Hai să afli în cât timp vom da ceasurile înapoi, pentru a trece la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă și la cea de vară se face în țările din emisfera nordică, în luna octombrie și în luna aprilie, a anului următor.
Această modalitate de folosire a trecerii timpului a fost propusă de un neo-zeelandez, în 1898. El dorea ca lumina soarelui să fie folosită cât mai mult la capacitate maximă, de aceea și mutarea înapoi, cu o oră, a ceasului.
Citeste si: Cele mai bune alimente contra insomniei, recomandate de nutriționistul Gianluca Mech
Ora de iarnă este o denumire standard, dar nu toate țările de pe glob acceptă și ora de vară. Motivul pentru care câteva state de pe glob nu acceptă trecea de la ora de vară la cea de iarnă, este că cetățenii devin mai bulversați, sunt mult mai obosiți, iar randamentul la locul de muncă scade.
În momentul când se va trece la ora de iarnă, dimineața va fi mai multă lumină, iar noaptea va fi mai întunecoasă. Noaptea va deveni mai lungă, iar ziua mai scurtă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?
Chiar dacă ne-am obișnuit cu trecerea de la zilele lungi de vară la cele scurte de iarnă, atunci când dăm ceasul înapoi, în fiecare an, în corpul nostru se produc schimbări majore. Putem suferi de dureri de cap, amețeli, senzații de greață sau chiar anxietate. Fiecare organism e diferit și trebuie să fim foarte atenți la toate modificările suferite, pentru a nu ne îmbolnăvi.
Când vom trece la ora de iarnă?
Conform datelor Comitetului de Tursim și Transporturi al Uniunii Europene, schimbarea de la ora de vară la cea de iarnă va înceta în ultima duminică din martie a anului 2021.
Citeste si: Horoscop astăzi, joi 17 septembrie 2020. Nativii zodiei Scorpion investesc într-o afacere!
Până atunci, fiecare țară va trebui să decidă dacă va rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă, pentru a se proteja piața internă.
Cea care va analiza propunerile statelor membre UE cu privire la fusul orar, este Comisia Europeană.
În anul 2018, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei de vară cu ora de iarnă și 84% dintre votanți au spus că sunt de acord cu această schimbare.
Până atunci, românii vor mai trebui să dea ceasurile înapoi cu o oră, astfel că în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 4.00
Specialiștii susțin că această schimbare a orei îi afectează în special pe copii și pe bătrâni deoarece le cauzează dureri de cap și insomnii.