Unele persoane obișnuiesc să consume ceai verde în mod obișnuit, însă altele nu, dar toate ar trebui să știe care sunt beneficiile acestuia.
Aflați din rândurile următoare, când puteți consuma ceaiul verde pentru a vă ajuta să scăpați de kilogramele în plus, majoritatea beneficiilor pe care le oferă, dar și din ce anume este obținut acest ceai miraculos.
Când se bea ceaiul verde pentru a fi cu adevărat benefic
Se recomandă consumul ceaiului verde atât în prima parte a zilei (în jurul orei 10 dimineața), cât și seara (înainte de cină).
Dacă alegeți să îl consumați dimineața, ceaiul verde va contribui la stimularea metabolismului, redând o funcționare mai bună a acestuia, datorită faptului că organismul nostru lucrează dimineața la o capacitate maximă. Cu atât mai mult, dacă îl veți consuma rece, ceaiul verde va spori toate aceste efecte, iar depozitele de grăsime se vor transforma în energie, astfel va crește și temperatura corpului.
Dacă alegeți să consumați ceaiul verde seara sau inclusiv seara, veți stimula metabolismul să lucreze în continuare, cu toate că seara acesta obișnuiește să încetinească. Iar dacă vă doriți să slăbiți, efectul ceaiului verde pe care îl are în organism vă va ajuta în acest proces.
Totuși, trebuie să rețineți faptul că ceaiul nu trebuie consumat la ore foarte târzii, pentru a nu apărea insomnia. Se recomandă consumul acestuia înainte de masa de seară, mai exact până în ora 18.În cazul în care vă confruntați cu o sensibilitate la nivelul stomacului, dar totuși doriți să consumați ceai verde, se recomandă să îl beți după ce ați mâncat, însă la cel puțin o oră distanță de masă.
Citeste si: CITEȘTE: Top 10 alimente care scad glicemia
Când se bea ceaiul verde pentru a slăbi
Dacă vă doriți să scăpați de kilogramele în plus, ceaiul verde vă poate ajuta, dacă veți consuma un pahar sau două pe zi. Dacă alegeți să consumați un singur pahar pe zi, se recomandă consumul de dimineață, iar dacă alegeți să beți două pahare pe zi, pentru a avea un interval solid între cele două
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: apă (460 ml), ceai verde (un pliculeț), miere (2-3 lingurițe), o lămâie (coaja rasă și sucul) și o jumătate de baton de scorțișoară.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Veți prepara băutură răcoritoare de ceai verde, astfel: puneți apa la încălzit, iar fix înainte să dea în clocot, adăugați coaja rasă de la lămâie și jumătatea de baton de scorțișoară. Apoi acoperiți vasul și mai lăsați conținutul să fiarbă aproximativ 3-4 minute.
După acest interval de timp, luați vasul de pe foc și adăugați pliculețul de ceai verde. Imediat după, acoperiți iar vasul și îl mai lăsați la infuzat pentru încă 3-5 minute. După ce ați observat că băutura este răcită, strecurați-o și adăugați sucul de la lămâie, dar și lingurițele de miere. În cele din urmă, băgați băutura la frigider pentru aproximativ 20-30 de minute, iar apoi este gata de consum!
Citeste si: Alimente care te ajuta sa dormi mai bine!
Ce beneficii are ceaiul verde
Ceaiul verde reprezintă o sursă foarte importantă care are în compoziția sa, compuși bioactivi benefici pentru sănătatea organismului nostru. Acesta deține polifenoli, cafeină, alcaloizi, dar și vitamina B, toate acestea lucrând împreună pentru menținerea unei bune funcționări a organismului.
Dar asta nu este tot, ceaiul verde mai conține și L-teanină (aminoacid), care acționează la nivelul sistemului nervos. Iar din grupul polifenolilor menționați anterior, fac parte și catechinele, epicatechinele, dar și galatul de epigalocatechină. Toate acestea acționează sub formă de antioxidanți, împiedicând radicalii liberi din corp, producând astfel stresul oxidativ. Acest stres reprezintă un proces care duce la îmbătrânirea prematură a corpului, dar și la declanșarea anumitor boli cronice.
De asemenea, consumul ceaiului verde, mai exact datorită conținutului de cafeină, dar și a compusului de L-teanină, duce la îmbunătățirea funcțiilor creierului. Acelor funcții care sunt responsabile de starea noastră de spirit, timpul de reacție, memoria, dar și vigilența. Totodată, este favorizată și producția de dopamină, lucru ce reprezintă hormonul esențial care ajută la buna funcționare a creierului.
Beneficiile ceaiului verde nu se opresc aici, ajutând și la reducerea riscului apariției de diabet de tip 2, mai ales pentru persoanele care sunt chiar predispuse la această afecțiune. Compușii care se află în ceaiul verde pot îmbunătăți și nivelul colesterolului total, reducând astfel cantitatea de colesterol mai puțin bun (LDL) care se află în sânge.
Citeste si: CITEȘTE: Ce mănânci de post
Cum se prepară corect ceaiul verde
Există într-adevăr un anumit mod în care se recomandă să preparați ceaiul verde, pentru a beneficia de toate avantajele pe care le poate oferi acesta, organismului vostru.
În cazul în care doriți să folosiți ceai verde vrac, tot ce trebuie să faceți este să adăugați o singură linguriță de frunze, la 250 de mililitrii de apă. Această apă trebuie fiartă în prealabil. Se lasă ceaiul la infuzat aproximativ 3 minute, ar apoi îl strecurați și adăugați puțină miere și lămâie pentru un gust mai plăcut.
În schimb, dacă doriți să folosiți pliculețe de ceai verde, tot ce trebuie să faceți este să adăugați un singur pliculeț, tot la 250 de mililitrii de apă. Lăsați ceaiul la infuzat pentru aproximativ 2-3 minute. De reținut este faptul că nu trebuie lăsat mai mult de acest interval de timp. În mod contrar, ceaiul va avea un gust amar.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe MORCOVUL
Din ce se face ceaiul verde
Ceaiul verde se obține din frunze nefermentate extrase din planta „ Camelia sinensis ”. Secretul constă în procesul natural de fermentație care este oprit. Imediat după ce sunt culese aceste frunze, sunt trecute prin abur sau torefiate (planta se încălzește direct la foc). Apoi frunzele se lasă la uscat și se rulează, astfel se împiedică și procesul de fermentare pe care l-am menționat mai devreme.
Acest ceai verde este cunoscut și sub denumirea de ceai virgin sau ceai nefermentat. Acesta se diferențiază de ceaiul negru prin modul de pregătire, substanțele pe care le conține, gustul, dar și efectul pe care îl are băutura obținută asupra organismului nostru.
Citeste si: CITEȘTE: Ce mâncăm de post dimineața