În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 27 octombrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 27 octombrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.
Calendar ortodox 27 octombrie 2022 - Sfântul Dimitrie Basarabov
Citeste si: Sfatul zilei din 27 octombrie 2022. O zodie va avea mai multă grijă cu ceea ce împart
Citeste si: Zodiac 27 octombrie 2022. Află ce zodie are o relație pașnică
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi, în Bulgaria și a trăit în secolul al XIII-lea, pe vremea domniei "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo (frații Petru și Asan).
Se pare că Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov iubea viața ascetică, motiv pentru care a ales să se retragă într-o peșteră.
Conform tradiției, se spune că înainte ca acesta să treacă la cele veșnice, s-ar fi așezat singur între două bucăți de piatră (formând un sicriu), pentru a fi acoperit de apele răului.
Așadar, sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost duse și așezate în biserica din Basarabi.
Conform tradiției bisericești, se spune că un domnitor al Țării Românești, a plătit o sumă de bani pentru ca moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov să fie aduse la București. Deși drumul trebuia să fie parcurs de niște cai, aceștia au refuzat să înainteze, motiv pentru care membrii delegației au fost nevoiți să tragă la sorți pentru a stabili drumul în care se vor îndrepta sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. Așadar, la sorți a căzut drumul spre Basarabi, motiv pentru care acolo au fost reașezate.
Cu toate acestea, din cauza apariției războiului ruso-turc, din perioada anilor 1768-1774, atunci când generalul rus Petru Salticov a vrut să le trimită în Rusia, acestea au ajuns să fie dăruite poporului român. Astfel, în luna iunie a anului 1774, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost așezate în actuala catedrală patriarhală, din București.
Rugăciune către Sfântul Dimitrie Basarabov - 27 octombrie 2022
Citeste si: HOROSCOP 2023. Descoperă ce zodie are un an prosper pe toate planurile
Calendar creştin ortodox 27 octombrie 2022- sărbătoare cu cruce roșie
Condac 1:
“ Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie! ”
Icos 1:
“Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum în trup fiind ai biruit pe demonul cel fără de trup și de minunile tale spăimântându-se au stat cântându-ți unele ca acestea: Bucură-te, cel ce ești om ceresc; Bucură-te, cel ce ai fost înger pământesc; Bucură-te, că nu te-ai amăgit de lăcomia strămoșească; Bucură-te, că ai viețuit mai presus de fire și de om; Bucură-te, că prin smerenie cele înalte ai dobândit; Bucură-te, că pe vrăjmaș, lesne l-ai biruit; Bucură-te, că, la fel cu Abel, jertfe prin rugăciuni ai înălțat; Bucură-te, cel ce trupul tău rob duhului l-ai făcut; Bucură-te, cel ce te-ai făcut comoară duhovnicească; Bucură-te, cel ce te-ai suit la înălțimea cea cerească; Bucură-te, săditorule de vie duhovnicească; Bucură-te, cel ce câștigi tuturor pocăință ca să se mântuiască; Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!”
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie
Pe 27 octombrie, credincioșii sunt sfătuiți să nu spele, să nu calce și să nu coasă, așa cum se întâmplă la toate sărbătorile cu cruce roșie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Calendar ortodox 2022 octombrie
Citeste si: HOROSCOP CHINEZESC 2023. Descoperă ce zodie își atinge potențialul maxim
1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului;Sf. Ap. Anania;Sf. Cuv. Roman Melodul;†) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani; (Nu se fac nunți)
2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian;Sf. Mc. Iustina fecioara; Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor);
3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul;Sf. Mc. Teoctist;
4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei;
5 M Sf. Mc. Haritina;†) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu;( Post. Nu se fac nunți)
6 J Sf. Ap. Toma;Sf. Mc. Erotiida;
7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah;Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie; (Post. Nu se fac nunți)
8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia;
9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu;Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia; Duminica a XXI-a după Rusalii (Pilda semănătorului);
10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia;Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.;Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei;
12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic;Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei;( Post. Nu se fac nunți)
13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași;Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie;
14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași;Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia;
16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul;
Duminica a XX-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Învierea fiului văduvei din Nain; Rugăciunea lui Iisus);
17 L Sf. Prooroc Oseea;Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;
18 M Sf. Ap. și Ev. Luca;Sf. Mc. Marin cel Bătrân;
19 M Sf. Prooroc Ioil;Sf. Mc. Uar;Sf. Cleopatra;Sf. Cuv. Ioan de la Rila;; (Post. Nu se fac nunți)
20 J Sf. M. Mc. Artemie;Sf. Gherasim din Chefalonia;
21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie;Sf. Mc. Oprea;Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel;Sf. Cuv. Ilarion cel Mare;( Post. Nu se fac nunți)
22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei;Sf. 7 tineri din Efes;;
23 D Sf. Mc. Iacov, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului;Sf. Cuv. Macarie Romanul;
Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
24 L Sf. M. Mc. Areta;Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;
25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie;Sf. Tavita;
26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală;Sf. Mc. Nestor;
28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești;Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi;Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;;( Post. Nu se fac nunți)
29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana;Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa;
30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia;Sf. Ap. Cleopa;
Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr);
31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis;Sf. Mc. Epimah;
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.