Toată lumea ne recomandă să bem minimum 2 litri de apă pe zi. Însă, care sunt momentele în care nu trebuie să bem apă sub nicio formă?
În cadrul emisiunii „ Teo Show ” difuzată pe Kanal D, Teo Trandafir l-a avut invitat în platou pe domnul doctor Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale. Acesta ne-a spus care sunt momentele în care consumul de apă ne poate face mai mult tău și este recomandat să nu bem sub nicio formă apă.
Când nu trebuie să consumi apă- Înainte de culcare
Citește si: Cum să îți găsești motivația pentru a slăbi. „Nu găsim energia necesară ca noi să ne abținem”
Potrivit recomandărilor specialistului, este foarte important să evităm consumul de apă înainte de culcare. Pe lângă faptul că există o posibilitate destul de mare ca pe întreg parcursul nopții să ne trezim pentru a merge la toaletă și, astfel, nu ne vom odihni corespunzător, consumul de apă înainte de culcare are un efect negativ asupra întreg organismului.
„Se presupune că te-ai hidratat toată ziua și ți-ai luat necesarul de apă. Dacă bei seara la culcare un volum mare de apă, toată apa asta se duce în sânge. Organele noastre în timpul nopții nu funcționează la aceeași capacitate ca ziua, dar totuși, rinichiul nostru o să controleze lucrul ăsta și o să înceapă să elimine apa mai greu puțin. Astfel, dimineață poți să experimentezi că te umfli în zona ochilor, că ți se umflă gleznele și te trezești cu mâini, picioare umflate, cu fața umflată, ceea ce nu e bine că asta înseamnă că ai avut prea multă apă în corp.”, explică domnul doctor.
Când nu trebuie să consumi apă- În timpul antrenamentului
Citește si: 4 metode eficiente pentru a-ți menține un stil de viață activ
Dacă am avut parte de un antrenament foarte intens în cadrul căruia corpul nostru a fost foarte bine lucrat și s-a încălzit, nu trebuie sub nicio formă să consumăm apă rece.
Putem consuma apă la temperatura camerei sau chiar ușor călduță, dar în niciun caz apă rece.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„ Corpul nostru foarte antrenat și foarte încins în momentul în care intră în contact cu apa rece și cu un volum mare de apă necontrolat, începe să transpire excesiv. Odată cu transpirația aceasta, arunci din organism toate sărurile.
Când nu trebuie să consumi apă- Când urina este foarte transparentă
Culoarea urinei noastre ne oferă semnale de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă în corpul nostru.
„ Este bine ca urina noastră să nu fie foarte concentrată, foarte galbenă, dar să fie ușor gălbuie și nu perfect transparentă ca apa .”, spune specialistul.
Când nu trebuie să consumi apă- Când mâncăm ardei iute
Citește si: Ce proprietăți are ardeiul iute si de ce sa îl consumi
„ Acel ingredient din ardei iute care ne ustură pe limbă, în momentul în care dăm cu apă pe el, nu va fi spălat, nu va fi solubil în apă, drept pentru care va fi și mai rea senzația. ”, explică specialistul în domeniu. Tot el ne recomandă ca în schimbul unui pahar de apă să optăm pentru unu de lapte atunci când consumăm ardei iute.
Când nu trebuie să consumi apă- În timpul meselor
Citește si: Cum tratezi intoleranța alimentară: „Intoleranțele se manifestă nespecific”
Multă lume are tendința să-și pună un pahar cu apă pe masă și să tot bea din el în timp ce mănâncă. Acesta este un obicei foarte nesănătos. Este recomandat să nu bem apă cel puțin cu o jumătate de oră înainte de masă, în timpul mesei și nici imediat după masă. Trebuie să așteptăm cel puțin o oră după masă pentru a consuma apă.
„ Noi ca să digerăm mâncarea, o mestecăm și o preparăm cu salivă. Saliva conține niște enzime digestive. Apoi, ea se duce în stomac unde sunt alte enzime digestive. Dacă noi bem apă, spălăm și diluăm aceste enzime digestive, drept pentru care mâncarea nu se mai digeră cum trebuie .”, este explicația specialistului.
Domnul doctor, de asemenea, ne recomandă să evităm consumul apei de mare sau a apei cu diferite arome.
În cazul în care ne aflăm la mare și ne-a intrat puțină apă în gură trebuie neapărat să o dăm afară și nici de cum să o înghițim. „ Apa de mare are foarte mulă sare și odată băută, rinichiul încearcă să o arunce din organism, aruncând-o împreună cu apa. Deci vă face o deshidratare generală a corpului, care poate avea un impact negativ, o serie lungă de tulburări: poftă de mâncare, dureri de cap, stare generală proastă, crize de tip convulsiv, îți bate inima aiurea ”, explică specialistul.
În privința apei cu diferite arome, aceasta conține îndulcitor. Acest îndulcitor nu face decât să ne stimuleze pofta de mâncare și pot duce chiar la deshidratare. „ Apa cu îndulcitor nu face decât să vă stimuleze pofta de mâncare. Mai mult, unii dintre acești îndulcitori sunt percepuți de rinichi ca o substanță activă osmotic, adică trag apa și rinichiul încearcă să o elimine și vă deshidratează .”, spune domnul doctor.
Mai mult decât atât, este important să consumăm apa dintr-un recipient de sticlă, ci nu de plastic.