Postul Sfinților Petru și Pavel este cunoscut de către credincioși și drept Postul Sânpetrului. Însă știați când începe mai exact acest post, în anul 2022?
Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact Postul Sfinților Petru și Pavel, când începe acest post, dar și care este importanța lui. În plus, descoperiți și ce nu este permis să faceți în timpul acestui post, dar și ce puteți consuma.
Ce semnific ă Postul Sfin ț ilor Petru ș i Pavel
Postul Sfinților Petru și Pavel, denumit și Postul Sânpetrului, urmează după sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acest post este rânduit de Biserică, în cinstea celor doi apostoli, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.
Persoanele care respectă acest post al Sfinților Petru și Pavel, cinstesc darurile Sfântului Duh. Daruri care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, motiv pentru care, cu multa vreme în urmă, acest post era denumit Postul Cincizecimii.
Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început, doar de către cercurile monahale, iar mult mai târziu s-a extins, pentru a fi ținut si de către credincioși. In secolul al IV-lea, au apărut primele mărturii despre acest post, chiar în Constituțiile Apostolice, după cum urmează: „ După ce veţi serba Cincizecimea, mai serbaţi o săptămână, şi după aceea postiţi o săptămână; căci este drept să vă bucuraţi de darul lui Dumnezeu, şi să postiţi după odihnă, deoarece şi Moise şi Ilie au postit patruzeci de zile…”.
Citeste si: Ce nu ai voie sa faci în ziua de Paște. Superstiții și obiceiuri interzise
C â nd î ncepe Postul Sfin ț ilor Petru ș i Pavel 2022
Acest Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplul fapt că începutul depinde de data în care este Sfintele Paști. În mod normal, acest post începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De aceasta dată, în anul 2022, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 20 iunie și se va încheia în data de 28 iunie, chiar înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, din data de 29 iunie.
Citeste si: Ce program au băncile de Paște în 2022
Importanța Postului Sfinților Petru și Pavel
Pentru a cinsti exact aș acum trebuie rolul esențial pe care cei doi sfinți l-au avut în răspândirea credinței creștine, dar și a mărturisirii lui Hristos, această sărbătoare este precedată de perioada postului. Postul Sfinților Petru și Pavel, sau altfel spus, Postul de Vara, reprezintă și perioada în care credincioșii ar trebui să facă mult mai multe fapte bune, să se roage mai mult ca înainte, dar și să își ceară scuze pentru păcatele săvârșite.
Postul în sine reprezintă chiar renunțarea la răutate, egoism și invidie, pentru a le înlocui doar cu iubirea, credința și generozitatea. Acesta este și momentul în care toți credincioșii vor citi lecturile Sfinților Petru și Pavel, alte cărți bisericești, dar se vor și ruga mai mult.
Ce nu ai voie să faci în Postul Sfinților Petru și Pavel
- Exact ca în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, NU se fac nunți
- De asemenea, NU se fac nici botezuri
- Iar totodată, NU se fac nici cumetrii
- Această perioadă de post, NU este însoțită de niciun fel de petrecere
- Biserica spune că NU se cântă și NU se dansează
- Iar tot conform Bisericii, NU se bea alcool și NU se fumează
Citeste si: Horoscop Ana-Maria Ticea 11- 17 aprilie 2022. Trei zodii se confruntă cu situații limită
Ce ai voie să mănânci în Postul Sfinților Petru și Pavel
În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.
Dezlegarea la pește are loc pe data de 24 iunie 2022, în momentul în care se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, există dezlegare la pește și în zilele de luni, marți sau joi, în momentul în care pică o sărbătoare a unui sfânt cu doxologie mare.
În rest, în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate ale acestor tipuri de alimente. Excepție fac femeile gravide, copiii, dar și bolnavii, care pot fi scutiți de la postul alimentar, însă este totuși necesar să facă rugăciuni și fapte cât mai bune cu putință.
Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătorești