Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre carnea roșie. Este sau nu este bună pentru sănătate?
Despre carnea roșie există o mulțime discuții controversate. Multe persoane consideră că este o carne greu de digerat, care provoacă diferite afecțiuni la nivelul tubului digestiv, iar de aceea încearcă să o evite. Alții, în schimb, consumă aproape zilnic carne roșie. Sunt și unele persoane care susțin faptul că această carne roșie este principala cauză a apariției cancerului de colon sau că nu este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli metabolice, doctor în științe medicale, a vorbit despre consumul de carne roșie, care sunt riscurile și beneficiile acesteia și cât de des ar trebui să o consumăm.
Câtă carne roșie trebuie să consumăm
Potrivit specialistului în domeniu, nu există o anumită limită exact după care să ne ghidăm atunci când vrem să consumăm carne roșie.
Mai mult decât atât, carnea roșie, pentru că este un tip de carne ce conține foarte multe fibre, trebuie consumată alături de alimente ușoare, cum ar fi legumele, care să ne ajute să asimilăm acele fibre în organism și să contribuie la sănătatea noastră.
„ Este foarte important să avem alternative. Nu putem să mâncăm în fiecare zi carne roșie. Teoretic ar trebui să mâncăm cam de două-trei ori pe săptămână pește, iar în zilele în care vrem să mâncăm de două ori produse animale, opțiunea ar fi să mâncăm odată pește și odată un alt tip de carne. Avem nevoie ca acele fibre din carne să se digere foarte ușor, iar pentru ca fibra musculară să se digere, ai nevoie de fibre din plante .”, a spus specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Care sunt beneficiile consumului de carne roșie
Citește și: Vrem să mâncăm sănătos, dar continuăm cu alimente toxice! La ce ar trebui să renunțăm?
Carnea roșie este o sursă foarte bună de nutrienți.
De asemenea, persoanele care suferă de anemie le este recomandată carnea roșie, deoarece este una dintre cele mai bune surse de fier.
Totodată, specialistul în domeniu ne atrage atenția cu privire la consumul de carne roșie procesată pe care trebuie să îl evităm.
„ Carnea roșie și carnea în general nu este nesănătoasă în două condiții: în condițiile în care este crescută cât mai sănătos și a doua condiție este să o mâncăm cât mai aproape de forma naturală. Cel mai important este să ne ferim de cea care este intens procesată. Dacă mâncăm ceva intens procesat, o dată, maxim de două ori pe săptămână și cantități cât mai mici .”, a spus specialistul în domeniu.
Care sunt riscurile consumului de carne roșie
Potrivit specialistului în domeniu, carnea roșie nu reprezintă un risc pentru sănătatea organismului nostru, atâta timp cât provine din surse naturale, fără hormoni și nu este intens procesată. Cu cât este mai procesată, cu atât devine mai nocivă pentru organismul nostru și poate duce la apariția unor afecțiuni grave, chiar și la cancer.
Totodată, atâta timp cât o alternăm cu alte tipuri de carne, o consumăm în stare bună și împreună cu legume care să aducă un aport considerabil de vitamine, carnea roșie nu este dăunătoare pentru sănătatea organismului nostru.
„ Carnea roșie, nu vă mai feriți de ea. Ideea este să fie în contextul unui stil de viață sănătos, să avem multe legume, să avem o porție minimă de fructe pe zi și în felul acesta nu s-a demonstrat clar că are niciun efect și chiar este o sursă importantă de proteină. Nu trebuie să ne ferim nici măcar dacă suntem cu probleme cardiovasculare, atâta timp cât ținem cont de restul .”, a explicat specialistul în domeniu.