Când este Sfânta Parascheva în 2022

cand e sfanta paraschiva 2022
Calendar ortodox 14 octombrie 2022

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din an. Însă știați când are loc în acest an?

Aflați din rândurile următoare când este mai exact sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2022, dar și care este motivul pentru care aceasta este cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri. În plus, descoperiți și care este cea mai puternică rugăciune adresată acesteia, dar și care sunt doar câteva dintre superstițiile legate de sfânta zi de sărbătoare.

 

Când este Sfânta Parascheva în 2022

Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de către Biserica Ortodoxă, are loc în anul 2022, pe data de 14 octombrie,

într-o zi de vineri.

Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută și ca Sfânta Vineri. Această sărbătoare era foarte populară în rândul romanilor, fiind o sărbătoare care provine din cultul zeiței romane, Venera, zeița frumuseții și a dragostei. Datorită faptului că nenumăratele sale minuni s-au răspândit în toată lumea, Sfânta Cuvioasă Parascheva fost numită Vinerea Mare de toamnă sau Vinerea celor 12 vineri.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022

Astfel, Sfânta Vineri era considerată, în acele timpuri, ca fiind stăpână peste lumea femeilor, ținând cont de faptul că tot ce însemna cusut, tors și țesut, erau controlate de către aceasta. În plus, era considerată a fi și apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor, având puterea de a oferi frumusețe toate fetelor care o ascultau.

Prin urmare, pentru a o cinsti pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile nu torceau, nu spălau haine, nu se spălau nici pe cap, nu împrumutau din casă, nu petreceau și nu făceau pâine, vinerea.

În caz contrar, acestea riscau să fie orbite și lăsate văduve, din cauza faptului că Sfânta Cuvioasă Parascheva era văduvă.

Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Pe data de 14 octombrie 1238, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva  au fost mutate la Tarnovo, în Biserica cu hramul Maicii Domnului, iar tot pe data de 14 octombrie, însă de această dată în

anul 1641, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse în Moldova și au fost așezate în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“.

calendar crestin ortodox 14 octombrie 2022
Calendar ortodox 14 octombrie 2022[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Sfatul zilei de vineri, 16 septembrie 2022. Ce zodii vor avea noroc

 

Cea mai puternică rugăciune către  Sfânta Cuvioasă Parascheva 

Această rugăciune este cea mai puternică, atunci când vine vorba despre  Sfânta Cuvioasă Parascheva, care   se spune pe data de 13 octombrie, cu o zi înainte de sfânta zi de prăznuire

a Sfintei Vineri, pentru avea parte de binecuvântarea divină și de ocrotirea tuturor forțelor cerești.

Citeste si: Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2022

 

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

,,Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupra-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea

de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.”

pe ce data pica sfanta cuvioasa parascheva
Calendar ortodox 14 octombrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zodiac chinezesc 16 septembrie 2022. Află ce zodie pune sare pe rană

 

Superstiții de Sfânta Cuvioasă Parascheva 

  • Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune și veselitoarea plugarilor, astfel încât, ca ocrotitoare a apelor, chipul său apărea lângă râuri sau fântâni, apa devenind tămăduitoare. Acesta este și motivul pentru care în anumite zone ale țării, se așează icoana  Sfintei Cuvioase Parascheva lângă fântâni și izvoare.
  • În această zi, se pomenesc și cei trecuți la cele veșnice, oferind de pomană, pâine din grâul nou și must.
  • Este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul și torsul, pentru ca fetele să nu rămână nemăritate sau să le apară negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi, în caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet. De asemenea, nu ar trebui să se lucreze nici acasă, dar nici la serviciu, pentru că există riscul ca persoanele care lucrează, să sufere de boli de ochi și dureri de cap.
  • În această zi de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame, în formă de cruce. De asemenea, nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.
  • În plus, pentru persoanele care trăiesc în mediul rural, se obișnuiește să nu se facă focul în sobă pentru a nu atrage nenorociri în gospodării.

sarbatori cu cruce rosie din luna octombrie
Calendar ortodox 14 octombrie 2022[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zodiac 16 septembrie 2022. Află ce zodie își va recăpăta încrederea în sine



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Sfatul zilei de vineri, 23 septembrie 2022. Află ce zodie va avea parte de schimbări neprevăzute

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies