În curând va avea loc și trecerea la ora de iarnă. Însă știați când se va schimba ora în 2022, în România?
Aflați din rândurile următoare când va avea loc trecerea la ora de iarnă, în România, dar și care a fost primul moment în care România a aderat la ora de vară. În plus, descoperiți și care sunt țările europene care ar putea renunța la schimbarea orei de iarnă, dar și care sunt efectele organismului, care pot apărea.
Când se schimbă ora în România
În fiecare an, trecerea la ora de iarnă are loc după echinocțiul de toamnă. Prin urmare, inclusiv în anul 2022, această schimbare va avea loc atunci când Soarele va traversa ecuatorul ceresc și va trece prin emisfera sudică. Pe scurt, atunci are loc echinocțiul de toamnă.
Prin urmare, pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă care va avea loc, va reprezenta automat și sfârșitul verii, acel moment rar din an, ținând cont că există doar două astfel de momente, în care ziua este egală cu
Astfel, schimbarea la ora de iarnă și în acest an (2022), exact ca și în ceilalți ani, se va face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între data de 29 și 30 octombrie. Atunci va fi momentul în care ceasurile se vor da cu o oră înapoi, astfel, ora 4:00, va deveni ora 3:00.
Odată cu schimbarea la ora de iarnă, ziua de 30 octombrie, va deveni cea mai lungă zi din an, fiind ziua în care cele 24 de ore obișnuite, se vor transforma în 25 de ore. Acest aspect reprezintă faptul că vom dormi cu o oră în plus.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Motivul pentru care Prințul Charles nu își dă niciodată jos inelul cu sigiliu
Istoria schimbării orei de iarnă
În ceea ce privește prima dată la care România a aderat la ora de vară, aceasta a avut loc în anul 1932, deși acest mecanism de a schimba ora (atât primăvara, cât și toamna) este folosit de
Se pare că prima persoană care a gândit o posibilă introducere a acestui tip de orar, a fost nimeni altul decât neo-zeelandezul, Hudson.
În luna septembrie a fiecărui an (de cele mai multe ori, în jurul datei de 23 septembrie), chiar înainte de schimbarea orei, are loc și echinocțiul de toamnă, moment în care zilele vor deveni mai scurte, iar nopțile
Care sunt țările europene care ar putea renunța la ora de iarnă
Se pare că o parte din statele UE ar putea renunța complet la trecerea la ora de iarnă. Acest lucru se va întâmpla, doar dacă planul energetic se va înrăutăți.
Acest aspect se pare că ar fi valabil și în cazul Italiei, din simplul motiv că renunțarea la schimbarea orei, ar economisi cu până la 500 de milioane de euro, conform Societății Italiene de Medicină a Mediului.
Astfel, unele dintre cele mai mari partide politice, iau în calcul renunțarea la ora de iarnă, care anul acesta va avea loc pe data de 29 spre 30 octombrie. În cazul în care Italia va lua această hotărâre, și alte țări ar putea să o urmeze.
Senatul din SUA a votat deja renunțarea la ora de iarnă, decizie adoptată pe data de 16 martie 2022, măsură ce ar putea determina ca ora de vară să rămână în mod permanent, pe întreg teritoriul Statelor Unite. Însă nu înainte ca legea să treacă și de Camera Reprezentanților, pentru a fi promulgată de către președinte.
Citeste si: Cine a inventat blugii. La început erau purtați de crescătorii de vite
Efectele schimbării orei asupra organismului
Ca orice altă schimbare care are loc în general, organismul simte anumite efecte și atunci când are loc schimbarea orei, fie că este vorba despre trecerea la ora de vară sau de iarnă. Astfel, de obicei, în primele două săptămâni, anumite persoane au probleme fizice și psihice odată cu această schimbare, conform studiilor realizate. Unele persoane se simt obosite, altele au probleme cu somnul, iar altele pot deveni chiar și depresive.
Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”