Se apropie cu pași repezi intrarea în Postul Crăciunului, iar credincioșii trebuie să afle și data exactă.
Află din rândurile următoare, care este data la care se intră în Postul Crăciunului, în anul 2024, dar și care sunt doar câteva dintre tradițiile respectate în această perioadă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Calendarul fazelor lunii în noiembrie 2024. Luna Nouă e pe 1 noiembrie, când pică Luna Plină
Când se intră în Postul Crăciunului 2024
Postul Crăciunului 2024 este o perioadă dedicată pregătirii sufletești și spirituale, un timp în care oamenii își îndreaptă atenția către credință, pregătindu-se pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Importanța acestui post este să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să ne purificăm sufletul.
Postul Crăciunului din 2024 va începe pe data de 15 noiembrie și va dura până pe data de 24 decembrie. Această perioadă de 40 de zile este dedicată pregătirii sufletești pentru Nașterea Domnului.
Citește și: Mesaje de Crăciun 2024: Sărbători binecuvântate alături de cei dragi- stirilekanald.ro
Postul Crăciunului este cunoscut ca perioada în care nu se consumă carne și produse lactate. Pe parcursul acestui post, este interzis consumul acestor alimente. De asemenea, peștele poate fi consumat doar în zilele speciale care permit acest lucru, însemnate în calendarul creștin ortodox. În zilele de luni, miercuri și vineri, se recomandă să se consume preparate gătite fără ulei și vin. Totuși, dacă într-una din aceste zile este sărbătorit un sfânt marcat cu cruce neagră, le poți consuma. În cazul sărbătorilor importante, indicate cu cruce roșie, este permis și peștele. Pe parcursul postului, credincioșii sunt încurajați să evite conflictele. Prin renunțarea la gânduri negative, te poți apropia mai mult de Dumnezeu și îți întărești credința.
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului
- În Postul Crăciunului, credincioșii renunță la carne, lactate și ouă, consumând în schimb alimente vegetale sau pește, în zilele permise, pentru a curăța trupul și sufletul, pregătindu-se pentru Nașterea Domnului.
- Pe parcursul postului, rugăciunea are o importanță specială, iar oamenii își dedică timp pentru liniștea interioară.
- Mulți credincioși aleg să se spovedească și să se împărtășească în timpul Postului Crăciunului, tot într-o formă de curățare sufletească, permițându-le oamenilor să întâmpine Crăciunul împacați cu propria persoana.
- Postul este o perioadă de generozitate, iar credincioșii sunt încurajați să facă fapte bune, să ajute și să ofere sprijin celor care se află în nevoie, astfel încât multe familii oferă alimente, haine sau chiar bani.
- Colindele, cântate din ușă în ușă, vestesc Nașterea Domnului și aduc bucurie, fiind un obicei care începe încă din perioada postului, cu copiii și tinerii mergând să colinde, primind daruri precum fructe, colaci sau bani, în funcție de zonă.
- Familiile încep să-și pregătească casele pentru Crăciun, decorându-le și făcând curățenie generală. De asemenea, se pregătesc colaci tradiționali, cozonaci și alte preparate, în special pentru Ajun.
- În timpul postului, sărbătoarea Sfântului Nicolae este un moment deosebit, marcat de obiceiul de a oferi cadouri copiilor. Moș Nicolae aduce dulciuri și mici daruri copiilor cuminți, iar celor neascultători o nuielușă.
- În fiecare duminică din post, oamenii merg la biserică împreună cu familia, pentru a primi binecuvântare.