Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului
Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului, după terminarea stării de urgență.

După ieșirea României din starea de urgență și intrarea în starea de alertă, cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020, iar toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare și dispozitivele medicale se vor valida cu ajutorul acestuia.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând de la 1 iulie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, iar toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare se vor valida cu ajutorul acestuia.

Excepție de la această decizie o fac serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriu clinic de specialiatate, care pot fi folosite fără utilizarea cardului de sănătate până pe 30 septembrie.

„Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu/ îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente”, arată CNAS.

Citeste si: Marcel Vela anunță controale pe litoral: „Sper să nu se ajungă la închiderea plajelor”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Conform CNAS, HG 438/2020 privind completarea anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 reprezintă o serie de alte măsuri aplicabile până la 30 septembrie, în contextul situației epidemiologice provocată de pandemia de coronavirus.

Totodată, consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, folosind orice mijloc de comunicare.

A fost prelungită cu 7 ani valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014

Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citeste si: E oficial! Toți românii trebuie să știe asta. Redevine obligatoriu de la 1 iulie

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.
„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară

în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Marcel Vela anunță controale pe litoral: „Sper să nu se ajungă la închiderea plajelor”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies