În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 24 septembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 24 septembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna septembrie.
Calendar ortodox 24 septembrie 2022 - Sfânta Muceniță Tecla; Sfântul Siluan Athonitul
Citeste si: Zodiac 24 septembrie 2022. Află ce zodie are nevoie de puțin timp singură
Citeste si: Sfatul zilei de sâmbătă, 24 septembrie 2022. Află ce zodie își va pierde toate economiile
Se pare că Sfânta Muceniță Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos. Aceasta s-a născut în cetatea Iconiu, într-o familie de păgâni.
Sfânta Muceniță Tecla s-a logodit cu Tamir, pe vremea când sosise Sfântul Apostol Pavel, la Iconiu, alături de Varnava, pentru a predica Evanghelia. Acesta a fost motivul pentru care Sfânta Muceniță Tecla a ales să se convertească la creștinism și să ducă în continuare, o viață de feciorie, datorită faptului că a ascultat timp de trei zile și trei nopți cuvântările Sfântului Apostol Pavel.
Cu toate acestea, mama sa nu a fost de accord cu decizia luată și a început să o pedepsească, prin bătaie, tortură și înfometare.
În ciuda celor suferite, Sfânta Muceniță Tecla nu a renunțat la credința sa în Hristos, motiv pentru care, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății. Ba chiar mai mult, aceasta a cerut ca fiica sa să ardă în foc, mărturisind că nu este copilul ei, ci o „ramură uscată și blestemată odraslă “. Zis și făcut! Sfânta Muceniță Tecla a fost aruncată în foc, însă nu a pățit absolut nimic.Sfânta Muceniță Tecla a ales să îl urmeze pe Sfântul Apostol Pavel, la Antiohia, unde a întâlnit un tânăr care și-a dorit să o ceară de soție. Aceasta a refuzat și a urmat să fie acuzată în fața conducătorului cetății, de faptul că este creștină. Acesta a fost motivul pentru care a fost aruncată la fiare, însă fără niciun rezultat.
Într-un final, Sfânta Muceniță Tecla a primit binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel pentru a se retrage într-un loc pustiu, la Maloula, acolo unde a primit darul vindecării bolnavilor, de la Dumnezeu, ajutând astfel nenumărate persoane să se vindece de boala de
Deși Sfânta Muceniță Tecla făcea numai fapte bune și minuni una și una, vracii din Maloula au reușit să îi întoarcă pe localnici împotriva ei, iar pentru a scăpa de aceștia, Sfânta Muceniță Tecla s-a rugat, iar stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.
În ceea ce-l privește pe Sfântul Siluan Athonitul, acesta este praznuit tot pe data de 24 septembrie, alături de Sfânta Muceniță Tecla.
Maica Domnului a fost cea care l-a mustrat pe Sfântul Siluan Athonitul, pentru viața pe care a trăit-o în păcat, iar datorită acestui lucru, Sfântul Siluan Athonitul hotărăște să ajungă la Sfântul Munte. La vârsta de doar 26 de ani, acesta se călugărește la Mănăstirea Sfântul Patelimon.
Rugăciune către Sfânta Muceniță Tecla; Sfântul Siluan Athonitul - 24 septembrie 2022
Citeste si: Zodiac chinezesc 24 septembrie 2022. Află ce zodie duce lipsă de odihnă
Calendar creştin ortodox 24 septembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie
“O, Sfinte Siluane, cu lacrimile tale ai dobândit smerenia lui Hristos în Duhul Sfânt și dascăl al iubirii de vrăjmași ai devenit în acest veac plin de ură și de tulburare! O, dulce psaltire a pocăinței și alăută binecântătoare a Duhului Sfânt!
Noi, cei însuflețiți de viețuirea ta cea aleasă, ne plecăm genunchii în fața sfințeniei tale care rușinează pe cei ce nu mai cred că Dumnezeu lucrează în Biserica Sa și îți mărturisim că inimile noastre suspină după liniștea ta, după dragostea ta de Dumnezeu, de oameni și de vrăjmași.
