Când trebuie să renunțe un copil la scutece. Ghid complet pentru părinți!

Când trebuie să renunțe un copil la scutece. Ghid complet pentru părinți!

Află din rândurile următoare care este vârsta recomandată la care un copil ar trebui să renunțe la scutec și descoperă sfaturi utile pentru a grăbi procesul.

Una dintre provocările pe care le presupune viața de părinte în primii ani de viață ai copilului o constituie renunțatul la scutece. Acest proces diferă de la un copil la altul, pentru unii poate să fie un proces lung și anevoios, iar alții se adaptează foarte repede acestei tranziții.

În cadrul unei emisiuni, Ruxandra Luca, expert în parenting, a vorbit despre presiunea care se pune atât pe umerii părinților, cât și a copilului de a renunța cât mai repede la scutec și a oferit sfaturi utile părinților pentru a-i ajuta pe cei mici să renunța la scutec.

Când trebuie să renunțe un copil la scutece

Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent

Când trebuie să renunțe un copil la scutece [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, nu există o vârstă clară la care să spunem că un copil normal trebuie să renunțe la scutec. Este foarte important ca tot acest proces să se realizeze în funcțiile de specificul fiecărui copil, cu ajutorul părinților, dar fără a pune prea multă presiune pe cel mic. În caz contrar, lucrurile se pot agrava, iar indiferent dacă noi ca părinți ne dorim ca cel mic a doua zi să facă direct la toaletă, acest lucru poate fi imposibil.                         

Prin rușinea părinților și rușinarea copiilor, nu facem decât să îngreunăm procesul acesta și nu ajungem nicăieri. Nu există o regulă când trebuie să renunțăm la scutece .”, a spus specialistul în domeniu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Unii părinți, încă de la 7-8 luni, de când copilul poate să stea în fund, îl pun pe oliță pentru a grăbi acest proces. Nu este o modalitate greșită, dar în general, copiii încep să renunțe la scutece începând cu vârsta de un an și 8 luni, poate chiar până la 3 ani, în funcție de specificul fiecărui copil. Astfel, părinții trebuie să înțeleagă că fiecare copil este diferit, iar acest proces presupune multă răbdare și perseverență și indiferent de momentul în care se produce tranziția, mai devreme sau mai târziu, toți copiii vor renunța la scutec.

Cum îi convingem pe cei mici să renunțe la scutece

Citește și: Cum te pregătești să pleci de-acasă fără copii. „E normal să plângi, e normal să-ți fie greu”

Cum îi convingem pe cei mici să renunțe la scutece [Sursa foto: freepik]

Printre instrumentele necesare părinților care trec prin această tranziție se numără olița și reductorul. Specialiștii în domeniu susțin faptul că ar fi mai bine ca cel mic să facă la oliță, dar și reductorul este un instrument util. Totodată, există unii copii care vor să facă direct la toaletă. Acest lucru depinde foarte mult de fiecare copil în parte.

Pe lângă aceste instrumente, specialistul în parenting le-a oferit părinților un alt obiect util, prin intermediul căruia să îi ajute pe cei mici să renunțe mai ușor la scutec și totodată, să prevină scurgerile din timpul nopții.

Astfel, există anumiți chiloței speciali care au o parte absorbantă, sunt din bumbac și se pot refolosi, acești făcând tranziția mai ușoară.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

De asemenea, în ceea ce privește scutecul de noapte, specialistul în domeniu nu identifică acest comportament ca fiind unul greșit, dar susține totuși că poate îngreuna puțin procesul de tranziție. Totodată, nu le recomandă părinților să priveze copilul de apa dinainte de somn dacă acesta simte nevoie. Majoritatea copiilor se vor trezi și vor cere la toaletă, dacă au acest instinct dezvoltat.

Scutecul de noapte nu este greșit să îl păstrezi, dar mai îngreunezi puțin procesul. În general, copilul începe și cere. Nu trebuie să privăm copilul de sticluța de apă .”, a spus expertul în parenting.  

De asemenea, o altă modalitate utilă ar fi să le arătăm copiilor cum ar trebui să facă la toaletă. Este foarte important să fim deschiși cu cei mici și să le arătăm că este complet normal să folosească toaleta.

Ajută să nu ne mai rușinăm atâta de copii pentru că până la urmă toți facem la toaletă. Lasă-l să te vadă că numai așa învață omul mic de la omul mare .”, a spus specialistul în domeniu.  

 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte