Calendar ortodox 26 decembrie 2022. "Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, dă-ne nouă luminare, sfinţite!"

calendar ortodox 26 decembrie 2022
Calendar ortodox 26 decembrie 2022

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 26 decembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 26 decembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna decembrie.

 

Calendar ortodox 26 decembrie 2022 -  Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana

Citește și: Sfatul zilei din 26 decembrie 2022. O zodie este nevoită să plece la alte cumpărături

ce sarbatoare este pe 26 decembrie 2022
Calendar ortodox 26 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Zodiac 26 decembrie 2022. Află ce zodie va munci încă de astăzi

Pe data de   26 decembrie este prăznuită sărbătoarea denumită" Soborul Maicii Domnului", care semnifică "adunarea de oameni".

Astfel, cuvântul acesta are legătură cu chemarea credincioșilor, pentru a o cinsti pe Maica Domnului, dar și pentru a ne aminti faptul că aceasta este fără de asemănare. Totodată, în această sfântă zi nu are loc doar adunarea noastră pământească, ci și adunarea cea cerească, cele care se unesc cu cinstirea Maicii Domnului.

În această zi de 26 decembrie are loc și prăznuirea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

Acesta s-a născut în satul Prilep, într-o familie de aromani. Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana a învățat de mic să citească Sfintele Scripturi și s-a umplut cu credință în Hristos. Odată cu înaintarea în vârstă, atunci când părinții acestuia au dorit să-l așeze în dregătorii, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana a renunțat la toată averea părintească.

Astfel, acesta s-a îmbrăcat în haine sărăcăcioase și a fugit din casa părintească direct pe Sfântul Munte, acolo unde a devenit călugăr într-o mănăstire, după trei ani de ucenicie.

Apoi la scurt timp după ce și-a dovedit credința constantă în Hristos, acesta a devenit diacon, apoi egumen și stareț al respectivei mănăstiri unde trăia. Cu toate acestea, într-o zi a ascultat rugămintea cneazului Lazăr și s-a întors în țara sa natală.

Odată cu această întoarcere, preoții și credincioșii au dorit să-l facă pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana , patriarh al Bisericii sârbești, însă acesta nu s-a simțit demn de o asemenea cinste.

În ciuda acestui fapt, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana a venit mai apoi în Țara Românească, unde a zidit mănăstirea Vodita, apoi a mers prin munți ajungând acolo unde se afla apa Tismanei, unde a ridicat o altă mănăstire. Din acel moment, numărul celor care au început să creadă în Hristos, a crescut neîncetat.

Astfel, mănăstirea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana devenise ca o obște de apostoli ai dreptei credințe.

Acesta era văzut ca un bărbat cinstit și sfânt, din punctul de vedere al scriitorul cărții “Viața lui Isaia de la Hilandar”:" bărbatul cinstit și sfânt, tare în cărți și mai tare la judecată, în cuvinte și răspunsuri, întemeietor de mănăstiri, puternic la rugăciune și luptător pentru dreapta credință".

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana a trecut la cele veșnice pe data de 26 decembrie 1406.

Sfintele sale moaște au fost îngropate în mormântul pe care singur și-l pregătise în mănăstirea Tismana. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, sfintele sale moaște au fost ascunse în locuri secrete.

 

Rugăciune către Sfântul Nicodim de la Tismana - 26 decembrie 2022

calendar ortodox decembrie azi
Calendar ortodox 26 decembrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Horoscop PEȘTI pentru anul 2023. Nativii zodiei Pești vor simți o oarecare îmbunătățire, pe plan personal!

Calendar creştin ortodox 26 decembrie 2022- sărbătoare cu cruce roșie

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L...

“Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce ai luat viaţă nestricăcioasă şi fericită, Preacuvioase Nicodim, stând totdeauna înaintea lui Hristos, dă-ne nouă luminare, sfinţite; ca, bucurându-ne, să lăudăm preamărită viaţa ta; că ai fost preamărit.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cele lumeşti urând, Prea­cinstite Părinte Nicodim, toată fapta pustnicească ai iubit: întâi înfrânarea, apoi blândeţile şi nevoinţa cea grea, rugăciunile şi lacrimile şi privegherea cea de toată noaptea, înaintea lui Dumnezeu.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Desfătările lumeşti, cele arzătoare ca focul, le-ai stins cu roua ostenelilor pustniceşti; pentru aceea ţi-a răsărit soarele nepătimirii, lumina tămăduirilor şi raza cea neapusă a darurilor Duhului Sfânt, vrednicule de laudă, Preasfinţite Nicodim.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Lucruri uimitoare s-au grăit despre tine în neam şi în neam, Ceea ce ai primit pe Dumnezeu în pântecele tău şi ai rămas Curată, Născătoare de Dumnezeu, Marie. Pentru aceasta toţi te cinstim pe tine, Ocrotitoarea şi Izbăvitoarea noastră, după Dumnezeu.”

Catavasie:

“Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L popoare, că S-a preaslăvit.”

Catavasie:

“Minune făcând a mântuit pe popor, Stăpânul, uscând oarecând valul mării. Şi din Fecioară născându-Se, ne-a deschis calea spre ceruri. Pe Cel de o Fiinţă cu Tatăl şi cu noi oamenii Îl slăvim.”

 

Calendar ortodox 2022 decembrie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 26 decembrie 2022[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Horoscop SĂGETĂTOR pentru anul 2023. Nativii zodiei Săgetător vor avea parte de un an mai mult decât strălucitor!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi;Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului( Post. Nu se fac nunți)

3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie( Post. Nu se fac nunți)

15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)

17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei (Post. Nu se fac nunți)

20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle( Post. Nu se fac nunți)

22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

24 S Sf. Mc. Eugenia; (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)

26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)

27 M A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)

28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia( Harți. Nu se fac nunți)

29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)

30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)

31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Zodiac 26 decembrie 2022. Află ce zodie va munci încă de astăzi

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies