Când se fac cozonacii de Paște. Secretul pentru un preparat pufos

Cand se fac cozonacii de Paste
Cand se fac cozonacii de Paste

Cozonacul se află pe lista preparatelor vedetă de pe masa de Paște, pe lângă pască, friptură de miel și ouăle roșii. Gospodinele de pretutindeni își împart timpul din Săptămâna Mare în așa fel încât să termine treburile gospodărești conform tradițiilor creștin ortodoxe. Iată când se fac cozonacii de Paște și care este secretul pentru un preparat pufos.

Săptămâna Patimilor este ultima din Postul Mare și cea înainte de Paște, perioadă în care credincioșii se roagă, țin post și pregătesc mâncărurile tradiționale. Fiecare zi din această săptămâna are specificații diferite, deci gospodinele pot pregăti cozonacul, pasca și ouăle roșii doar într-un interval anume de timp. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respectăm.

Citeste si: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. 3 idei de rețete gustoase și ușor de preparat

Cand se fac cozonacii de Paste
Cand se fac cozonacii de Paste[Sursa foto: Shutterstock]

Când se pregătesc cozonacii de Paște

Cozonacul, pasca și ouăle roșii sunt doar câteva preparate tradiționale foarte importante care nu lipsesc niciodată de la masa de Paște. Potrivit obiceiurilor noastre, acestea trebuie gătite în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, fiind duse apoi la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.

În Vinerea Mare nu se fac copturi.

Tradiția spune că este păcat să gătim în această zi sau să facem treabă prin casă, deci gospodinele ar trebui să își termine sarcinile înainte. În Vinerea Seacă se ține post negru, se duc flori la biserică și nu se consumă oțet sau urzici.

Chiar dacă nu au ținut post, credincioșii nu au voie să consume urzici deoarece se spune că, atunci când a fost răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu aceste plante.

De asemenea, legenda menționează că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor.

Citeste si: Preț COZONAC Paște 2022: Cât vor plăti românii pentru acest preparat tradițional. „Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici"

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cand se fac cozonacii de Paste
Cand se fac cozonacii de Paste[Sursa foto: Shutterstock]

Când se pregătesc cozonacii de Paște. Ce trebuie sa faci pentru un preparat pufos

Multe gospodine au ales să facă singure cozonacii, nu să îi cumpere, iar pentru acest lucru vor avea nevoie de câteva sfaturi pentru a obține cel mai pufos desert tradițional, care cu siguranță va primi toate laudele de la masă.

Sunt câteva secrete în prepararea cozonacilor pe care le foloseau chiar și bunicile noastre! Nu contează dacă este cu nucă, rahat, stafide, mac sau ciocolată, deoarece aspectul cel mai important la acest preparat tradițional este,

fără doar și poate, aluatul.

Ingredientul care te va ajuta să obții un aluat demn de lăudat este, în mod evident, făina de înaltă calitate. În rețetă va trebui să o folosești pe cea de „000” sau „480”, iar pe ambalaj va trebui neapărat să scrie că este specială pentru cozonac. Înainte de toate va trebui să o lași într-un loc cald pentru a se usca în totalitate.

Maiaua trebuie preparată, înainte de toate, cu lapte cald, nu rece sau foarte fierbinte. Se lasă mai apoi la crescut până în momentul în care observăm că s-a crăpat făina presărată deaupra ei.

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția creștin ortodoxă

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cand se fac cozonacii de Paste
Cand se fac cozonacii de Paste[Sursa foto: Shutterstock]

Indiferent dacă este de 000 sau 480, făina trebuie cernută de 2 sau 3 ori înainte de folosire, mai ales dacă îți dorești ca aluatul să fie fraged și aerat. Timpul mediu de frământare este de 30 de minute, iar mai apoi trebui lăsat la dospit. Vasul în care este pus aluatul trebuie neapărat acoperit cu un prosop de bucătărie din bumbac.

Este important să nu deschizi ușa cuptorului cât timp cozonacul se află înăuntru. Acest lucru este valabil în special în prima jumătate de oră.

„În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Dacă se răcește coca, nu mai crește. Eu apreciez după culoare: coca trebuie să fie galben-aurie. Foarte important este frământatul. Eu bat coca, o frământ până curge apa pe mine. Rețeta trebuie respectată cu sființenie. Se folosesc cantități stabile.

Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine. Eu respect aceste reguli, iar cozonacii pe care îi fac sunt foarte apreciați”, a spus chef bucătar Mariana Muraru, pentru click.ro.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

JOIA MARE 2022: Ce înseamnă această sărbatoare. Ce pregătesc gospodinele în această zi

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies