Cancerul de san la persoane tinere! Afla totul despre cumplita boala!

Cancerul de san la persoane tinere! Afla totul despre cumplita boala!
Cancerul de san la persoane tinere! Afla totul despre cumplita boala!

Atat studiile recente cat si practica ultimilor ani arata faptul ca varsta la care apare cancerul la san este in continua scadere.

Se intampla frecvent sa fie diagnosticat tot mai frecvent, in stadiu avansat, la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani, in timp ce in general 1 din 8 femei se asteapta ca pe parcursul vietii sa dezvolte cancer de san.

Am stat de vorba cu Dna. Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie in cadrul Clinicii Donna Medical Center, medic cu 15 ani de experienta in Imagistica Sanului despre ce inseamna acest pericol si cum ne putem proteja.

Cum sunt afectate femeile tinere de rezultatele acestui studiu?

Tinerele nu trebuie sa se alarmeze cu privire la rezultatele acestui studiu. Este foarte important insa ca ele sa nu respinga gravitatea acestui tip de cancer.

Cancerul la san la femeile cu varsta mai mica de 40 nu este comun. Aproximativ 7% din toate cazurile de cancer de san apar la femeile cu varsta pana in 40 de ani.

Pentru femeile tinere cu risc ridicat de a dezvolta aceasta afectiune, studiul serveste in primul rand ca un semnal de alarma pentru ca ele sa inteleaga importanta screening-ului pentru cancerul la san si a controalelor regulate.

Rezultatele studiului sugereaza ca femeile tinere care nu au un risc ridicat de cancer la san ar trebui sa faca mamografii de rutina sau alte teste imagistice?

Nu, in niciun caz.

Mamografiile sunt recomandate ca metoda de screening a cancerului la san pentru femeile cu varsta peste 40 de ani. Exista cazuri in care mamografiile pot fi recomandate de medicii specialisti mai devreme de aceasta varsta, atunci cand pacienta are un risc ridicat de a dezvolta cancer la san la varsta mai tanara (are mama sau sora cu cancer mamar la varsta tanara sau are prezente genele pentru cancer mamar BRCA1 sau BRCA2).

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Autoexaminarea sanilor ajuta?

Este important ca orice femeie sa stie cum arata si cum se simt sanii ei in mod obisnuit. Astfel, atunci cand va observa ceva ce nu exista inainte, va sti sa se adreseze medicului specialist.

De cele mai multe ori, schimbarile ce intervin mai ales premenstrual sunt normale si benigne, dar acest lucru trebuie confirmat de un specialist in urma consultatiei specializate.

Autoexaminarea este recomandata sa se faca lunar, dupa menstruatie, cand sanii nu mai sunt durerosi si tumefiati, astfel incat sa nu creeze disconfort.

Simptomele cancerului la san in cazul femeilor tinere sunt diferite?

In plus fata de semenele obisnuite le cancerului la san, in cazul femeilor tinere pot sa apara o durere inexplicabila, o schimbare in textura pielii, roseata sau inflamatie. De

asemenea, trebuie urmarita orice modificare a mamelonului, precum si cresterea in dimensiuni a unui singur san.

Ce ar trebui sa faca o femeie daca observa oricare dintre aceste simptome?

In cazul in care simptomele apar si persista, trebuie sa programezi cat mai curand posibil o consultatie la medicul specialist, pentru ca aceste simptome sa fie evaluate si diagnosticate.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cum

pot femeile tinere (cu varsta sub 40 de ani) sa dimineze riscul de a face cancer la san?

Exista cate lucruri pe care le poti face pentru a diminua riscul de cancer la san:

ü  mentine o greutate corporala normala;

ü  urmeaza in mod regulat si sustinut un program de exercitii fizice;

ü  redu la minim cantitatea de alcool consumata – Societatea Americana de Cancer recomanda nu mai mult de un pahar pe zi;

ü  efectueaza examenul clinic al sanilor o data la 3 ani la medic specialist senolog, daca ai varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani sau anual, daca ai varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cât a plătit Oana Roman pe un sandwich cu șuncă și cașcaval în Dorobanți. " Acesta este Bucureștiul"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies