Calendar ortodox 24 februarie 2023. "Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit!"

calendar ortodox 24 februarie 2023
Calendar ortodox 24 februarie 2023

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 24 februarie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 24 februarie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna februarie.

 

Calendar ortodox 24 februarie 2023 -  Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul; Zi aliturgică

Citește și: Zodiac 24 februarie 2023. Află ce zodie primește un cadou de la un admirator secret!

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 24 februarie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Sfatul zilei din 24 februarie 2023. O zodie va primi cadou un city break!

Pe data de 24 februarie are loc prăznuirea pentru  întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care este totodată și zi aliturgică.

Este cunoscut deja, conform Sfintei Evanghelii, faptul că atunci când a avut loc un ospăț cu ocazia zilei sale de naștere, a fost poruncită și tăierea capului său, la cererea Irodiadei. Astfel, la acea vreme, Sfântul Ioan se afla în temniță, în castelul lui Irod de la Maherus, din cauza faptului că îl mustrase pe Irod pentru faptul că trăia cu soția fratelui său.

Ca urmare a acestei faptei, Irodiada a fost cea care a sfătuit-o pe Salomeea, fiica sa, să ceară de la Irod, capul Sfântului Ioan Botezătorul, ca răsplată.

Zis și făcut! Imediat apoi, Irod a dat trupul sfântului, pentru a fi îngropat în Sevastia, în timp ce capul său a fost îngropat în curtea sa.

Astfel, prima aflare a capului său, a fost făcută de Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, cea care a și îngropat capul acestuia la Ierusalim, în muntele Eleonului. La distanță de ceva vreme, a doua aflare a capului său a fost făcută de către un monah bogat și slăvit cu credință în Hristos, pe nume Inochentie.

În timp ce săpa, pentru a-și zidi o chilie, acesta a găsit capul Sfântului Ioan Botezătorul, moment în care acesta l-a cinstit cu evlavie și l-a îngropat la loc, acolo unde a fost prezent până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, atunci când capul său a ajuns în Siria, fiind așezat într-o biserică.

  

Rugăciune către   Sfântul Proroc Ioan Botezătorul  -  24   februarie   2023

ce sarbatoare este pe 24 februarie 2023
Calendar ortodox 24 februarie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Calendar creştin ortodox 24 februarie 2023- sărbătoare cu cruce neagră

„O, Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduință și proorocie îngerească, te-ai și născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseală ai iubit, cu aguridă și cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit.
Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit și după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Deci, pentru toate aceste vrednicii și daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea și eu, smeritul și mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă și cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic și cu totul neputincios, mare apărător și grabnic izbăvitor de toate ispitele și încercările acestea ale vieții de acum. Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruită putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuților și nevăzuților vrăjmași, să mă sprijinească cu a Sa milă la vreme de ispită și să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei și Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Maria, ca să pot răbda până la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile și suferințele, ca și întristările veacului acestuia de acum. Și așa, prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin !”

 

Calendar ortodox 2023 februarie

calendar ortodox februarie azi
Calendar ortodox 24 februarie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

1 M Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului;Sf. Mc. Trifon;Sf. Mc. Perpetua și Felicitas; (Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

2 J (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia);Evrei VII, 7-17; (Utrenie: Luca II, 25-32) (Nu se fac nunți)

3 V Sf. și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu;Sf. Proorociță Ana;( Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul;Sf. Sfințit Mc. Avramie;

5 D Sf. Mc. Agata și Teodula; (Începutul Triodului)

6 L Sf. Ier. Vucol, ep. Smirnei și Fotie, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare;

7 M Sf. Ier. Partenie, ep. Lampsacului;Sf. Cuv. Luca din Elada;

8 M Sf. M. Mc. Teodor Stratilat;Sf. Proroc Zaharia; (Harți)

9 J Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului;Sf. Mc. Nichifor;

10 V †) Sf. Sfințit Mc. Haralambie;Sf. Mc. Valentina;( Harți)

11 S Sf. Sfințit Mc. Vlasie, ep. Sevastiei;Sf. Teodora, împ.;

12 D Sf. Ier. Meletie, arhiep. Antiohiei celei Mari;Sf. Mc. Hristea;

13 L Sf. Cuv. Martinian;Sf. Ap. și Mc. Acvila și soția sa, Priscila;Sf. Ier. Evloghie, patr. Alexandriei;

14 M Sf. Cuv. Auxenție, Maron și Avraam;

15 M Sf. Ap. Onisim;Sf. Mc. Maior; (Post. Nu se fac nunți)

16 J Sf. Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul;Sf. Ier. Flavian, arhiep. Constantinopolului;

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

17 V Sf. M. Mc. Teodor Tiron;Sf. Mariamna;Sf. Împ. Marcian și Pulheria;( Post. Nu se fac nunți)

18 S Sf. Ier. Leon cel Mare, ep. Romei; (Pomenirea morților- Moșii de iarnă)

19 D Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia;

20 L Sf. Ier. Leon, ep. Cataniei;Sf. Cuv. Visarion; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Cuv. Timotei;Sf. Ier. Eustatie, arhiep. Antiohiei; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

22 M Aflarea moaștelor Sf. Mc. din Constantinopol; (Zi aliturgică) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

23 J Sf. Sfințit Mc. Policarp, ep. Smirnei;Sf. Cuv. Gorgonia; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

24 V † Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului; (Zi aliturgică) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

25 S Sf. Ier. Tarasie, patr. Constantinopolului;( Sâmbăta Sf. Cuvioși) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

26 D Sf. Ier. Porfirie, ep. Gazei;Sf. Mc. Fotini Samarineanca; (Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

27 L Sf. Cuv. Mărt. Procopie și Talaleu; (Canonul cel Mare, partea I; Începutul Postului Sfintelor Paști) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

28 M †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea;Sf. Cuv. Vasile Mărt.;Sf. Sfințit Mc. Proterie, patr. Alexandriei; (Canonul cel Mare, partea a II-a) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Zodiac 24 februarie 2023. Află ce zodie primește un cadou de la un admirator secret!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies