Calendar ortodox 9 martie 2023. "Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta!"

calendar ortodox 9 martie 2023
Calendar ortodox 9 martie 2023

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 9 martie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 9 martie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna martie.

 

Calendar ortodox 9 martie 2023 -  40 de mucenici, în Sevastia Armeniei

Citește și: Zodiac 9 martie 2023. Află ce zodie trebuie să dea dovadă de generozitate

ce sarbatoare este pe 9 martie 2023
Calendar ortodox 9 martie 2023[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Sfatul zilei din 9 martie 2023. O zodie este mai irascibilă decât de obicei

Pe data de 9 martie are loc prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici (Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie,

Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie).

Aceștia au trăit în localitatea Sevastia din Armenia, la porunca guvernatorului Agricola, în timpul domniei împăratului Liciniu. Aceștia au fost cei care și-au mărturisit credința pentru Hristos și au refuzat să jertfească idolilor, motiv pentru care, în ciuda faptului că erau soldați, Sfinții 40 de Mucenici au fost supuși la nenumărate chinuri. Aceștia au reușit să învingă frigul și gheața lacului de lângă Sevastia.

Cea mai mare minune a constat în faptul că, pentru Dumnezeul nevăzut, Care S-a sălășluit în inimile lor, Sfinții 40 de Mucenici au ales să treacă la cele veșnice, într-un lac înghețat decât să accepte să renunțe la credința lor în Hristos. În momentul în care torționarul i-a amenințat cu deposedarea onorurilor militare, Sfântul Candid le-a spus:" Nu doar onorurile militare, ci chiar și trupurile noastre poți să ni le iei, căci nicio onoare nu este mai înaltă decât aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru".

Cu toate acestea, dintre Sfinții 40 de Mucenici, unul dintre ei nu a mai rezistat și a ieșit din lac, renunțând astfel la credința în Hristos. Acesta a fost dus într-o baie caldă, acolo unde a trecut la cele veșnice. Locul acestuia a fost luat de către un alt soldat creștin, care a rezistat în ciuda apei înghețate în care a intrat. A doua zi dimineață, atunci când torționarii au venit să vadă ce s-a întâmplat cu Sfinții 40 de Mucenici, aceștia au văzut că au fost ținuți în viață de puterea Duhului Sfânt.

Din cauza acestei minuni, torționarii au crezut că Sfinții 40 de Mucenici beneficiau de o lucrare vrăjitorească, motiv pentru care au fost scoși din lac, pentru a li se zdrobi picioarele cu ciocanele. Sfinții 40 de Mucenici au trecut la cele veșnice, iar trupurile lor au fost duse spre ardere și aruncate în lac. Cu toate acestea, numai Meliton a supraviețuit, motiv pentru care ostașii nu l-au pus în car, alături de ceilalți 39 de Mucenici.

În ciuda acestui fapt, mama sa și-a luat fiul și l-a pus în car, pentru că știa că cei 39 de Mucenici aveau pregătită împărăția cerurilor. În caz contrar, acesta trebuia să renunțe la credința în Hristos. Meliton a trecut la cele veșnice, când se afla pe drum, în brațele mamei sale.

 

Rugăciune către cei  40 de mucenici, în Sevastia Armeniei - 9 martie   2023

calendar ortodox martie azi
Calendar ortodox 9 martie 2023[Sursa foto: unsplash]

Calendar creştin ortodox 9 martie 2023- sărbătoare cu cruce neagră

“Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul   nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”

 

Calendar ortodox 2023 martie

calendar ortodox azi
Calendar ortodox 9 martie 2023[Sursa foto: ziarullumina.ro]

1 M Sf. Cuv. Mc. Evdochia;Sf. Cuv. Domnina; (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post. Nu se fac nunți)

2 J Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei;Sf. Mc. Isihie; (Canonul cel Mare, partea a IV-a) ( Post. Nu se fac nunți)

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

3 V Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc; (Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan;Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana; (Sâmbăta Sf. Teodor- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

5 D Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul;Sf. Cuv. Marcu Pustnicul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

6 L Sf. 42 de Mc. din Amoreea;Aflarea Sfintei Cruci; (Post. Nu se fac nunți)

7 M Sf. Sfințiți Mc. Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie, ep. din Herson;Sf. Sfințit Mc. Efrem, ep. Tomisului; (Post. Nu se fac nunți)

8 M Sf. Ier. Mărt. Teofilact, ep. Nicomidiei; (Post. Nu se fac nunți)

9 J † Sf. 40 de Mc. din Sevastia; (Pomenirea morților- Moșii de primăvară) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 V Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei; (Post. Nu se fac nunți)

11 S Sf. Ier. Sofronie, patr. Ierusalimului; (Sâmbăta a II-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12 D Sf. Cuv. Teofan Mărt. Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei;Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog;( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13 L Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului; (Post. Nu se fac nunți)

14 M Sf. Cuv. Benedict de Nursia;Sf. Sfințit Mc. Alexandru, pr. din Pidna; (Post. Nu se fac nunți)

15 M Sf. Mc. Agapie și Plisie, Timolau; (Post. Nu se fac nunți)

16 J Sf. Mc. Sabin Egipteanul;Sf. Cuv. Hristodul din Patmos; (Post. Nu se fac nunți)

17 V Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; (Post. Nu se fac nunți)

18 S Sf. Ier. Chiril, arhiep. Ierusalimului; (Sâmbăta a III-a din Post- Pomenirea morților) ( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

19 D Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria;Sf. Mc. Marian diac.; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20 L Sf. Cuv. Mc. uciși în M. Sf. Sava cel Sfințit; (Post. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Ier. Iacob Mărt.;Sf. Cuv. Serapion;; (Post. Nu se fac nunți)

22 M Sf. Sfințit Mc. Vasile, pr. din Ancira;Sf. Mc. Drosida, fiica împ. Traian; (Post. Nu se fac nunți)

23 J Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 ucenici ai lui;( Post. Nu se fac nunți)

24 V Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri;Sf. Ier. Artemon, ep. Seleuciei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25 S (†) Buna Vestire (Blagoveștenia); (Sâmbăta a IV-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

26 D Odovania Praznicului Bunei Vestiri;Soborul Sf. Arh. Gavriil;Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima;Sf. 26 de Mc. din Goția; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

27 L Sf. Mc. Matrona din Tesalonic;Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor; (Post. Nu se fac nunți)

28 M Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, eg. Pelechitului;Sf. Cuv. Ștefan, făcătorul de minuni; (Post. Nu se fac nunți)

29 M Sf. Sfințiți Mc. Marcu, ep. Aretuselor și Chiril diac.;Sf. Mc. Iona și Varahisie; (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

30 J Sf. Cuv. Ioan Scărarul;Sf. Cuv. Euvula, mama Sf. Pantelimon; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

31 V Sf. Sfințit Mc. Ipatie, ep. Gangrei;Sf. Mc. Veniamin, diac.; (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Zodiac 9 martie 2023. Află ce zodie trebuie să dea dovadă de generozitate

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies