Cancerul: ce sa faci si sa NU faci ca sa il tii la distanta!

Cancerul: ce sa faci si sa NU faci ca sa il tii la distanta!
Cancerul: ce sa faci si sa NU faci ca sa il tii la distanta!

Cancerul este, probabil, cea mai inspaimantatoare boala dintre toate si pe buna dreptate, pentru ca el reprezinta principala cauza a mortii la nivel mondial. Ultimele statistici au indicat ca in anul 2008, la nivel mondial, 7,8 milioane de oameni au decedat ca urmare a cancerului, adica 13% din totalul deceselor au fost provocate de cancer.

Cancerul este cauzat atat de factori interni (precum mutatii mostenite si hormoni), cat si de factori de mediu (dieta, radiatiile infectiile). De-a lungul timpului, observatiile realizate de oamenii de stiinta in timpul studiilor au indicat ca majoritatea cazurilor de cancer nu au origini ereditate si ca factorii adusi de stilul de viata, precum dieta, fumatul, consumul de alcool si infectiile au influenta profunda asupra dezvoltarii sale.

Desi, factorii ereditari nu pot fi modificati, stilul de viata si factorii de mediu sunt potential modificabili.

Influenta mica impusa de ereditate si natura modificabila a factorilor de mediu indica faptul ca putem preveni aparitia cancerului.

Printre factorii importanti dictati de stilul de viata, care afecteaza incidenta si letalitatea cancerului se numara tutunul, alcoolul, dieta, obezitatea, agentii infectiosi, poluantii din mediu si radiatiile.

In 1964, fumatul a fost identificat ca principala cauza a cancerului de plamani si de atunci specialistii au realizat eforturi pentru a reduce utilizarea tutunului.


Primul raport care sublinia asocierea dintre alcool si riscul crescut de cancer esofagian a fost publicat in 1910. De atunci, un numar de studii au scos la iveala faptul ca un factor de risc pentru cancerele care apare in portiunea superioara a tractului respirator si a celui digestiv este consumul crescut de alcool.

In 1981, Doll si Peto au estimat ca aproximativ 30-35% din decesele provocate de cancer in SUA erau asociate cu dieta.


Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Societatea Americana pentru Cancer, obezitatea a fost asociata cu un nivel crescut al mortalitatii din cauza cancerului de colon, de san, de endometru, de rinichi, de esofag, de stomac, de pancreas, de prostata, de ficat si de vezica biliara.

Afla mai multe pe descopera.ro!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies