Calendar ortodox 25 noiembrie 2022. "Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, pe întâistătătorii cunoştinţei cei cu nume mincinos cu bună îndrăzneală şi bărbăteşte i-ai ruşinat, cu putere biruindu-i!"

calendar ortodox 25 noiembrie 2022
Calendar ortodox 25 noiembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 25 noiembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 25 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna noiembrie.

 

Calendar ortodox 25 noiembrie 2022 -  Sfânta Muceniță Ecaterina

Citește și: Zodiac 25 Noiembrie 2022. Află ce zodie va avea parte de o schimbare majoră

calendar ortodox noiembrie azi
Calendar ortodox 25 noiembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Sfatul zilei din 25 noiembrie. O zodie va fi lovită de săgeata lui Cupidon

Sfânta Muceniță Ecaterina  a trăit în perioada domniei împăratului Maximian, mai exact la începutul secolului al IV-lea.

Aceasta a fost fiica principelui Consta, motiv pentru care cunoștea chiar foarte bine limba greacă și latină, iar în plus, avea și cunoștințe de astronomie și oratorie.

Se pare că de-a lungul vieții sale, Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două mari viziuni, într-una a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, însă din cauza faptului că nu era creștină, în cea de a doua viziune nu a reușit să vadă fața Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Acesta a fost aspectul care a determinat-o să primească Sfântul Botez.

Astfel, odată ce a primit Sfântul Botez, Sfânta Muceniță Ecaterina a avut a doua viziune, însă de această dată, i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă și îi spune: “ Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pamântesc.”.

Zis și făcut! Următoarea zi, Sfânta Muceniță Ecaterina vede inelul de logodnă chiar pe degetul său, fiind un moment din care viața sa se schimbă radical, începând să condamne cultul și miturile păgâne și chiar reușește să aducă nenumărate persoane la adevărata credință.

Cu toate acestea, la un moment dat, Sfânta Muceniță Ecaterina a fost obligată de către împăratul Maximian să se înfrunte cu mai mulți filosofi păgâni.

Astfel, datorită iubirii sale pe care i-o purta lui Hristos, aceasta a reușit să-i facă pe toți să creadă în Hristos și să-L mărturisească ca fiind Dumnezeu adevărat.

Din cauza acestei fapte, toți aceștia au fost arși în foc, iar Sfânta Muceniță Ecaterina a trecut la cele veșnice, fiindu-i tăiat capul. Cu toate acestea, conform Sfintei Tradiții, se spune că la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte.

Îngerii au fost cei care au dus trupul acesteia în Muntele Sinai, acolo unde Moise văzuse Rugul Aprins, loc în care, mai târziu, s-a ridicat o mănăstire numită “Mănăstirea Sfânta Ecaterina”, însă în prezent, o părticică din sfintele sale moaște se află la Biserica Colțea, din București.   Sfânta Muceniță Ecaterina este considerată totodată, și ocrotitoarea studenților teologi, din București.  

 

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina - 25 noiembrie 2022

ce sarbatoare este pe 25 noiembrie 2022
Calendar ortodox 25 noiembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Ce ne aduce anul 2023? ”Va fi despre credință, preoți, biserică...”

Calendar creştin ortodox 25 noiembrie 2022- sărbătoare cu cruce neagră

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon urmăritorul...

“Stih: Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pentru rugăciunile Preaînţeleptei Muceniţe Ecaterina, Hristoase ochiul sufletului meu cel întunecat luminează-l, dându-mi mie, Stăpâne, Razele revărsării Luminii Tale, care împrăştie toată negura greşelilor mele celor ucigătoare de suflet.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Călăuzită fiind de Dumnezeieştile porunci ale Stăpânului, preaînţeleaptă şi cu dragostea Lui aprinzându-te, ai alergat sârguitoare la lupte; şi minţile tiranilor le-ai uluit, Sfântă Ecaterina, cu cuvântul, cu înţelepciunea şi cu darul.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ocârmuită fiind de mâna cea tare a lui Hristos, mărită, de viforul idolesc ai scăpat neatinsă, muceniţă, plutind pe valuri cu pânzele crucii şi cu Dumnezeieştile vânturi ale Duhului, înălţând cântare lui Dumnezeu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Bucurându-te cu podoabele fecioriei, Înţeleaptă Ecaterina şi Dumnezeiască cunoştinţă din cer având, pe întâistătătorii cunoştinţei cei cu nume mincinos cu bună îndrăzneală şi bărbăteşte i-ai ruşinat, cu putere biruindu-i.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cel Ce te cunoaşte, Născătoare de Dumnezeu Preacurată, întoarcere de la tot eresul poartă. Că ai născut pe Cel Ce S-a făcut Trup fără schimbare, pe Cel mai Înalt decât toată făptura, Născătoare de Dumnezeu, pe Cuvântul lui Dumnezeu Cel Veşnic.”

 

Calendar ortodox 2022 noiembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 25 noiembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop Chinezesc COCOȘ 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an

1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;( Post. Nu se fac nunți)

3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; (Post. Nu se fac nunți)

5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;( Post. Nu se fac nunți)

10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11 V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; (Post. Nu se fac nunți)

12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului; (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.; (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 M Sf. Ap. și Ev. Matei; (Post. Nu se fac nunți)

17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;( Post. Nu se fac nunți)

19 S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;( Post. Nu se fac nunți)

29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Sfatul zilei din 25 noiembrie. O zodie va fi lovită de săgeata lui Cupidon

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies