Tichetele de masă sunt un avantaj atractiv pentru oricine acceptă un loc de muncă, indiferent de domeniu. Atâta timp cât angajații primesc cupoane de masă, munca lor va decurge fără probleme, dar sunt și cazuri în care nu mai primesc cupoane de masă.
Când nu mai poți primi tichete de masă la serviciu. Tot ce trebuie să știi despre voucherele 2023.
Citește și: Ajutor pentru eleve și studente până în 26 de ani. Cum pot primi 200 de euro
Tot ce trebuie să știi despre bonuri în 2023
Mulți angajatori români, atât de stat, cât și privați, oferă angajaților diverse bonusuri, inclusiv tichete de masă.
Ce se întâmplă cu tichetele de masă atunci când lipsești de la muncă
Angajații se confruntă cu circumstanțe neprevăzute și apoi trebuie să lipsească de la serviciu.
Salariatul are dreptul la 10 absențe nemotivate pe an
Potrivit legii, angajații au dreptul să lipsească nemotivat maximum zece zile pe an doar în cazul în care au urgențe familiale sau pentru situații care solicită prezența angajatului în altă parte decât la locul de muncă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„În cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează transferul valorii nominale a tichetelor de masă. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii: (…)
-se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă,
-sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaţilor”, arată Legea.
Când nu mai poți lua tichetele de masă
Absențele din circumstanțe neprevăzute trebuie compensate, iar dacă compensarea se face într-o altă lună decât cea în care salariatul a lipsit, zilele de absență se plătesc în luna în care au fost înregistrate.
Contractul de muncă trebuie să precizeze când se dau tichetele de masă
„Dacă ai contract colectiv de muncă, ai prevăzut exact și când se dau tichetele de masă. Problema aici e că, în momentul în care faci recuperarea, deja ai tichet de masă pentru ziua-standard și nu văd cum ai putea să dai două tichete de masă pe aceeași zi. Dar plecând de la teza potrivit căreia absențele se plătesc în luna în care sunt efectuate, interpretarea mea ar tinde să meargă în sensul că dacă-i plătești salariul îi dai și tichetele de masă, chiar dacă a fost absent”, a
spus Anca Iulia, coordonator al practicii de dreptul muncii, potrivit avocatnet.ro.