Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știe femeile despre tradițiile și obiceiurile de Înălțarea Domnului 2023!
Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind sărbătorită în a patruzeci-a zi după Învierea lui Isus, în ziua de joi. Creștinii sărbătoresc la patruzeci de zile de la Învierea Domnului, deoarece Iisus cel Înviat li s-a arătat din nou „în trup“ ucenicilor şi Maicii Sale. Astfel, Înălțarea Domnului va avea loc în acest an pe data de 25 mai.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe data de 25 mai
Când se vopsesc ouăle roșii de Înălțarea Domnului 2023
De asemenea, este bine cunoscut faptul că Înălțarea Domnului este ultima zi din an în care se vopsesc ouă roșii, iar ulterior se sfinţesc la biserică. Cu toate astea, tradiția vopsirii ouălor de Înălțarea Domnului este diferită de cea a Sărbătorilor Pascale, deoarece acestea se vor încondeia chiar în ziua sărbătoririi. Se spune că cine
Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în data de 25 mai
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mai mult decât atât, o tradiție românească este ca la finalul slujbei de la biserică să se împartă oamenilor sărmani diverse pachete cu preparate specifice praznicului, mai precis ouă, pască, plăcinte, pâine, ceapă verde şi rachiu.
Care sunt tradițiile ce trebuie respectate de femei
După ce ouăle se vopsesc roșii, femeile trebuie să facă de Înălțarea Domnului 2023 o masă festivă alături de persoanele iubite.
Când toată lumea se va așeza la masă, ouăle vopsite se vor ciocni și se va rosti mult cunoscuta urare „Hristos s-a înălțat!”, în timp ce cealaltă persoană va răspunde cu „Adevărat s-a înălțat!”. Cu alte cuvinte, ouăle roșii, cozonacul și pasca sunt nelipsite de pe masa tradițională la care se reunește întreaga familie, după slujba de la biserică.De asemenea, un alt obicei pe care femeile trebuie să îl respecte de Înălțarea Domnului 2023 este pregătirea bucatelor întocmai ca de Paște, pentru a împărți sărmanilor în numele celor care au trecut la cele veșnice. Conform tradiției din bătrâni, în ziua Înălțării cerurile sunt deschise iar sufletele celor adormiți, care au venit în ziua Sărbătorilor Pascale în locuințele unde obișnuiau să stea atunci când erau în viață, se înalță din nou la cer.
Așadar, se spune că mâncărurile pregătite de gospodine și împărțite celor săraci sunt merindele de care decedații au nevoie în călătoria lor către ceruri. Mai precis, se vor împărți pâine caldă, brânză, ceapă verde şi lapte proaspăt, iar la țară multe femeile dau şi un buchet de mături de pe câmp.
În funcție de regiune, femeile și nu numai obișnuiesc să poarte la brâu frunze de nuc. Acest lucru se practică deoarece Iisus Hristos ar fi purtat frunze de nuc în momentul ridicării la ceruri. De asemenea, oamenii trebuie să se lovească încet cu leuștean, pentru a fi feriți de boli.
O tradiție mai puțin cunoscută de Înălțarea Domnului 2023, de care fiecare femeie ar trebui să țină cont, este tăierea părului din vârful cozilor de la vite și îngroparea în furnicare, rostind fraza „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”. De asemenea, de Înălțarea Domnului trebuie să se sfințească plantele de leac, mai exact leușteanul, paltinul, alunul. Mai mult decât atât, se spune că cine trece la cele sfinte în această zi, va ajunge în Rai.
Rugăciune în ziua praznicului Înălțării Domnului 2023
„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălțimile cerești pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăși, după săvârșirea slujirii Tale pamântești, Te-ai înălțat cu slavă de la noi la ceruri şi ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieștii Tale Înălțări la ceruri, pământul prăznuiește şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălțarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălțată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioșii, care gândim încă la cele pământești şi săvârșim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoșătoarea Ta înălțare la cer, grijile cele trupești şi cele lumești să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălașul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecați din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.
Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălțarea Ta, să însuflețești conștiința noastră, să ne scoți din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învrednicești să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământești; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ție, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locașuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viața Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”