Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre calendarul curățeniei!
Calendarul curățeniei este unul dintre cei mai buni prieteni al gospodinelor, fiind o planificare structurată și periodică a activităților de curățenie și întreținere a locuinței. Astfel, acesta este eficient pentru o mai bună organizare și pentru a evita cât mai mult posibil dezordinea și murdăria din casă.
Calendarul curățeniei. Ce activități trebuie să faci zilnic, săptămânal și lunar
Calendarul curățeniei este modalitatea perfectă de a menține cât mai des propria locuință curată și organizată.
Zilnic
Atunci când vine vorba de activitățile zilnice, este recomandat ca gospodinele să strângă și să curețe masa din bucătărie de fiecare dată când are loc prânzul, pentru a evita acumularea de murdărie și resturi alimentare.
După curățarea mesei, următorul pas este spălarea vaselor și ștergerea prafului pe suprafețele principale ale casei. În bucătărie, gunoiul trebuie aruncat în fiecare zi sau de fiecare dată când acesta se umple.
Săptămânal
În fiecare săptămână, gospodinele iscusite curăță podelele cu ajutorul unui mop și al aspiratorului. De asemenea, în dormitor se schimbă lenjeria de pat, iar în baie se spală chiuveta, toaleta și cabina de duș.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În bucătărie, suprafețele sunt șterse bine pe electrocasnice și pe blaturi. De asemenea, trebuie să se ia în considerare și ștergerea geamurilor atât pe interior, cât și pe exterior dacă este posibil.
Lunar
Atunci când vine vorba de curățenia lunară, gospodinele trebuie să curețe frigiderul, iar pe lângă ștergerea fiecărui raft este recomandată golirea acestuia de alimente deteriorate sau expirate, pentru a nu ocupa spațiu degeaba.
Pe lângă frigider, cuptorul trebuie curățat interior-exterior, mai ales dacă este folosit des.Un alt lucru important care se poate face lunar este ștersul pereților și ușilor pentru a scăpa de urme și murdărie. Cu toate că podelele se spală săptămânal, gospodinele se pot ajuta de o mașină specială de curățat covoarele pentru a arăta ca noi. Atunci când vine vorba de organizare, sertarele și dulapurile din locuință nu trebuie lăsate deoparte.
Beneficiile pe care ți le aduce o locuință curată
Curățenia în locuință nu este doar o activitate menită să facă casa atrăgătoare ci are, de asemenea, un impact profund asupra calității generale a acesteia. Așadar, prin menținerea constantă a curățeniei se poate reduce riscul de alergii și afecțiuni respiratorii, cât și se pot elimina bacteriile și germenii din casă.
Mulți oameni consideră curățenia ca fiind terapie, deoarece aduce bunăstare mentală. Mai precis, o locuință curată poate contribui la reducerea stresului și anxietății. Gospodinele se simt mai relaxate într-o locuință curată, iar acest lucru se reflectă în starea lor generală de bine. Cu cât există un mediu mai organizat, cu atât oamenii se pot concentra mai bine și se pot bucura mai mult de viață.
Mai mult decât atât, eficiența și productivitatea personală sunt, de asemenea, stimulate de curățenie. Într-un mediu ordonat, găsirea lucrurilor și concentrarea pe activități devin mai simple. Pe de altă parte, calitatea somnului este puternic influențată de mediu. Mai exact, o cameră de dormit curată și ordonată, cu aer curat și liniște, poate contribui la un somn odihnitor și revigorant.
Totodată, impresia pe care o locuință curată o lasă asupra oaspeților este pozitivă, oferindu-le acestora o senzație de confort și bunăstare. Un om cu o locuință curată și ordonată va face întotdeauna impresie bună. Un mediu ordonat și curat ajută la organizarea și eficiența în găzduirea evenimentelor sau a vizitelor, ceea ce contribuie la relații mai strânse și la experiențe plăcute pentru oameni.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.