Cozonacul se află pe lista preparatelor vedetă de pe masa de Paște, pe lângă pască, friptură de miel și ouăle roșii. Gospodinele de pretutindeni își împart timpul din Săptămâna Mare în așa fel încât să termine treburile gospodărești conform tradițiilor creștin ortodoxe. Iată când se fac cozonacii de Paște și care este secretul pentru un preparat pufos.
Săptămâna Patimilor este ultima din Postul Mare și cea înainte de Paște, perioadă în care credincioșii se roagă, țin post și pregătesc mâncărurile tradiționale. Fiecare zi din această săptămâna are specificații diferite, deci gospodinele pot pregăti cozonacul, pasca și ouăle roșii doar într-un interval anume de timp. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respectăm.
Citeste si: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. 3 idei de rețete gustoase și ușor de preparat
Când se pregătesc cozonacii de Paște
Cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt doar câteva preparate tradiționale foarte importante care nu lipsesc niciodată de la masa de Paște. Potrivit obiceiurilor noastre, acestea trebuie gătite în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, fiind duse apoi la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.
În Vinerea Mare nu se fac copturi.
Chiar dacă nu au ținut post, credincioșii nu au voie să consume urzici deoarece se spune că, atunci când a fost răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu aceste plante.
De asemenea, legenda menționează că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Când se pregătesc cozonacii de Paște. Ce trebuie sa faci pentru un preparat pufos
Multe gospodine au ales să facă singure cozonacii, nu să îi cumpere, iar pentru acest lucru vor avea nevoie de câteva sfaturi pentru a obține cel mai pufos desert tradițional, care cu siguranță va primi toate laudele de la masă.
Sunt câteva secrete în prepararea cozonacilor pe care le foloseau chiar și bunicile noastre! Nu contează dacă este cu nucă, rahat, stafide, mac sau ciocolată, deoarece aspectul cel mai important la acest preparat tradițional este,
Ingredientul care te va ajuta să obții un aluat demn de lăudat este, în mod evident, făina de înaltă calitate. În rețetă va trebui să o folosești pe cea de „000” sau „480”, iar pe ambalaj va trebui neapărat să scrie că este specială pentru cozonac. Înainte de toate va trebui să o lași într-un loc cald pentru a se usca în totalitate.
Maiaua trebuie preparată, înainte de toate, cu lapte cald, nu rece sau foarte fierbinte. Se lasă mai apoi la crescut până în momentul în care observăm că s-a crăpat făina presărată deaupra ei.
Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția creștin ortodoxă
Indiferent dacă este de 000 sau 480, făina trebuie cernută de 2 sau 3 ori înainte de folosire, mai ales dacă îți dorești ca aluatul să fie fraged și aerat. Timpul mediu de frământare este de 30 de minute, iar mai apoi trebui lăsat la dospit. Vasul în care este pus aluatul trebuie neapărat acoperit cu un prosop de bucătărie din bumbac.
Este important să nu deschizi ușa cuptorului cât timp cozonacul se află înăuntru. Acest lucru este valabil în special în prima jumătate de oră.
„În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Dacă se răcește coca, nu mai crește. Eu apreciez după culoare: coca trebuie să fie galben-aurie. Foarte important este frământatul. Eu bat coca, o frământ până curge apa pe mine. Rețeta trebuie respectată cu sființenie. Se folosesc cantități stabile.
Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine. Eu respect aceste reguli, iar cozonacii pe care îi fac sunt foarte apreciați”, a spus chef bucătar Mariana Muraru, pentru click.ro.