Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre cancerul pulmonar, cea mai întâlnită formă de cancer.
Cancerul pulmonar este o boală nemiloasă, cu o incidență foarte mare, mai ales la noi în țară. Acest tip de cancer are ca punct de plecare plămânii, fiind cea mai întâlnită formă de cancer cu cea mai ridicată rată mortalitate pe plan mondial, comparativ cu ratele de deces datorate celorlalte tipuri de cancer.
Astfel, este un subiect foarte delicat și de interes pentru mulți dintre noi deoarece vorbim despre o boală care se dezvoltă foarte rapid și care poate avea consecințe nefaste.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Șerban Negru, medic primar oncolog, a vorbit despre cauzele apariției cancerului pulmonar, cum se manifestă această boală, dar și tratamentele care pot fi făcute în aceste cazuri. Descoperă din rândurile următoare cum poți să previi această boală.
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial
Potrivit specialistului în domeniu, cancerul pulmonar provoacă anual peste 10000 de decese, fiind cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial.
„ În fiecare an România pierde 10000 de oameni datorită cancerului bronhopulmonar. Din păcate, în România curba de cancer bronhopulmonar este încă în creștere .”, a spus specialistul în domeniu.
Factori de risc pentru cancerul pulmonar
Citește și: Ce înseamnă cancer. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă
În categoria persoanele cu risc crescut pentru a dezvolta această formă de cancer se numără persoanele care au fumat timp de mai bine de două decenii și au o vârstă înaintată.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„ Un cancer bronhopulmonar apare după 30-40 de ani de fumat .”, a spus specialistul în domeniu.
Printre simptomele specifice acestei afecțiuni se numără apariția unei tuse repetitive, seacă, lipsa poftei de mâncare și uneori apariția unei durere toracice.
„ Pacientul slăbește. Uneori slăbește spectaculos, 10-20 de kilograme în câteva luni. Asta dacă se întâmplă la un fumător, ar trebui să fie un mare semnal de alarmă, mai ales dacă nu mai are capacitatea să respire normal .”, a explicat specialistul în domeniu.
Acest tip de cancer este adesea asociat cu fumatul
Deși această formă de cancer poate să apară și la un nefumător, 90% din cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat. Mai mult decât atât, potrivit specialistului în domeniu, cam o treime din cancerele la nivel mondial sunt datorate fumatului.
Astfel, acest obicei distructivi poate să aibă consecințe grave asupra organismului.
„Statistic, este de 30-40 de ori mai probabil să faci un cancer pulmonar dacă ești mare fumător. Mare fumător înseamnă că ai fumat zeci de ani câte un pachet de țigări pe zi. De obicei, cancerul pulmonar apare după 50 de ani. Indicațiile de căutare la pacienții cu risc sunt după 50 de ani.
Ei ar trebui să facă un tomograf dacă sunt în situația în care au fumat timp de 30 de ani câte un pachet pe zi.”, a spus specialistul în domeniu.Din păcate, în cazul fumătorilor care sunt diagnosticați cu această formă de cancer, rata de mortalitate este îngrijorătoare.
„ Statistica spune că un mare fumător din doi, moare având ca și cauză directă fumatul .”, a spus specialistul în domeniu.
Detectarea timpurie a cancerului pulmonar este esențială pentru a crește șansele de supraviețuire
Potrivit specialistului în domeniu, pentru persoanele care sunt predispuse acestui tip de cancer, iar aici ne referim la fumători în special, este esențial să facă anul un control de rutină.
În cazul în care se confruntă cu simptomele asociate cancerului pulmonar, trebuie să ia legătura cu medicul de familie, iar ulterior să solicite ajutorul unui pneumolog, care prin intermediul unor radiografii și investigații să depisteze dacă există o pată pe plămân.
„ În mod ideal, ar trebui să se ajungă într-o comisie de specialiști de mai multe feluri, chirurg, oncolog, radioterapeut, medicul de organ, imagistul .”, a spus specialistul în domeniu.
Tratamentul pentru cancerul pulmonar
Citește și: Cum să faci față stresului psihologic provocat de cancer
În cazul în care o persoană este depistată cu cancer pulmonar există două modalități de tratare: operație în cazul în care afecțiunea permite acest lucru, iar în cazul în care nu este operabil, există o serie de tratamente de tipul chimioterapie și radioterapie.