Ce înseamnă, de fapt, datul de grindă. Când se dă copilul la grindă și ce semnificație are pentru micuț și pentru părinți.
Venirea pe lume a unui bebeluș este un motiv de mare bucurie pentru multe familii. Tradiția populară românească este presărată cu multe obiceiuri de care numeroase familii țin cont. Iată când se dă copilul la grindă și ce înseamnă acest obicei.
Datul la grindă sau datul de grindă este un obicei de pe vremea geto-dacilor, care se păstrează încă în sudul, dar și în sud estul țării.
Când se dă copilul la grindă
Citește și: De ce trebuie să purtăm lenjerie intimă roșie în noaptea de Revelion
Citește și: De ce este bine să ai bani în buzunar în noaptea de Revelion?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Inițial, doar băieții erau dați la grindă, însă obiceiul a fost extins și la fete.
“Datul la grindă” este un obicei din vremea geto-dacilor, pe când liderul militar al acestora l-ar fi întrebat pe Zamolxe: “Sunt vremuri grele pentru popor şi ne aşteaptă perioade şi mai vitrege, războaie şi alte nevoi. Mă gândesc cu amărăciune la faptul că se nasc din ce în ce mai puţini băieţi şi aceştia sunt cam piperniciţi. Or, pentru a face faţă năvălirilor barbare, avem nevoie de bărbaţi înalţi şi puternici. Ce să facem?”. În urma rugăciunilor ridicate spre cer, Dumnezeu l-ar fi sfătuit să facă un ritual pentru sănătatea băieților. “Este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită, trei bănuţi. Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subţiori şi îl aşază cu picioruşele pe bucata de fier, după care îl ridică până sus, la grindă, apropiindu-l cu creştetul capului, spunând: fie ca acest prunc să fie sănătos şi să crească mare şi puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinţilor. Acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineţii şi să se repete în primii trei ani de viaţa ai copilului”, povestește
Cine trebuie să dea de grindă copilul
În prezent, moașa este cea care realizează acest obicei. Copilul este dus în casa moașei care pregătește hăinuțe noi și un colăcel. Prin datul la grindă se spune că micuțul va crește înalt și frumos și va aspira către lucruri mărețe.
În timpul ritualului, copilului i se pune pe cap colacul împletit în care se pun trei fire de busuioc și bani. La pragul ușii unde se va da copilul de grind se așază semințe de floarea soarelui, grâu și boabe de porumb, precum și o bară de fier pentru a-l întări pe copil.
Care este procesul
Copilul, cu colacul așezat pe cap, este pus pe pragul ușii, cu picioarele pe bara de fier, iar moașa îl ridică de trei ori. Prima dată la nivelul umerilor, a doua oară peste umeri și a treia oară către grindă, cât mai sus, iar moașa trebuie să spună:
- Doamne ajută cu bine (prima ridicare)
- Cu sănătate (a doua)
- Să-mi trăiască nepotul! (a treia ridicare).