Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din an. Însă știați când are loc în acest an?
Aflați din rândurile următoare când este mai exact sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2022, dar și care este motivul pentru care aceasta este cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri. În plus, descoperiți și care este cea mai puternică rugăciune adresată acesteia, dar și care sunt doar câteva dintre superstițiile legate de sfânta zi de sărbătoare.
Când este Sfânta Parascheva în 2022
Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de către Biserica Ortodoxă, are loc în anul 2022, pe data de 14 octombrie,
Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută și ca Sfânta Vineri. Această sărbătoare era foarte populară în rândul romanilor, fiind o sărbătoare care provine din cultul zeiței romane, Venera, zeița frumuseții și a dragostei. Datorită faptului că nenumăratele sale minuni s-au răspândit în toată lumea, Sfânta Cuvioasă Parascheva fost numită Vinerea Mare de toamnă sau Vinerea celor 12 vineri.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022
Astfel, Sfânta Vineri era considerată, în acele timpuri, ca fiind stăpână peste lumea femeilor, ținând cont de faptul că tot ce însemna cusut, tors și țesut, erau controlate de către aceasta. În plus, era considerată a fi și apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor, având puterea de a oferi frumusețe toate fetelor care o ascultau.
Prin urmare, pentru a o cinsti pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile nu torceau, nu spălau haine, nu se spălau nici pe cap, nu împrumutau din casă, nu petreceau și nu făceau pâine, vinerea.
În caz contrar, acestea riscau să fie orbite și lăsate văduve, din cauza faptului că Sfânta Cuvioasă Parascheva era văduvă.Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pe data de 14 octombrie 1238, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, în Biserica cu hramul Maicii Domnului, iar tot pe data de 14 octombrie, însă de această dată în anul 1641,
moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse în Moldova și au fost așezate în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“.Citeste si: Sfatul zilei de vineri, 16 septembrie 2022. Ce zodii vor avea noroc
Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva
Această rugăciune este cea mai puternică, atunci când vine vorba despre Sfânta Cuvioasă Parascheva, care se spune pe data de 13 octombrie, cu o zi înainte de sfânta zi de prăznuire a Sfintei
Citeste si: Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022
,,Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupra-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”
Citeste si: Zodiac chinezesc 16 septembrie 2022. Află ce zodie pune sare pe rană
Superstiții de Sfânta Cuvioasă Parascheva
- Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune și veselitoarea plugarilor, astfel încât, ca ocrotitoare a apelor, chipul său apărea lângă râuri sau fântâni, apa devenind tămăduitoare. Acesta este și motivul pentru care în anumite zone ale țării, se așează icoana Sfintei Cuvioase Parascheva lângă fântâni și izvoare.
- În această zi, se pomenesc și cei trecuți la cele veșnice, oferind de pomană, pâine din grâul nou și must.
- Este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul și torsul, pentru ca fetele să nu rămână nemăritate sau să le apară negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi, în caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet. De asemenea, nu ar trebui să se lucreze nici acasă, dar nici la serviciu, pentru că există riscul ca persoanele care lucrează, să sufere de boli de ochi și dureri de cap.
- În această zi de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame, în formă de cruce. De asemenea, nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.
- În plus, pentru persoanele care trăiesc în mediul rural, se obișnuiește să nu se facă focul în sobă pentru a nu atrage nenorociri în gospodării.
Citeste si: Zodiac 16 septembrie 2022. Află ce zodie își va recăpăta încrederea în sine