Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil

Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil

Consultul oftalmologic este foarte important pentru un copil încă din primele luni de viață, numărul cazurilor de tulburări de vedere în rândul celor mici crescând. Află din rândurile de mai jos când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil!

Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologic, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil.

Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil

Copilul trebuie dus la un consult oftalmologic în primul an de viață, fiind recomandat să se facă acest lucru încă de la 6 luni. După control, medicul va observa dacă există anumite anomalii, care poate vor fi normale pentru această vârstă, însă aceștia trebuie să vadă că se corectează odată cu trecerea timpului. Pentru acest lucru, este recomandat ca cel mic să meargă la un control de rutină la un interval de un an sau un an și jumătate, depinde de situație.

“Este bine să facem primul consult oftalmologic în jurul vârstei de 6 luni. Ulterior, după ce vedem despre ce e vorba și reușim să detectăm anumite anomalii care poate sunt normale pentru vârsta respectivă, vrem să le vedem că se corectează de-a lungul timpului. Pe măsură ce trece timpul, vrem să vedem copilul la un interval de un an, un an și jumătate, depinde de ce descoperim”, a spus specialista.

Citește și: Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil [Sursa foto: freepik]

Citește și: Care este cauza reală pentru amețeli

De asemenea, în cazul în care părinții se confruntă cu probleme de vedere și poartă ochelari, nu este o regulă ca și cel mic să aibă, la rândul său, probleme cu vederea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Nu e obligatoriu, am avut cazuri în care cei doi părinți erau cu ochi de vultur și copilul avea niște dioptrii foarte mari, sau chiar și invers. Nu este o regulă”,  a mai explicat ea.

Care sunt afecțiunile oftalmologice la copii

Obstrucția de canal poate apărea la copii încă din primii ani de viață. Această afecțiune se manifestă prin ochi lăcrimoși ca o conjunctivită, și încărcați de secreții. Nu este recomandat sub nicio formă și în niciun context ceaiul de mușețel în zona ochilor, deoarece poate produce iritații. Astfel, este recomandat serul fiziologic, compresele speciale pentru zona ochilor bebelușilor, și multe alte variante.

“De obicei, în primii ani de viață, ne temem de obstrucția de canal. Sunt acei ochi lăcrimoși, copilul este tot timpul cu conjunctivită, cu ochii lăcrimoși, încărcați de secreții. (…) Este un mit ceaiul acesta de mușețel, fără ceaiuri la ochi pentru că sunt foarte iritante. De preferat ser fiziologic, comprese speciale pentru zona ochilor bebelușilor, deci avem multiple alte variante”,  a menționat aceasta.

Citește și: Argumente PRO si CONTRA achizitionarii unui smartphone pentru copilul tau

Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil [Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul. Care este semnificația?

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro

După vârsta de 2-3 ani pot apărea viciile de refracție, mai exact, miopia, hipermetropia și astigmatismul. Vederea celor mici a devenit, din nefericire, mai concentrată în aproape, unul dintre factori fiind chiar cei doi ani de pandemie. Începând cu vârsta de 6-7 ani, copiii  folosesc tot mai des telefonul, tableta și laptopul la maximum un metru distanță, iar asta înseamnă pentru ei o apariție și o progresie a miopiei. Miopia apare din cauza faptului că ochiul crește mai mult decât ar trebui, iar cel mic începe să vadă din ce în ce mai prost de la distanță.

“După 2-3 ani, putem descoperi viciile de refracție, sau mai devreme deoarece sunt cele mai frecvente. Vorbim de miopie, hipermetropie și astigmatism. După vârsta de 6-7 ani, după ce copilul începe să petreacă foarte mult timp în zona de aproape, foarte multe ecrane, apare miopia cu care ne luptăm din plin după acești doi ani de pandemie, în care ei au stat foarte mult în casă și în ecrane”, a mai precizat specialista.

Citește și: Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Când trebuie să aibă loc primul consult oftalmologic pentru un copil [Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Andreea Mantea, anunț tulburător în Gala de duminică, 24 noiembrie! „Avem patru concurenți nominalizați spre eliminare!” Aflați ce turnură vor lua lucrurile și cine va părăsi Casa iubirii, duminică, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap