Obiceiul vopsirii ouălor este din ce în ce mai restrâns în alte țări, însă în România tradiția înflorește de la an la an. Tehnica este simplă, dar în ultimul timp a ajuns la nivel de artă. Află când se vopsesc ouăle de Paște și ce spune tradiția creștin ortodoxă.
Ouăle roșii, nelipsite de la masa tradițională de Paște, au o mare semnificație pentru credincioși. Culoarea roșie, cea folosită de gospodine pentru vopsirea acestora, reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce pentru mântuirea omenirii. În ultimii ani, ouăle au început să fie colorate în diverse nuanțe. Preoții susțin că nu este un păcat să le vopsim și în alte culori, fiindcă albastrul zimbolziează viaţa veşnică, verdele revenirea naturii la viaţă, iar galbenul belşugul și bogăția.
Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce însemană oul roșu
În fiecare an, credincioșii vopsesc ouăle în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Tradiția populară arată că vopsirea acestora și consumul lor în zilele de Paște alungă suferința și necazul.
Când se vopsesc ouăle de Paște. Vopsitul ouălor a apărut în urmă cu mai bine de 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Se spune că la vremea respectivă erau oferite în dar ca simbol al echilibrului, al vieții și al reînnoirii naturii.
Obiceiul a devenit popular în rândul creștinilor mai târziu, iar astăzi este respectat în țări din Europa și Asia. Sunt multe legende care explică de ce se vopsesc ouăle de Paște și care este semnificația lor pe masă alături de alte preparate tradiționale precum cozonac, pască și friptură de miel.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce spune tradiția creștin ortodoxă
Se spune că în timp ce era răstignit pe cruce, mama Lui a plecat spre Pilat cu un coș de ouă pentru a le dărui celor care îl chinuie pe fiul său. Obosită, Maica Domnului s-a așezat la umbra unui copac pentru a se odihni, iar atunci când s-a ridicat a observat că ouăle din coș se înroșiseră.
O altă legendă, poate cea mai cunoscută din câte există, spune că Maica Domnului ar fi pus la picioarele fiului ei răstignit un coș cu ouă. Acestea trebuiau oferite celor care îl chinuiau pentru a-i îndupleca. Sângele Mântuitorului ar fi curs pe acestea și le-ar fi înroșit. Atunci Isus Hristos a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducerea aminte de răstignirea mea, după cum am facut și eu astăzi” .
Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare
Când se vopsesc ouăle de Paște. Ouăle sunt decorate de credincioși în diferite forme, iar simbolurile folosite au mai multe înțelesuri:
- linia dreaptă verticală= viața
- linia dreaptă orizontală= moartea
- linia dublă dreaptă= eternitatea
- linia cu dreptunghiuri= gândirea și cunoașterea
- linia ondulată= apa
- spirala= timpul
- spirala dublă= legătura dintre viață și moarte.
Care este semnificația ciocniri ouălor de Paște
În dimineața zilei de Paște, creștinii obișnuiesc să meargă la biserică cu câte un ou roșu, iar după slujbă să ciocnească împreună cu familia, în timp ce rostesc formula de salut „ Hristos a Înviat ”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.
„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim.
Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, a explicat preotul Marian Vătămănescu.
Tradiția arată faptul că oul roșu de Paște are puteri miraculoase, mai precis de vindecare și de îndepărtare a răului. De asemenea, acesta este purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.