Află din rândurile următoare cum îți dai seamă că cel mic are nevoie de ajutor din partea unui logoped.
În zilele noastre, tot mai mulți copii se confruntă cu deficiențe de limbaj. Fie că nu pot pronunța corect anumite cuvinte, se bâlbâie sau pur și simplu nu pot să vorbească, copiii care întâmpină astfel de probleme trebuie diagnosticați și ajutați. Principalul lor sprijin ar trebui să fie părinții, care trebuie să fie foarte atenți la tulburările de limbaj ce apar la vârste fragede.
În cadrul unei emisiuni, Ermina Gorjanu, psiholog și specialist în logopedie a oferit mai multe detalii despre cum putem să identificăm aceste tulburări de limbaj și când este momentul să tragem un semnal de alarmă.
Care sunt problemele de limbaj întâlnite la copii
Citește si: Periajul dentar la copii! Ce este sigilarea dentară? „Este o condiție esențială”
Potrivit specialistului în domeniu, cele mai întâlnite probleme sunt atunci când apare întârzierea limbajului.
Doamna logoped spune că până la vârsta de 2 ani un copil trebuie să folosească un număr minim de 50 de cuvinte și un maxim e 200 de cuvinte.
De terapie logopedică nu au nevoie doar copiii, ci și adulții pentru că ei sunt în contact direct cu acești copii.
„ Chiar dacă ele nu sunt pronunțate corect, important este să fie pronunțate, emise, cererea să existe din parte copilului .”Pe lângă problemele cu întârzierea limbajului, pot apărea și cele cu deficit de limbaj, care deși sunt mult mai rar întâlnite, au un grad mai rapid de dezvoltare.
„ Cel mai grav este atunci când limbajul nu este dezvoltat .” spune specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Când este necesar să fie duși copiii la logoped
„ Este important să mergi la logoped în momentul în care constați că este o problemă de orice natură, sunete neemise sau sunete emise greșit sau cel mai important în momentul în care se constată că până la un an și jumătate, maxim 2 ani limbajul este nedezvoltat.”, le atrage atenția doamna logoped părinților.
Este important să înțelegem faptul că atât copiii, cât și adulții au nevoie de terapie logopedică, pentru că ei sunt în contact direct cu acești copii.
„ Logopedia înseamnă limbajul expresiv și impresiv, ceea ce înțelegem și ceea ce redăm în momentul în care înțelegem ce spunem ”, spune specialistul în domeniu.
Care sunt factorii care pot duce la deficiențe de limbaj
Citește si: Tehnici prin care comunici mai bine cu copilul tău. ,,Există un concept”
Specialistul în domeniu împarte factorii care pot duce la deficiențe de limbaj în patru categorii: factori obiectivi, atunci când copilul are o hipoacuzie care ne este dezvoltată; factori subiectivi, când copilul nu consideră că este un lucru important să vorbească; factori interni, care depinde doar de motivația pe care o are pentru a vorbi și factori externi, adică mediul în care se dezvoltă.
În funcție de aceștia, copilul poate să vorbească mai devreme sau mai târziu.
Totodată, doamna logoped atrage atenția și copiilor care petrec mult timp în fața deviceurilor și uită să socializeze cu persoanele din jurul lor „ Deja se învață spectatori și nu își mai dau interesul pentru a verbaliza corect”.
Cauzele pentru care un copil întârzie vorbirea
Citește si: Cum împaci viața profesională și cea de familie, după ce devii mamă. „Este alegerea fiecărei mame.”
Specialistul în domeniu ne atrage atenția asupra limbajului non verbal la copii. Acesta nu trebuie încurajat, deoarece în momentul în care există un limbaj non verbal, copilul se obișnuiește să folosească mimica și gestica mai de grabă decât ar folosi cuvintele, iar interesul lui pentru a verbaliza nu mai există.
„ Trebuie neapărat motivat verbal, nu material .”, spune specialistul în domeniu.
Astfel, este foarte important ca în momentul în care observăm orice neregulă legată de limbajul copilului să apelăm la un specialist în domeniu. Mai mult decât atât, este foarte important să nu încurajăm acel deficit și să corectăm copilul de fiecare dată când observăm că pronunță un cuvânt greșit.