Află din rândurile următoare care sunt cele mai simple reguli de care trebuie să ții cont pentru a nu te îngrășa în post.
Perioada postului constituie pentru mulți români o perioadă dificilă, ce le pune la încercare răbdarea și capacitatea lor de a se abține de la anumite produse de origine animală.
Acest lucru se datorează unei alimentații necorespunzătoare și a combinațiilor greșite dintre alimente.
În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, nutriționistul Elena Fedorcan, a vorbit despre câteva aspecte foarte importante din viața noastră, unul dintre ele fiind mâncatul nesănătos, care nu doar că ne aduce câteva kilograme în plus, dar ne distruge și sănătatea.
De ce ne îngrășăm în post
Citește și: Cât de nocive pot fi unele alimente. ”Chipsurile cu care noi ne recompensăm sunt, de fapt, plastic.”
Prima întrebare care stă pe buzele tuturor este „De ce m-am îngrășat dacă am mâncat doar legume?”. Ei bine, trebuie să ținem cont că unele legume reprezintă proteine vegetale, altele oferă organismului nostru carbohidrați, iar alte alimente pe care le consumăm în combinație cu aceste legume sunt doar grăsimi vegetale.
De aceea, este foarte important cum selectăm aceste alimente și mai important decât atât, cum le combinăm.
„ Postul este o perioadă în care adoptăm o alimentație mai vegană. Problema este faptul că oamenii nu știu sau nu cunosc cum să se alimenteze. Este vorba, de fapt, despre educația alimentară .”, spune specialistul în domeniu.
Care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm în perioada postului
Citește și: 4 Feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Primul aliment care se află pe masa românilor în perioada postului este cartoful prăjit.
Deși este o mâncare gustoasă și ușor de preparat, cartoful prăjit este foarte nociv pentru sănătatea noastră. „ Cartoful prăjit este o mâncare procesată. Acesta ridică foarte mult și glicemia și absoarbe foarte mult ulei atunci când e vorba de cartof prăjit .”, explică specialistul în nutriție.
Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să consumăm cartoful la cuptor sau înăbușit. Este important totuși să nu exagerăm nici cu acest preparat, deoarece cartoful este un carbohidrat și se recomandă a fi consumat de către persoanele care mișcare fizică foarte mult.
De asemenea, uleiul este un ingredient care ne atacă sănătatea. Specialistul în domeniu ne recomandă să folosim cantități foarte mici de ulei pentru gătit.
„ Unicul lucru pe care l-ar putea oamenii să-l schimbe în acest proces de gătire este să utilizeze lingurița. Să toarne uleiul cu lingurița.”, spune specialistul în nutriție.
Alte alimente care ne pun în pericol sănătatea, dar și silueta sunt carbohidrații: făina, covrigeii, prăjiturile dietetice etc.
Toate aceste alimente ne oferă energie pentru o scurtă perioadă, iar ulterior acea energie dispare și se instalează foamea.
Cum putem combina alimentele astfel încât să nu ne îngrășăm în perioada postului
Citește și: Ce putem face cu fasolea boabe pentru a fierbe mai rapid. Secretul bucătarilor din restaurante
Potrivit specialistului în domeniu, înlocuitorii corecți pentru proteina animală sunt legumele boabe: năutul, fasolea, lintea și mazărea.
Acestea ne oferă un plus de energie și sunt foarte sănătoase pentru organismul nostru.
De asemenea, specialistul în nutriție ne recomandă ca proteina vegetală să fie combinată cu alte legume în diverse tipuri de salată și nu combinate între ele sau cu alte tipuri de carbohidrați.
De exemplu, orezul combinat cu năutul nu este o alegere bună, iar fasolea cu pâine îngreunează digestia.
Totodată, pe lângă o alimentație corectă, în perioada postului și nu numai, este foarte important să facem mișcare și să ne hidratăm corect.
„ Persoanele nu realizează că ar trebui să facă puțină mișcare. Am putea să luăm o felie de pâine integrală și să mâncăm cu puțină zacuscă, dar doar atunci când avem digestia bună și metabolismul bun, nu avem problemă cu kilogramele. Dacă în timpul postului, obiectivul nostru este să dăm jos câteva kilograme, ar trebui evitată această combinație.”, spune specialistul în domeniu.
Specialistul în nutriție ne recomandă să bem apă foarte ușor, treptat și aceasta să fie consumată la fiecare 20 de minute.
„ Noi primim o educație greșită de la reclamele de la televizor cum că apa o turnăm în gât ca să tăiem din sete. Turnând apă în organism, rinichii noștri privesc acest lucru ca o inundație și încep să scoată apa afară din organism. Într-un final, organismul nostru rămâne deshidratat. Din acel moment apare și deshidratarea, constipația și restul problemelor care provin din colonul nostru.”, explică specialistul în domeniu.