În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 29 august 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 29 august 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna august.
Calendar ortodox 29 august 2022 - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Citeste si: Zodiac 22 august 2022. "Gândiți-vă bine la ceea ce vreți să obțineți dintr-o anumită situație"
Citeste si: Horoscop 26 august 2022. Află ce zodie are motive de nemulțumire
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Acesta a făcut parte din familia preotului pe nume Zaharia, acolo unde mama sa Elisabeta, era descendentă a semintiei lui Aaron.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut exact cu șase luni înainte ca Iisus Hristos să vină pe lume. Nașterea acestuia a fost chiar vestită de către îngerul Gavriil, lui Zaharia, însă acesta nu a crezut cele auzite, motiv pentru care a rămas mut până în momentul în care a ales numele fiului său.
Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul a ales să se retragă în pustiu pentru o perioadă, timp în care a avut o viață destul de aspră, până când i s-a poruncit să înceapă să predice.
Rolul acesta era de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, dar și de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu.În ceea ce privește momentul tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune că Irod a fost cel care i-a tăiat capul acestuia, la cererea Irodiadei, atunci când se află la un ospăț de ziua sa de naștere. În acel moment, Sfântul Ioan Botezătorul se afla întemnițat în castelul acestuia, de la Maherus.
Se pare că Sfântul Ioan Botezătorul îl mustrase pe Irod pentru viața pe care o avea cu Irodiada, soția fratelui său. Astfel, Irodiada a fost cea care a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea, să ceară tăierea capul Sfântului Ioan Botezătorul, ca răsplată, ceea ce s-a și întâmplat.Cu toate acestea, capul Sfântul Ioan Botezătorul se spune că a avut parte de o adevărată istorie, fiind pierdut de trei ori și tot de atâtea ori și aflat.
Deși capul Sfântului Ioan Botezătorul trebuia să se afle în grija celor doi călugări, aceștia l-au dat unui olar care s-a bucurat de binefacerile avute în urma prezenței capului acestuia. În momentul în care acesta a trecut la cele veșnice, capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus într-o raclă care a ajuns în grija lui Eustațiu, care era un monah arian.
După o vreme, Eustațiu a îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul, acesta urmând să fie descoperit în anul 452, de către arhimandritul Marcel, aceasta fiind și cea de a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul. Odată ce au avut loc lupta împotriva sfintelor icoane, capul acestuia a fost îngropat la Comane, apoi a fost dus la Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, aceasta fiind și cea de-a treia și ultima aflare a cinstitului cap.
Rugăciune de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - 29 august 2022
Citeste si: Horoscop 25 august 2022. Află ce zodie este mai grăbită ca niciodată
Calendar creştin ortodox 29 august 2022- sărbătoare cu cruce roșie
“ Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.
Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”
Calendar ortodox 2022 august
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Horoscop 24 august 2022. Află ce zodie simte o tensiune în familie
1 L Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Dezlegare la ulei şi vin)
2 M Aducerea moaştelor Sf. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare (Post)
3 M Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic (Post)
4 J Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil; Aducerea moaştelor Sf. Cuv. Mc. Evdochia ( Post)
5 V Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Ier. Fabian, episcopul Romei (Post)
6 S (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la peşte)
7 D †) Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Irina împarateasa (Dezlegare la ulei şi vin)
8 L Sf. Emilian Mărt. Ep. Cizicului; Sf. Miron, Ep. Cretei (Post)
9 M † Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos; Sf. Mc. Antonin (Post)
10 M Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Sf. Sfințit Mc. Sixt, Ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit (Post)
11 J †) Sf. Nifon, Patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid. (Post)
12 V Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil şi Capiton; Sf. Cuv. Palamon ( Post)
13 S Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei (Odovania Praznicului Schimbării la Față a Domnului) (Dezlegare la ulei şi vin)
14 D Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia (Prohodul Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei şi vin)
15 L (†) Adormirea Maicii Domnului
16 M Sf. Mahramă a Domnului; †) Sf. Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec
17 M Sf. Sfințit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs (Post)
18 J Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon
19 V Sf. Mc. Andrei Stratilat; Sf. Cuv. Timotei, Agapie şi Tecla ( Post)
20 S Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor şi Teoharie
21 D Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. şi Venust
22 L Sf. Mc. Agatonic, Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin şi Severian
23 M Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum (Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului)
24 M Sf. Sfințitț Mc. Eutihie şi Cosma Etolul; Sf. Mc. Tation ( Post)
25 J Aducerea moaştelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit
26 V Sf. Mc. Adrian şi Natalia, soția sa; Sf. Mc. Atic (Post)
27 S Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei
28 D Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia; Sf. Mc. Diomid; Sf. Ana Proorocița, fiica lui Fanuel
29 L †) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Teodora (Dezlegare la ulei şi vin)
30 M †) Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sf. Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului; Sf. Ier. Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patr. Constantinopolului
31 M Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sf. Mc. Andrei, Iraclie, Faust şi Mina (Post)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.