Mărturisim că avem nevoie de mijlocirea ta pentru noi la Dumnezeu, Sfinte Siluane, că mult suntem tulburați în această lume care ne învață să fim răi, iubitori de slava deșartă și orbi ai păcatului. Roagă-L, Părinte Sfinte, să ne dăruiască și nouă blândețea Sa, îndelunga-răbdare, tăcerea, înfrânarea și iubirea Lui cea dumnezeiască pentru toată făptura.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sfinte Siluane, tu care ai trecut prin atâtea încercări duhovnicești întărit de Sfântul Duh, nu ne lăsa să fim înghițiți de marea lumii acesteia. Fii călăuza noastră, fii povățuitorul nostru, mijlocește pururea pentru noi ca să stingem văpaia patimilor, să biruim răul din inimile noastre și astfel să ne mântuim sufletele.
Așa, Cuvioase Părinte Siluane, podoaba călugărilor din Sfântul Munte al Athosului, cel care te-ai făcut pe tine lăcaș Sfintei Treimi, izbăvește pe cei ce cu credință săvârșesc prea cinstită pomenirea ta și pe cei ce sărută cu evlavie moaștele tale, spre slava Celui ce S-a proslăvit în tine și dăruiește prin tine tămăduire tuturor celor ce aleargă la ajutorul tău.
Văzând răutatea și nimicnicia noastră, Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce l-ai numărat pe Sfântul Siluan în ceata aleșilor Tăi, trimite-l nouă ca pe un adevărat Părinte, spre a ne povățui cum să traim o viață cuviincioasă, o viață de nevoință și de rugăciune, ca să Te aflăm milostiv în ceasul morții și la Înfricoșătoarea Judecată. Amin.”
Calendar ortodox 2022 septembrie
Citeste si: Ce rol are ascendentul. Metoda simplă de calcul
1 J †) Sf. Cuv. Dionisie Exiguul; Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul şi Marta, mama sa; Sf. 40 de Mucenițe din Adrianopol (Începutul anului bisericesc)
2 V Sf. Mc. Mamant; S. Ier. Ioan Postitorul, Patr. Constantinopolului ( Post)
3 S Sf. Mc. Antim, Ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist
4 D Sf. Mc. Vavila, Ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
5 L Sf. Prooroc Zaharia şi Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban
6 M Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie şi Macarie
7 M Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont; †) Sf. Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pângărați( Post)
8 J (†) Naşterea Maicii Domnului
9 V Sf. şi Drepții părinți Ioachim şi Ana; †) Sf. Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona şi Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău (Post)
10 S Sf. Mc. Minodora, Mitrodora şi Nimfodora; Sf. Pulheria împărăteasa (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
11 D Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin
12 L Sf. Mc. Avtonom, Macedonie şi Teodul (Odovania Praznicului Naşterii Maicii Domnului)
13 M Înainteprăznuirea Înălțării Sf. Cruci; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutaşul si Ciprian, episcopul Cartaginei; †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian
14 M (†) Înălțarea Sf. Cruci (Dezlegare la ulei şi vin)
15 J †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sf. M. Mc. Nichita Romanul; Sf. Ier. Visarion, ep. Larisei
16 V Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina şi Ludmila ( Post)
17 S Sf. Mc. Sofia şi fiicele sale: Pistis, Elpis şi Agapi (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
18 D Sf. Eumenie, Ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna şi Castor
19 L Sf. Mc. Trofim, Savatie şi Dorimedont
20 M Sf. M. Mc. Eustatie şi soția sa Teopista cu cei 2 fii: Agapie şi Teopist
21 M Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona (Odovania Praznicului Înălțării Sf. Cruci) (Post)
22 J †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de M-rea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca; Sf. Mc. Isaac; Sf. Martin
23 V † Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa şi Polixenia ( Post)
24 S Sf. M. Mc., întocmai cu apostolii, Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul
25 D Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
26 L †) Adormirea Sf. Ap. şi Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
27 M †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţarii Romaneşti; Sf. Mc. Calistrat şi Epiharia
28 M † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh (Post)
29 J Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Trifon, Gudelia şi Petronia
30 V Sf. Mc. Grigorie Luminătorul, Ep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani (Post)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.