Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce apare menționat în calendarul creștin ortodox

Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului
Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului

Iată când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului și ce apare în calendarul creștin ortodox.

Sfânta Maria Mare este o sărbătoare cu cruce roșie prăznuită de către biserica ortodoxă la data de 15 august, iar doar o singură zi ne mai desparte până intrăm în postul acestei sărbători. Este una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria, iar în această zi este sărbătorită atât moartea și îngroparea Maicii Domnului, cât și mutarea ei cu trupul la ceruri. Foarte multe persoane se întreabă și care sunt zilele de dezlegare la pește, așa că iată ce apare în calendarul creștin ortodox.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie

Citește și: La ce sfânt să te rogi pentru bani. Cea mai puternică rugăciune pentru ca abundența să intre în viața ta

Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce
Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cea mai puternică rugăciune de împăcare. Ce cuvinte să rostești pentru împăcarea cu cei dragi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului pregătește pe creștinii ortodocși pentru cele două mari sărbători din luna august. Cea sărbătorită pe data de 6 august, Schimbarea la Față a Domnului, și Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august. De regulă, postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 1 august, ziua de 31 iulie fiind cea de Lăsata secului, adică ultima zi în care se mai pot mânca alimente din carne, brânză și ouă.

În acest an, în 2024, Lăsata secului cade pe 31 iulie, adică într-o zi de miercuri, în care, în mod normal, se postește, astfel, acesta este motivul pentru care postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme și va dura până pe data de 14 august. În zilele de luni, miercuri și vineri, în timpul postului, nu se consumă alimente de niciun fel până în jurul orei 15, iar după această oră, credincioșii au voie să mănânce doar hrană uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sambătă și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

Zilele cu dezlegare la pește din postul Maicii Domnului 

Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce
Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce[Sursa foto: freepik]

Credincioșii sunt interesați și de zilele cu dezlegare la pește  în acest post, astfel, aceștia au voie să consume pește în data de 6 august, atunci când este sărbătorită Schimbarea la față a Domnului.

Acest tip de carne se deosebește de cea a animalelor sau a păsărilor din afara mediului acvatic, iar oamenii bisericii dau această permisiune ca o derogare pentru cei ce se ostenesc, însă nu este hrana permanentă pe toată perioada zilelor de post. Astfel, această zi vine în ajutorul celor care se abțin în zilele de post trupesc și sufletesc.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Ce nu e bine să faci în postul Maicii Domnului 

Când e dezlegare la pește în postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce

La fel ca în toate perioadele de post, există și câteva zile în care ar trebui să ne abținem de la anumite lucruri, în afară de consumul alimentelor ce conțin carne, lactate și ouă. Postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul dificil, deoarece se află în plin sezon al recoltelor, iar credincioșii pot înlocui preparatele de origine animală cu foarte multe mâncăruri pe care le pot pregăti din fructele și legumele cultivate de peste an.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel de-al treilea post important în calendarul ortodox, iar credincioșii trebuie să țină cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții specifice aceste sărbători. Pe lângă faptul că este important ca pe parcursul celor două săptămâni  să nu consume produse care conțin lapte, ouă și carne, aceștia trebuie să se abțină în zilele de luni, miercuri și vineri din a consuma orice fel de aliment până după-amiază, urmând ca apoi să mănânce doar mâncăruri uscate. În perioada în care este prăznuit postul Maicii Domnului sunt interzise realizările nunților, botezurilor sau altor petreceri, în caz contrar, se spune că oamenii vor avea probleme de sănătate. Tot în această perioadă sunt de evitat viciile, precum fumatul sau consumul băuturilor alcoolice, deoarece sunt considerate păcate trupești. Nu este bine nici să te cerți în această perioadă, iar dacă ai făcut-o deja cu cei dragi din jurul tău, perioada postului este prielnică pentru a-ți cere iertare tuturor celor care le-ai greșit.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

La ce sfânt să te rogi pentru bani. Cea mai puternică rugăciune pentru ca abundența să intre în viața ta

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies