Carcinomul – cea mai frecventa forma a cancerului de piele - este o necunoscuta pentru 91% dintre romani

Carcinomul – cea mai frecventa forma a cancerului de piele - este o necunoscuta pentru 91% dintre romani
Carcinomul – cea mai frecventa forma a cancerului de piele - este o necunoscuta pentru 91% dintre romani

– Cancerul de piele afecteaza una din trei persoane care este diagnosticata cu cancer, la nivel mondial, iar carcinomul – o tumora maligna formata din celule epiteliale - este cel mai des intalnit tip de cancer de piele si cel mai usor de tratat, daca este diagnosticat repede si corect.

Fundatia Dr Leventer pentru Sanatatea Pielii a demarat, la nivel national, un studiu de perceptie pentru a afla daca romanii sunt preocupati de sanatatea pielii lor, un prim demers dintr-o campanie ampla de informare asupra cancerului de piele.

Rezultatele studiului arata ca romanii au auzit de cancerul de piele (87% din raspunsuri) dar doar jumatate stiu ca exista mai multe forme ale acestuia, iar foarte putini le pot si identifica.

Cazurile pe care le intalnim in spitale si cabinete, atat eu cat si colegii mei dermatologi, ne-au aratat cata nevoie este, inca, de educare si de informare cu privire la cancerul de piele in Romania. Am infiintat Fundatia Leventer pentru Sanatatea Pielii cu acest scop, de a educa, prin campanii de informare desfasurate alaturi de partenerii nostri Laboratoarele Dermatologice Eau Thermale Avene si Societatea Romana de Dermatologie.

De asemenea, vom oferi suport bolnavilor care nu au resursele financiare pentru operatii, oferind 5 operatii pro bono anual cu sprijinul BT – Divizia pentru Medici si Blade and Light International ”, a declarat Mihaela Leventer, Presedinte Fundatia Dr. Leventer pentru Sanatatea Pielii si Medic Primar Dermatolog.

Intrebati care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionati au mentionat spontan cancerul „de la alunite”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungita la soare, doar 2% carcinomul, dar si alte afectiuni dermatologice gresit asociate cu cancerul de piele.

Majoritatea respondentilor nu au putut oferi un raspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este astfel melanomul atat ca mentiune spontana cat si ca notorietate asistata. 42% dintre romani declara ca au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scazuta, de 25%, si desi a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre romani l-au asociat cu cancerul de piele.

Am observat ca exista o confuzie foarte mare in randul romanilor cu privire la cancerul de piele si este evident ca atunci cand nu stii care sunt formele de manifestare,

nu vei putea sa il depistezi si sa il tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat in faza incipienta, poate fi insa invins
”, a adaugat Mihaela Leventer.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Studiul a scos in evidenta si o perceptie eronata asupra gravitatii cancerului de piele.70%

dintre persoanele care au auzit de melanom il considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom (incluzand-i aici si pe cei care nu cunosc semnificatia exacta a termenului), doar o jumatate il percep drept o afectiune vindecabila daca este depistata din timp.

Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai raspandit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decat rareori in forme deosebit de avansate, evolueaza lent, de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect se vindeca ”,

spune Mihaela Leventer.

Cancerul de piele este perceput ca avand o incidenta scazuta

La nivel global cancerul de piele afecteaza una din trei persoane diagnosticate cu cancer. In Romania astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel national, dar din experienta medicilor dermatologici se pastreaza acelasi raport. Romanii, totusi, pun cancerul de piele pe ultimul loc in ierarhia celor mai frecvente forme de cancer – doar 27% dintre romani considera cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, fata de 67% care plaseaza cancerul de san in

topul acestui clasament.

Ce este carcinomul cutanat?

Citește și: Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Carcinomul este o tumora a pielii frecvent intalnita pe zonele care au fost expuse indelung la soare de-a lungul vietii. Exista doua tipuri de carcinom:

Bazocelular – care se manifesta de regula ca o mica excrescenta translucida sau pigmentata uneori ulcerata, acoperita de cruste de sange, o pata rosiatica, o umflatura rozalie cu o margine perlata, lucioasa.

Spinocelular – debuteaza de obicei cu pete rosii care se descuameaza (se cojesc) si apoi se ulcereaza fara tendinta de vindecare. Poate fi insa si sub forma de nodozitate sangeranda, nedureroasa.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Larisa Uță, despre cum fostul partener de viață, Alin Oprea, și-a dat copilul în judecată pentru a anula contractul de donație. “E varianta în care îi distrugi viitorul copilului tău.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

Kanal D, lider incontestabil în audiențe cu Știrile Kanal D de la ora 12:00, prezentate de Cristina Dorobanțu #Ediția de prânz a Știrilor Kanal D a plasat statia pe primul loc, pe toate targeturile monitorizate

În ce zile și la ce oră va fi difuzat noul serial turcesc „Inimă rebelă”, care va începe pe 2 octombrie la Kanal D

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies