Calendar ortodox 6 martie 2023. „Sfinţilor mucenici, lumi­naţi sufletele credincioşilor, în­depărtând întunericul rătăcirii!"

calendar ortodox 6 martie 2023
Calendar ortodox 6 martie 2023

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 6 martie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 6 martie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna martie.

 

Calendar ortodox 6 martie 2023 -  Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci

Citește și: Sfatul zilei din 6 martie 2023. O zodie va obține o promovare

calendar ortodox martie azi
Calendar ortodox 6 martie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Zodiac 6 martie 2023. Află ce zodie va fi extenuată la finalul zilei

Pe data de 6 martie are loc prăznuirea  Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea. Aceștia au fost conducători în armatele împăratului bizantin, pe nume Teofil.

Astfel, în perioada în care musulmanii au pus stăpânire pe orașul Amoreea, aceștia au luat în sclavie și nenumărați creștini, printre care și pe cei 42 de comandați.

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au fost închiși în temniță timp de șapte ani. În tot acest timp, ceilalți creștini închiși cu ei, au fost vânduți sau uciși. Bineînțeles că în toți cei șapte ani, musulmanii au fost cei care i-au sfătuit pe Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea, să se alăture credinței islamice:" Mohamed este adevăratul proroc, iar nu Hristos", moment în care aceștia au răspuns:

" Dacă ați avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulți martori care adeveresc aceasta, iar celălalt niciunul, ce ați zice, că al cui este câmpul?", musulmanii zicând:" Fără îndoială că al celui cu mulți martori.". Astfel, Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au mărturisit: „ Drept ați răspuns. Așa este și cu Hristos și cu Mohamed al vostru.
Hristos are mulți martori: Prorocii din vechime, Moise și Ioan Botezătorul, pe care și voi îl recunoașteți și care a dat mărturie pentru El. Mohamed însă nu are ca mărturisitor decât pe el însuși
", la care musulmanii au răspuns:" Credința noastră e mai bună decât cea creștină pentru că vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creștinilor! Vedeți bine că cele mai bogate pământuri și împărații din lume sunt ale noastre, și că ele sunt și mai numeroase și mai întinse ca ale voastre!".

Cu toate acestea, fără să stea prea mult pe gânduri, Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au zis:" Dacă așa ar fi, atunci idolatriile egipteană, babiloniană, elenistică, romană, și închinarea la foc a persanilor ar fi adevăratele credințe, căci iată, odată toate aceste neamuri au fost stăpânitoarele lumii! Este limpede pentru oricine că victoria, bogăția și puterea voastră nu dovedesc și adevărul credinței voastre. Noi știm că Dumnezeu uneori dă biruință creștinilor, iar alteori îngăduie să fie subjugați ca să-și vadă mai bine păcatele și să se curățească de ele prin pocăință și credință adevărată".

În ciuda tuturor insistențelor venite din partea musulmanilor, prizonierii au rezistat cu succes, motiv pentru care au fost supuși la nenumărate chinuri.

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea  au trecut la cele veșnice, din cauza faptului că nu au renunțat la credința în Hristos.

 

Rugăciune către  Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea  - 6  martie   2023

ce sarbatoare este pe 6 martie 2023
Calendar ortodox 6 martie 2023[Sursa foto: unsplash]

Calendar creştin ortodox 6 martie 2023- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 6-lea

Irmosul:

“Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm!

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Arătându-vă, măriţilor, ca nişte stele luminoase în înălţi­mea Bisericii lui Hristos, lumi­naţi sufletele credincioşilor, în­depărtând întunericul rătăcirii.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu hotărâre plină de vitejie v-aţi luat la luptă cu vrăjmaşul, mucenicilor şi l-aţi înfrânt pe el. Şi murind, aţi aflat laolaltă viaţă nesfârşită, preafericiţilor.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Străluciţi fiind de frumuse­ţea luptei voastre celei pline de lumină şi tari, v-aţi adus lui Hristos, Celui înjunghiat cu trupul şi aţi fost număraţi lao­laltă cu cetele cele muceniceşti, mucenicilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Prealăudaţilor patruzeci şi doi de mucenici ai Domnului, surpând mulţimea cea nenu­mărată a nelegiuiţilor, v-aţi în­vrednicit în ceruri de multe bu­nătăţi.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preasfântă Fecioară, tu Dum­nezeiască podoabă a muceni­cilor, care ai născut pe Hristos, Podoaba tuturor frumuseţilor, pe Acela roagă-L să înfrumu­seţeze sufletul meu.”

 

Calendar ortodox 2023 martie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 6 martie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

1 M Sf. Cuv. Mc. Evdochia;Sf. Cuv. Domnina; (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post. Nu se fac nunți)

2 J Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei;Sf. Mc. Isihie; (Canonul cel Mare, partea a IV-a) ( Post. Nu se fac nunți)

3 V Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc; (Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan;Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana; (Sâmbăta Sf. Teodor- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

5 D Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul;Sf. Cuv. Marcu Pustnicul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

6 L Sf. 42 de Mc. din Amoreea;Aflarea Sfintei Cruci; (Post. Nu se fac nunți)

7 M Sf. Sfințiți Mc. Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie, ep. din Herson;Sf. Sfințit Mc. Efrem, ep. Tomisului; (Post. Nu se fac nunți)

8 M Sf. Ier. Mărt. Teofilact, ep. Nicomidiei; (Post. Nu se fac nunți)

9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia; (Pomenirea morților- Moșii de primăvară) ( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 V Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei; (Post. Nu se fac nunți)

11 S Sf. Ier. Sofronie, patr. Ierusalimului; (Sâmbăta a II-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12 D Sf. Cuv. Teofan Mărt. Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei;Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13 L Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului; (Post. Nu se fac nunți)

14 M Sf. Cuv. Benedict de Nursia;Sf. Sfințit Mc. Alexandru, pr. din Pidna; (Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

15 M Sf. Mc. Agapie și Plisie, Timolau; (Post. Nu se fac nunți)

16 J Sf. Mc. Sabin Egipteanul;Sf. Cuv. Hristodul din Patmos;( Post. Nu se fac nunți)

17 V Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; (Post. Nu se fac nunți)

18 S Sf. Ier. Chiril, arhiep. Ierusalimului; (Sâmbăta a III-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

19 D Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria;Sf. Mc. Marian diac.; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20 L Sf. Cuv. Mc. uciși în M. Sf. Sava cel Sfințit; (Post. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Ier. Iacob Mărt.;Sf. Cuv. Serapion;; (Post. Nu se fac nunți)

22 M Sf. Sfințit Mc. Vasile, pr. din Ancira;Sf. Mc. Drosida, fiica împ. Traian; (Post. Nu se fac nunți)

23 J Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 ucenici ai lui; (Post. Nu se fac nunți)

24 V Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri;Sf. Ier. Artemon, ep. Seleuciei;( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 S (†) Buna Vestire (Blagoveștenia); (Sâmbăta a IV-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

26 D Odovania Praznicului Bunei Vestiri;Soborul Sf. Arh. Gavriil;Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima;Sf. 26 de Mc. din Goția; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

27 L Sf. Mc. Matrona din Tesalonic;Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor; (Post. Nu se fac nunți)

28 M Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, eg. Pelechitului;Sf. Cuv. Ștefan, făcătorul de minuni; (Post. Nu se fac nunți)

29 M Sf. Sfințiți Mc. Marcu, ep. Aretuselor și Chiril diac.;Sf. Mc. Iona și Varahisie; (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

30 J Sf. Cuv. Ioan Scărarul;Sf. Cuv. Euvula, mama Sf. Pantelimon; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

31 V Sf. Sfințit Mc. Ipatie, ep. Gangrei;Sf. Mc. Veniamin, diac.; (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Zodiac 6 martie 2023. Află ce zodie va fi extenuată la finalul zilei

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies