Când ar trebui să înlocuiești salteaua veche

Când ar trebui să înlocuiești salteaua veche
Când ar trebui să înlocuiești salteaua veche

Industria saltelelor ne spune că ar trebui să înlocuim salteaua la fiecare 7-10 ani.

Însă răspunsul este mai complex și depinde de mai multe variabile. Saltelele nu vin cu date de expirare și sunt mai mulți factori care influențează longevitatea unei saltele, printre care materialele din care sunt realizate, calitatea acestora, frecvența folosirii și greutatea persoanelor care dorm pe ea dar și modul în care salteaua este întreținută și folosită.

 

Unul din factorii care influențează durata de viață indiferent de modelul de saltele pat este calitatea originală cu care sunt realizate. Saltelele realizate din materiale de calitate inferioară se vor deteriora mai rapid decât cele realizate din materiale de înaltă calitate. Astfel că saltelele cu arcuri pot rezista între 5 și 8 ani, cele cu spumă de memorie 6 până la 8 ani iar cele din latex pot rezista și până la 12 ani.

Însă poți opta pentru înlocuirea saltelei dacă dă semne că nu mai face față cum ar fi:

Semne de uzură

Indiferent că este vorba de o saltea 160x200 sau o dimensiune mai mică, arcurile se pot rupe, se pot observa găuri sau rupturi în husa, spuma poate ieși la suprafață sau altele. Chiar dacă salteaua nu a trecut de un număr de ani, semnele de uzură sunt primul indiciu care ar trebui să te determine să înlocuiești salteaua.

Probleme de somn sau respiratorii

Dacă simptomele de astm sau alte alergii se înrăutățesc, este un semn că ar trebui îți schimbi salteaua. Oricât ai curăța salteaua, aceasta va absorbi pielea moartă, umezeală și altele, aspect valabil și pentru o saltea pat 140x200 dar și pentru orice altă dimensiune. Iar dacă prezintă semne de mucegai, este un semn sigur că trebuie să o înlocuiești.

Nu te trezești odihnit

O saltea de calitate te ajută să dormi bine și odihnitor și contribuie la sănătatea generală, susținând corpul și ajutându-te să ai coloana aliniată. Dacă te trezești țeapăn și cu dureri de spate sau de gât, este semn că salteaua trebuie înlocuită. Pentru a verifica acest lucru este bine să dormi o noapte într-un alt pat, la un hotel sau un prieten pentru a fi sigur că salteaua este cauza.

Când se lasă vizibil

Odată cu trecerea timpului salteaua se va deforma datorită greutății corporale și a poziției de dormit. Astfel că poate avea adâncituri sau zone lăsate care te vor împiedica să dormi cu coloana dreaptă. O modalitate de a preveni lăsarea saltelei este să o rotești regulat la aproximativ 6 luni, dacă designul permite acest lucru.

 

Îngrijirea și întreținerea corespunzătoare a saltelei te va ajuta să îi prelungești durata de viață. Investește din start într-o saltea de calitate și asigură-te că folosești un cadru de pat potrivit acesteia. Ai grijă de saltea, folosește o protecție pentru aceasta, care previne pătrunderea umezelii și a celulelor moarte și schimbă lenjeria regulat. Toate acestea vor prelungi durata de viață a saltelei tale.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies