Postul Crăciunului începe, ca în fiecare an, în luna noiembrie. Acesta dureaza 40 de zile, iar seara în care se lasă sec este la fel de importantă.
A rămas mai puțin de două luni până când vom sărbători, din nou, Crăciunul. Chiar dacă anul acesta sărbătorile vor fi, cu siguranță, atipice, totuși există anumite tradiții care nu se vor schimba niciodată.
Postul Crăciunului, mai ușor decât cel al Paștelui
Anul acesta, Postul Crăciunului va începe pe data de 15 noiembrie. Chiar dacă durează 40 de zile, acest post este mai permisiv și mai ușor de ținut, spre deosebire de Postul Paștelui, care are mult mai multe restricții.
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului va fi în seara de 14 noiembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Filip.
De fiecare dată când în calendar este o sărbătoare cu cruce roșie, înseamnă că este dezlegare la pește. În plus, dacă lunea, miercurea sau vinerea este ziua vreunui sfânt mare, trecut cu cruce neagră, credincioșii au voie să consume atât untdelemn, cât și vin.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De asemenea, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe data de 20 decembrie, toți cei care țin post trebuie să știe că pot mânca pește. În restul zilelor, nu se consumă niciun fel de mâncare de dulce. Asta înseamnă că sunt interzise carnea, lactatele și ouăle.
Pe întreaga perioadă a postului, nu se fac nunți și botezuri.
Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului
Ca să vă fie mai ușor, o să vă spunem exact care sunt zilele din Postul Crăciunului în care veți avea voie să mâncați pește. Lăsatul Secului va fi sâmbăta viitoare, pe 14 noiembrie. Chiar dacă sâmbetele și duminicile sunt zile cu dezlegare la pește în acest post, totuși în primul week-end nu se mănâncă de dulce.
Așadar, iată când este dezlegare la pește:
- 21 noiembrie, Intrarea în biserică a Maicii Domnului- cruce roșie
- 22 noiembrie- duminică
- 23 noiembrie, Sfântul cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii- luni, cruce neagră
- 28 noiembrie – sâmbătă
- 29 noiembrie- duminică
- 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei- cruce roșie
- 5 decembrie, Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie- sâmbătă, cruce neagră
- 6 decembrie, Sfântul Ierarh Nicolae- cruce roșie
- 7 decembrie, Sfânta Muceniță Filofteia- cruce neagră
- 12 decembrie, Sfântul Spiridon al Trimitundei- cruce neagră
- 13 decembrie, Sfântul Ierarh Dosoftei- cruce neagră
- 19 decembrie- sâmbătă
Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, trebuie să mâncați doar seara și nu orice. Tradiția spune că este bine să consumați grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și turte din făină și poame.