În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 25 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 25 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.
Calendar ortodox 25 decembrie 2022 - Crăciunul- Nașterea Domnului
Citește și: Sfatul zilei din 25 decembrie 2022. O zodie ar trebui să se odihnească în această perioadă
Citește și: Zodiac 25 decembrie 2022. Află ce zodie va avea parte de sărbători cu bucurie
Pe data de 25 decembrie este prăznuită Nașterea Mântuitorului, numită în popor și Crăciunul.
Deși în prezent este o sărbătoare prăznuită de toată lumea creștină, în zilele de demult, era sărbătorită doar de către creștinii din Apus și cei din Răsărit. În Apus, Nașterea Domnului era sărbătorită tot pe data de 25 decembrie, conform tradițiilor vechi. Astfel, se pare că sărbătoarea Nașterii a avut loc prima data pe această dată, în jurul anului 375, în Biserica din Antiohia, apoi la Constantinopol în anul 379.
Odată cu trecerea timpului, mai exact în prima jumătate a secolului V, data de 25 decembrie (sărbătoarea Nașterii) a fost introdusă și în Biserica Alexandriei, în cea a Ierusalimului și în multe alte astfel de zone. Cu toate acestea, se pare că în prezent, armenii sunt cei care serbează Nașterea Domnului tot pe data de 6 ianuarie, odată cu Botezul Domnului, ca în vremurile vechi.Astfel, tradițiile acestei mari sărbători, datează încă de la strămoșii noștri romani și sunt păstrate și în ziua de astăzi.
Printre acestea se numără și colindele, sorcova, plugușorul, dar și multe altele, adăugate de-a lungul timpului, precum Vicleiemul, Irozii și Steaua. Toate acestea și multe altele, fac din sărbătoarea Crăciunului una dintre cele mai populare sărbători.Ziua Nașterii Domnului era prăznuită cu mare credință, însă și ziua de Ajun este respectată așa cum se cuvine. În vremurile trecute, era un obicei existent încă din secolul al IV-lea, acela în care se făcea slujba și se botezau catehumenii, se citeau Ceasurile mari sau împărătești, preoții și cântăreții obișnuiau să umble cu icoana Nașterii pe la
Rugăciune de Crăciun- Nașterea Domnului - 25 decembrie 2022
Citește și: Horoscop PEȘTI pentru anul 2023. Nativii zodiei Pești vor simți o oarecare îmbunătățire, pe plan personal!
Calendar creştin ortodox 25 decembrie 2022- sărbătoare cu cruce roșie
Cântarea 1, glasul 1.
Irmosul:
“Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L popoare, că S-a preaslăvit.
Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!
Pe cel căzut pentru neascultare, pe cel făcut după chipul lui Dumnezeu, pe cel ce era cu totul în stricăciune, pe cel lipsit de viaţa Dumnezeiască cea bună iarăşi îl înnoieşte, ca un înţelept Ziditor, că S-a preaslăvit!
Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!
Văzând Ziditorul pe omul pe care l-a zidit cu mâinile pierind, plecând cerurile, S-a pogorât şi pe acesta, Întrupându-Se din Dumnezeiasca Fecioară, îl zideşte cu totul din nou, cu adevărat, că S-a preaslăvit!
Stih: Slavă Ţie, Doamne, Slavă Ţie!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Înţelepciunea, Cuvântul şi Puterea, Fiul şi Strălucirea Tatălui, Hristos Dumnezeu, tăinuindu-Se de Puterile cele cu mult mai presus de lume şi de cele ce sunt pe pământ şi Întrupându-Se ne-a înnoit pe noi; că S-a preaslăvit!”
Calendar ortodox 2022 decembrie
Citește și: Horoscop CAPRICORN pentru anul 2023. Planul personal va merge mai bine ca niciodată!
1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie( Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle( Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.