu începi mântuirea noastră; Bucură-te, că de fecioare de vârsta ta ai fost petrecută; Bucură-te, bucuria noastră, Sfântă Pruncă, pururea Fecioară!”