Vopsirea ouălor de Paște tradiție • Ouă vopsite tradițional • Ouă de Paște • Modele de ouă vopsite natural
Când se vopsesc ouăle de Paște. Tradițiile pe care creștin ortodocșii le țin în perioada Paștelui sunt care mai de care mai frumoase și interesante. Gospondinele încep să își procure ingredientele pentru cele mai gustoase aperitive festive, prăjituri, fripturi, pască și cozonaci. Puțini sunt cei care știu că în Săptămâna Mare sunt rezervate doar două zile când pot fi înroșite ouă pentru masa tradițională de Paște.
De Ce Se Vopsesc Ouăle Roșii
Când se vopsesc ouăle de Paște. Totul este legat prin prisma religiei și a felului în care a fost explicat acest moment.
Ce Simbolistica Are Încondeiatul Ouălor De Paște
Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. În ce interval de timp trebuie să faci asta
În diferite zone ale țării, tradiția de incondeiere se face după un ritual aparte. Semnele desenate au câte un simbol ce reprezintă:
– linia dreaptă verticală= viaţa
– linia dreaptă orizontală= moartea
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
– linia dubla dreapta= eternitatea
– linia cu dreptunghiuri= gândirea şi cunoaşterea
– linia uşor ondulata= apa, purificarea
– spirala= timpul, eternitatea
– dubla spirală= legătura dintre viaţă şi moarte.
O adevărată artă iese din mâinile iscusite ale celor care realizează vopsitul ouălor. Încă din bătrâni în funcție de regiunea țării, procesul se realizează cu multe detalii. Inclusiv cei mici erau implicați în a alege frunzulițe sau diverse floricele ce erau bine puse la uscat și presate pentru a vopsitul ouălor în Joia Mare sau Sâmbătă Mare. Astfel că, gospodinele pregăteau aceste ouă atent pentru a-i face pe cei mici fericiți, atunci când își alegeau oul special pregătit de ei din coșuleț.
“Ouăle încondeiate sau închistrite, care de care mai frumoase şi mai îngrijit decorate cu detalii atât de fine, conţin simboluri care fac trimitere tot la această perioadă pascală. Diferenţele între ouăle încondeiate şi cele vopsite sunt de ordin tehnic şi practic. Dacă ouăle vopsite se realizează destul de uşor, cele încondeiate capătă valoare deosebită prin truda, migala şi priceperea încondeietoarelor. De aceea, ouălor încondeiate li se mai spune şi „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“.
Tot o diferenţă practică se referă la faptul că ouăle încondeiate se realizează acum printr-o tehnică care presupune golirea conţinutului, faţă de cele vopsite, care sunt comestibile, putând fi dăruite celor săraci. Şi cele încondeiate pot fi comestibile, mai ales dacă la pictarea lor se folosesc vopsele naturale, dar ideea golirii conţinutului vine tot dintr-o raţiune practică, din dorinţa de a le asigura păstrarea pe o durată nelimitată. Dar, în prezent, în special în zona muntoasă a Bucovinei, unde se încondeiază cele mai frumoase ouă, şi amintim ca zone Brodina, Ulma, Izvoarele Sucevei şi Moldoviţa, ouăle încondeiate se golesc de conţinut cu ajutorul unei seringi, fiind transformate apoi în obiecte de artă, apreciate peste tot în lume. Un astfel de dar făcut în preajma sărbătorilor pascale nu are cum să nu bucure.
Aş vrea să amintesc aici un aspect criticat, care face referire la o adevărată industrie a ouălor încondeiate, în special în această zonă, dar eu nu văd nimic rău în asta, în faptul că se câştigă un ban cinstit printr-o muncă migăloasă, dar frumoasă.” a povestit pr. ic. stavr. Dumitru Gorban, paroh la „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, conform Doxologia.ro
Mesaje De Paște Pe Care Le poți Trimite Celor Dragi. Cele Mai Frumoase Mesaje De “Iepuraș”!
Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paști 2021? În Joia sau Sâmbăta Mare?
Citeste si: Cât se fierb ouăle. Trucuri pentru a obține ouă de Paște moi, cleioase sau tari
„Iepuraşul mustăcios, şi-a luat ciorapii pe dos şi mi-a zis în două şoapte, să-ţi dau un mesaj de Paște”
„Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!”
„Iepuraşi nenumăraţi/ Să îţi sară buclucaş/ Drept pe covoraş.”
„Iepuroiul nu mai vine, ca nu prea se simte bine. A aflat din Parlament ca e criza in buget. Aşa ca s-a îmbătat ca sa nu fie crizat! Paște Fericit!”
„Iubește, iartă, cum EL te-a învățat, Crede și uită tot ce-ai îndurat. EL ți-e lumina, căci EL te-a creat. Să nu uităm, numai EL ne-a salvat, Hristos a înviat!”
„În această zi de sărbătoare vreau să vă urez ție și familiei tale multă sănătate, înțelepciune și putere. Paște Fericit!”
„În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îți doresc din suflet, „Hristos a Înviat!”.”
„Întâlnește cu evlavie, pietate și armonie acest moment unic- Înălțarea Domnului. Paște Fericit!”
„Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase si inima de iubire! HRISTOS A INVIAT!”
„Învierea Domnului să vă aducă armonie in casa si în gând, împăcare si regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!”
„Învierea Domnului să-ți aducă în suflet bucurie și iubire. Paște Fericit alături de cei dragi!”
„Învierea Domnului este un mesaj de dragoste, speranță și bunavoință. Paște Fericit!”
„Învierea Domnului Iisus să îți aducă în suflet iubire și bucurie! Nu uita că destinul său a fost crucea, scopul său a fost dragostea, iar motivul lui ai fost tu!”