Aflați din rândurile următoare cum se manifestă o viroză la copii și când putem să îi ducem din nou în colectivitate.
Sezonul rece aduce cu sine o mulțime de viroze de toate felurile, care sunt adesea cele mai întâlnite la copii, mai ales la cei de grădiniță și care intră pentru prima dată în colectivitate.
Acest lucru este complet normal și, potrivit specialiștilor în domeniu, contribuie la formarea imunității copilului, care trebuie mai întâi să se îmbolnăvească pentru a forma un sistem de protecție împotriva altor viruși.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Iulia Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație a explicat cât trebuie ținut copilul acasă după o viroză și când e recomandat să-l trimitem la grădiniță sau la școală.
„ Probabil că dacă îl ținem închis în casă, nu s-ar mai îmbolnăvi în această perioadă, dar el ca să-și clădească o imunitate puternică, va trece la un moment dat prin toate virozele acestea.
Cum se manifestă o viroză la copii
Citește și: Când să tratăm copilul acasă și când mergem cu el la spital
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, viroza este orice fel de îmbolnăvire dată de un virus. Astfel, aceasta poate să capete multiple forme și se poate manifesta prin numeroase afecțiuni.
„ Ea poate fi viroză respiratorie care se manifestă cel mai frecvent cu nas care curge, durere în gât și febră. Tot viroză poate să fie și o enterocolită. Aici vorbim de o manifestare digestivă cu vărsături, febră și scaune diareice. Tot viroză poate să fie și o boală care începe cu o febră și nimic altceva, iar în 2-3 zile apare o erupție pe piele. Toate acestea sunt destul de frecvente și în perioada aceasta le avem cam pe toate .”, a explicat specialistul în domeniu.
Când e bine să întoarcem copilul în colectivitate, după o viroză
Citește și: Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate
Toți părinții ai căror copii au trecut printr-o viroză se întreabă după cât timp pot să ducă copilul din nou în colectivitate sau cât timp trebuie să țină copilul acasă atunci când se îmbolnăvește, astfel încât să nu mai contacteze așa repede o nouă viroză.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
La aceste întrebări, specialistul în domeniu le recomandă părinților să țină copilul acasă până când observă o îmbunătățire a stării sale de bine, iar acest proces poate dura până la o săptămână, dacă nu este vorba de o viroză mult mai gravă.
„ În primul rând, îl țin dacă are febră sau niște simptome mai serioase astfel încât să îi dau tratamentul, să îl ajut să se simtă mai bine și să nu îl trimit printre colegii lui când este cel mai contagios. În primele zile de boală este cel mai contagios. Apoi îl mai țin câteva zile până observ că este bine, aproximativ o săptămână.”, a explicat specialistul în domeniu.
Așadar, părinții nu trebuie să se îngrijoreze dacă copilul încă mai are secreții nazale sau tușește atunci când se întoarce la grădiniță, dar constituie motiv de îngrijorare reapariția simptomelor asociate cu o altă viroză .
Din păcate, tusea și secrețiile nazale pot să dureze și 3-4 săptămâni, iar copilul nu mai este contagios dac este aceeași boală de la început. Dacă între timp i se schimbă caracteristicile simptomelor, atunci sunt două boli, iar el este din nou contagios. Dacă noi știm că debutul bolii a fost acum o săptămână, cel mai probabil putem să ducem copiii în colectivitate, chiar dacă ei mai tușesc sau au secreții .”, a precizat specialistul în domeniu.