Ministrul Muncii vrea creșterea pensiei minime din România, însă nu se știe o dată exactă când acest lucru se poate întâmpla.
Marius Budăi a discutat despre posibilitatea ca pensia minimă din țara noastră să ajungă la 3.000 de lei. În prezent, Guvernul este nevoit să finalizeze Legea Pensiilor, dar să și rezolve problema pensiilor speciale.
Când vor primi femeile din țara noastră pensii de peste 3000 de lei
Potrivit OUG 168/2022, în România, punctul de pensie s-a mărit de la 1 ianuarie 2023 la valoarea de 1.785
Ministrul Muncii a fost întrebat când o să ajungă țara noastră în situaţia economică în care să poată oferi o pensie minimă de 3.000
„Nu pot încadra în timp, însă din păcate noi a trebuit să stingem foarte multe „incendii”, să trecem de la paradigma lui – nu pot şi vom vedea – ştiţi că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia – se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”, a declarat ministrul, citat de news.ro.
Citește și: Femeile din România care primesc pachete de alimente de la Uniunea Europeană. Cine se califică
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Marius Budăi caută o soluție pentru oamenii care au lucrat mai mult decât stagiul minim de cotizare.
Din spusele acestuia, ei trebuie să fie remuneraţi în plus faţă de cei care au lucrat stagiul minim de cotizare.„Trebuie să continuăm astfel de lucruri şi suntem în situaţia în care stingem „incendii” pentru că am intrat la un deficit foarte mare, la nişte împrumuturi foarte mari atunci, vă aduceți aminte atunci când ţara s-a împrumutat în anii 2020, 2021 cât nu se împrumutase în ultimii 20 de ani.
Citește și: Vestea zilei pentru femeile cu pensii până în 2.000 de lei! Anunțul Casei de Pensii, ce devine obligatoriu
Totodată, ministrul Muncii a precizat faptul că persoanele care au scris Planul Naţional de Redresare şi Reziliență au dorit ca românii să fie săraci pentru următorii 50 de ani şi a adăugat că este de acord cu eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB pentru pensii. De asemenea, Marius Budăi a spus că este foarte probabil să existe pericolul ca majorările de pensii să fie blocate din cauza PNRR, în anii următori.
„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană: „Domnule, ce aţi avut în cap când aţi scris acest procent şi de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem”. Din păcate, le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeţi dumneavoastră, şi acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislaţiile din toate statele membre şi toate PNRR din statele membre ale UE. Niciun stat membru nu şi-a impus o asemenea plafonare”, a spus Marius Budăi, luni, la Antena 3 CNN.